Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Komunala in šola v zelenih številkah

Log - Dragomer, 14. maj 2014 – Občinski svetniki so se na majski seji seznanili z letnima poročiloma osnovne šole in Komunalnega podjetja Vrhnika, ki sta leto zaključila v pozitivnih številkah. Svetniki so dali zeleno luč nakupu enosobnega stanovanja v vrtcu na Logu in se med drugim seznanili z informacijo o izvajanju javno-zasebnega partnerstva v Športnem parku Dragomer.

Komunalno podjetje Vrhnika povečuje svoj letni dobiček. Kot smo izvedeli na seji sveta, se je celotni prihodek v letu 2013 v primerjavi z letom prej povečal za 10,36 odstotka, višji pa je tudi čisti dobiček, ki znaša 388 tisočakov, kar je skoraj 61 % več kot prejšnje leto. V letu 2013 so se povečale vodne izgube, ki so konec leta znašale 36,39 odstotka; ta številka se je v letu 2014 v Občini Log - Dragomer občutno znižala, saj je občini uspelo sanirati več večjih napak na vodovodnem omrežju. Količina odvedene vode ostaja na približno enaki ravni kot v preteklih letih. Vrhniška komunala je tudi lani nadaljevala uspehe na področju ločevanja odpadkov, delež zbranih koristnih odpadkov je že presegel 76 odstotkov. Sicer pa je poslovanje podjetja v letu 2013 zaznamovala novosprejeta zakonodaja, ki je podjetje zavezala k uskladitvi občinskih odlokov in pripravi elaboratov za oblikovanje novih cen na področju ravnanja z odpadki, oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja odpadne vode. Lani pa je na dvorišču podjetja začel delovati tudi začasni zbirni center.

Pa poglejmo še načrte vrhniške komunale v letošnjem letu: na Vrhniki bodo nadaljevali gradnjo v okviru projekta Čista Ljubljanica, nadaljevali bodo že uveljavljene aktivnosti za izboljšanje zadovoljstva uporabnikov in informiranje lokalne skupnosti o delovanju podjetja, praznovali 50-letnico, odprli trgovino DEPO, ambiciozni pa so tudi njihovi načrti pri ravnanju z odpadki. Zaradi uveljavitve novih cen pričakujejo še boljše poslovne dosežke, letos pa si želijo začeti tudi več let načrtovano investicijo izgradnje pomožnih objektov na dvorišču poslovne stavbe, ki jih potrebujejo predvsem zaradi zagotovitve ustreznih skladiščnih prostorov za materiale in shranjevanje vozil.

Svetniki so na seji pohvalili delo podjetja in pripravljeno predstavitev.

Kot uspešno pa leto 2013 ocenjuje tudi ravnateljica Osnovne šole Log - Dragomer, mag. Mihaela Mrzlikar. Ta je občinskemu svetu na seji predstavila poslovno in računovodsko poročilo osnovne šole za lansko leto. Kot je pojasnila, je šola leto 2013 zaključila uspešno tako na finančnem področju kot na področju svoje primarne naloge, kakovostnega vzgojno-izobraževalnega dela. Letošnji presežek prihodkov nad odhodki je znašal malenkost več kot 31 tisočakov.

Svetniki so se ob tej točki dnevnega reda zavzeli za celovito reševanje problematike vandalizma in preprodaje drog v okolici osnovne šole ter občinski upravi s sklepom naložili, naj pripravi predlog ureditve okolice osnovne šole, ki bo preprečil omenjeno problematiko. Med drugim so svetniki spregovorili še o potrebnih investicijah v osnovno šolo ter ravnateljico povprašali, katere projekte iz svojega programa ji je uspelo izpeljati v svojem zadnjem mandatu.

Z delom Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti v Občini Log - Dragomer pa je občinski svet seznanil predsednik Društva za boljši svet, Goran Škobalj. Društvo je lani na osnovni šoli organiziralo projektni dan, na katerem so za otroke od 6. do 9. razreda pripravili gledališko predstavo Bodi frajer brez droge, nato pa so po oddelkih izpeljali še delavnice. Šestošolci so se udeležili delavnice Beseda lahko močneje udari kot pest, sedmošolci delavnic Vplivi medijev na življenje mladostnika ter Varna uporaba interneta, osmošolcem je bila namenjena delavnica za preprečevanje uživanja drog, devetošolcem pa delavnica o spolnosti in ljubezni. Otroci od 1. do 5. razreda in vrtčevski otroci pa so v gledališki predstavi Bodi moj prijatelj spoznavali pomen prijateljstva. Svet je ob koncu te točke Lokalni akcijski skupini, ki se ji je letos pridružil še brezoviški župnik, predlagal, naj sprejme program dela za letošnje in prihodnje leto ter ga udejanji.

 

Odkupili naj bi enosobno stanovanje

Občinski svet je na seji podprl odkup enosobnega stanovanja v tretji etaži vrtca na Logu po dobrih 12 % višji ceni od načrtovane. Gre za eno izmed stanovanj v spomeniško zaščitenem objektu na Loški cesti 12, ki nista v lasti občine. Za stanovanje naj bi občina odštela 70 tisočakov, poleg enosobnega stanovanja sta v ceno všteta še preurejeni podstrešni del stanovanja ter kletni prostor. Sprva je občina ponudila odkup v višini 62.200 evrov, lastnica stanovanja pa je bila po začetnih 75 tisočakih stanovanje pripravljena prodati za 70.000 evrov.

Kot smo še izvedeli na seji, je želja občine, da bi odkupila obe stanovanji, vrtec preselila v novo zgradbo, spomeniško zaščiteno stavbo pa celovito obnovila in jo namenila javnemu programu. Preostalo trisobno stanovanje so njegovi lastniki pripravljeni prodati v primeru, da bi jim zagotovili drugo ustrezno nadomestno stanovanje ob prometnici Vrhnika–Ljubljana, v bližini avtobusne postaje in trgovine.

Svetniki so na seji poudarili, da bi jim bil sicer ljubši odkup po nižji ceni, a so kljub temu podprli odkup po novi ceni, saj je občina s tem korak bližje cilju, da postane lastnica spomeniško zaščitenega objekta, ki je, kot so še med drugim poudarili, pomemben del kulturne dediščine Loga.

 

O javno-zasebnem partnerstvu

Na mize so občinski svetniki dobili tudi informacijo o izvajanju javno-zasebnega partnerstva v Športnem parku Dragomer. V krajši razpravi so med drugim poudarili le, da je v prihodnje treba biti izjemno previden pri sklepanju pogodb, saj gre za partnerstvo, kjer imata javni in zasebni partner različne interese.

Sicer pa smo v gradivu za svetnike izvedeli, kako je potekal postopek javno-zasebnega partnerstva, kako je potekala tožba pri Stalni arbitraži Gospodarske zbornice Slovenije in kakšna je bila razsodba ter kaj je sledilo. Tako je občinska uprava v gradivu pojasnila, da je zasebni partner občini konec marca posredoval svoj predlog rešitve spora, ki vključuje sklenitev manjkajočih pogodb, ki so predpogoj za sklenitev pogodbe o ureditvi etažne lastnine, plačilo stroškov upravljanja in vzdrževanja objekta ter kritje stroškov za uporabnike in obiskovalce športnega parka, sredi aprila pa je občina nato zasebnemu partnerju predlagala še svoje rešitve.


Občinski svet je na seji potrdil še brezplačni prenos zemljišča, ki v naravi predstavlja del Ljubljanske ceste, na občino ter se seznanil z realizacijo sklepov občinskega sveta.

 

Vesna Lovrenčič

Oglejte si tudi