Oceni objavo

Gasilci PGD Log v službi ljudstva že 100 let

Log, 20. in 28. maj 2022 - Gasilci PGD Log so v lanskem letu dopolnili 100 let, visok jubilej pa obeležujejo v letošnjem letu. Stoletnico svojega delovanja in aktivnosti so proslavili  s slavnostno sejo, skupaj z občani pa so se visoke obletnice veselili ob slovesni paradi s podelitvijo gasilskih odlikovanj in zahval. Zgodba gasilstva se je na Logu začela leta 1921, ko so Ivan Remškar, Stanko Vrhovec, Jurij Kozjek, Janez Sojer, Matija Lenaršič, Matija Jerina, Anton Kozjek in Martin Kozjek ustanovili Prostovoljno gasilsko društvo Log. Vsa ta leta loški gasilci brez prestanka odgovorno in vestno opravljajo gasilsko dejavnost, skrbijo za požarno varnost in so v vsakem trenutku pripravljeni ljudem v nesrečah nuditi nesebično pomoč.

Gasilci PGD Log v letošnjem letu obeležujejo jubilejnih 100 let delovanja in gasilske aktivnosti. Praznovanja bi sicer morala potekati že lani, a so gasilci zaradi epidemičnih razmer ta zamaknili v letošnje leto. S praznovanjem so pričeli v petek, 20. maja s slavnostno sejo, na kateri so se ozrli v preteklost. Na slavnostni seji so zbranim spregovorili gasilski funkcionarji; predsednik društva Andrej Gubič, poveljnik GZ Vrhnika Benjamin Svenšek, predstavnik GZ Slovenije in predsedujoči notranjski regiji Franjo Bukovec in predstavnik občine Log - Dragomer, občinski svetnik Andrej Jerman Blažič. Ker pa je počastitev obletnice dogodek, ki je obeležje nekega minulega obdobja, nečesa preživetega, neponovljivega in je obenem dogodek, ki se zaradi svoje enkratnosti vtisne v spomin, je o začetkih, delovanju in uspehih društva spregovoril predsednik PGD Log Andrej Gubič: Ta se je v svojem govoru spomnil davnega maja 1921, ko se je posestniku Ivanu Remškarju in učitelju Stanku Vrhovcu porodila ideje o ustanovitvi gasilske čete. Tri leta po ustanovitvi so takratni člani društva kupili ročno brizgalno na konjsko vprego, ki ima svoje častno mesto še vedno v gasilskem domu. Tega so začeli graditi leta 1931, svojemu namenu pa so ga predali štiri leta kasneje. V prihodnjih letih je društvo doživelo nekaj vzponov in padcev, zamenjalo predsednike in poveljnike ter nabavilo nekaj gasilske opreme in vozil. Med drugim so v teh letih kupili motorno brizgalno TMZ, avtomobil TAM 2000, motorno črpalko Rosenbauer , kombi TAM 2001, kombinirano vozilo TAM 80 v katerega so kasneje vgradili še visokotlačno črpalko za hitri napad. Gasilci so v zadnjih letih prenovili svoj vozni park, tako je leta 2006 v gasilski dom zapeljalo vozilo GVV-1 in motorna črpalka TOHATSU, leta 2012 so prevzeli novo AC 16/60, štiri leta kasneje pa še GVM-1 za gasilce bolničarje  V vseh teh letih je zob časa načel tudi gasilski dom, zato so leta 1977 pod vodstvom Antona Kavčnika začeli z njegovo popolno obnovo, v kasnejših letih pa so ga še nekajkrat posodobili. Temeljite prenove in širjenja gasilskega doma so se lotili tudi v zadnjih letih. Leta 2017 so začeli graditi nov prizidek, dom so hidroizolirali, objekt pa ima tudi novo fasado. Obnova se je končala lani, letos pa so gasilci začeli s prenovo gasilskega vrta v vadbeno površino za gasilske veščine. 

