Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Kolesarske poti bo gradilo KPL

Direkcija RS za ceste je sredi poletja izbrala ponudnika za gradnjo kolesarskih poti na odseku med Lukovico in Logom. Pogodba o gradnji je podpisana, izvajalec pa je že začel pripravljalna dela.

Kolesarske steze bo gradilo Komunalno podjetje Ljubljana (KPL), d. d., vrednost gradbenih del pa je 1.422.934,87 evra z DDV. "Zaradi izgradnje kolesarskih površin in zagotavljanja varnosti šibkejšim udeležencem v prometu se bosta uredili križišči K7 v km 3,518 (na levi in desni strani) in K8 v km 3,892, uredile se bodo cestna razsvetljava, prometna signalizacija in cestna oprema, prav tako odvodnjavanje in potrebne prestavitve komunalnih vodov," nam je pojasnila Helena Petrina z Direkcije RS za ceste.

Projekt je sofinanciran z evropskimi sredstvi in je del kolesarske povezave med Brezovico in Logatcem. Na območju med Lukovico in osnovno šolo bodo obstoječi makadam preuredili v mešano prometno površino. Ta bo široka okoli 3 metre in bo od regionalne ceste ločena z novo enostransko jekleno varnostno ograjo, podobno kot na odseku med Drenovim Gričem in Sinjo Gorico. Namenjena bo prometu pešcev in kolesarjev ter dostopu lastnikov parcel in objektov. Na desno stran ceste, v smeri Vrhnike, bodo vgradili nov hodnik za pešce, ki bo predvidoma širok dva metra. Zunaj naselja bo hitrost vožnje omejena na 70 km/h. Predvidoma bodo delavci KPL najprej začeli gradnjo hodnika za pešce na desni strani ceste. "V okviru gradnje pododseka skozi naselje Brezovica (od km 1,400 do km 2,670) in odseka zunaj naselja Brezovica do naselja Log (od km 2,670 do km 4,840) se bodo uredila 4 avtobusna postajališča. V slednjem bodo uredili 2 avtobusni postajališči (AP v km 3,840 levo, AP v km 3,917 desno)." Ob regionalni cesti naj bi v naslednjih fazah kolesarske steze zgradili na celotnem območju Občine Log - Dragomer. 

Spomnimo, rok za oddajo ponudb za gradnjo 1,6-kilometrskega odseka kolesarskih stez med Vrhniško cesto 1 in križiščem za osnovno šolo se je zaključil že v začetku februarja. Zato smo na Direkciji RS za ceste povprašali, zakaj je izbira izvajalca potekala tako dolgo. "Tu je treba poudariti, da mora naročnik vsako pravočasno prispelo ponudbo podrobno pregledati. Prav tako mora skladno z Zakonom o javnem naročanju spoštovati zakonske roke (rok pritožbe na odločitev naročnika). Vse to pa žal zahteva svoj čas. V primeru javnega razpisa za oddajo del izgradnje daljinske kolesarske poti Brezovica–Vrhnika (od km 3,020 do km 4,640) je pravočasno prispelo 16 ponudb z obsežno dokumentacijo, ki jo je naročnik moral pregledati. Navedeno je privedlo do tega, da je postopek trajal dlje," je pojasnila Petrinova. Postopek bi se lahko vlekel še nekaj časa, če bi na sprejeto odločitev prejeli revizijski zahtevek, a se to ni zgodilo. Tako so 20. junija, ko je odločitev postala pravnomočna, na Direkciji RS za ceste s KPL podpisali 1,4 milijona evrov vredno pogodbo.

Oglejte si tudi