Sicer pa loški gasilci vseskozi skrbijo za usposabljanje operativne ekipe, za čim boljše obvladovanje intervencij, udeležujejo se tekmovanj in na njih dosegajo lepe uspehe. Veliko pozornosti namenijo še svojemu podmladku, ki ga uspešno uvajajo v gasilske vrste ter vsa leta svojega obstoja uspešno povezujejo kraj ter nesebično pomagajo Ložanom ob nesrečah.

Praznovanje so obogatili in popestrili s krajšim kulturnim programom, nastopila sta Big band Vrhnika ter pevka Ljudmila Frelih. Ob koncu slavnostne seje je sledila še podelitev spominskih plaket, gasilskih priznanj, značk in zahval donatorjem. Loški gasilci jubileja niso praznovali sami, saj so se jim na slavnostnem Občnem zboru pridružili še gasilci iz GZ Vrhnika, gasilci iz okoliških društev, pobrateno društvo Vrh Sv. Treh Kraljev ter visoki gasilski funkcionarji in predstavniki Občine Log –Dragomer ter donatorji.

Slovesnost ob 100-letnici PGD Log zaključili z gasilsko parado

Osrednja prireditev ob 100 obletnici delovanja prostovoljnih gasilcev z Loga se je pričela z veliko gasilsko parado. V mimohodu, ki se je sprehodil do Športnega parka Log je na čelu kolone korakal zastavonoša Damjan Gutnik s spremljevalcema, ki jim je sledila kočija z narodnimi nošami in stara ložanska brizgalna z gasilci v starodobnih oblačilih. V gasilskem starodobniku se je peljal najstarejši član PGD Log, Frančišek Rus in člani PGD Brest. Za ubran in poskočen korak gasilcev je poskrbela Delavska godba Trbovlje pod vodstvom Jožeta Kotarja, za njimi pa mlada gasilca z gasilskim znakom, poveljnik parade, Rok Meglen s spremljevalcema, praporji, nato pa ešalon mladine, članic in članov. Na koncu slavnostne kolone so počasi peljala poveljniško vozilo Gasilske zveze Vrhnika, vozilo GVM, GVV-1, AC 16/60 in vozila ostalih gasilskih društev.

Parada je na prizorišče prikorakala mimo častne tribune, na kateri so v pozdravu čakali  predstavnik Gasilske zveze Slovenija in predsedujoči notranjski regiji, Franjo Bukovec, predsednik Gasilske zveze Vrhnika, Vinko Keršmanc, poveljnik Gasilske zveze Vrhnika, Benjamin Svenšek, župan Občine Log - Dragomer, Miran Stanovnik ter občinski gasilski poveljnik, Pavel Remškar in župnik Jožef  Poje. Po prihodu ešalona vseh  gasilcev na prizorišče je Delavska godba Trbovlje zaigrala slovensko himno, kvartet Raskovec pa himno gasilcev.

»Visok gasilski jubilej našega društva je časovna doba dogodkov, ki so bogato zaznamovali naše društvo in tudi sam kraj. To je obdobje , ki je raznoliko in bogato prepleteno z izkušnjami naših gasilskih mojstrov z začetka 20.stoletja pa nadalje – vse z namenom , nudenja nesebične pomoči ljudem v nesrečah in požarih,« je zbranim dejal predsednik PGD Log, Andrej Gubič. Ta se je v svojem nagovoru poudaril, da je gasilstvo povezano z odrekanjem, a da je tega vredno. »Ob stotem jubileju nas ložanskih gasilcev se mi je utrnila misel - koliko odrekanja, prelitega znoja je bilo potrebnega od naših ognjenih prednikov, gasilcev staroselcev. Koliko težkih nog in koliko  ukrivljenih hrbtov je opravilo težaško delo , ko se je udarniško gradil gasilski dom, brez pomoči strojne mehanizacije. Pozidava, betoniranje, prekrivanje strehe in še ostala dela. Danes skoraj težko predstavljivo, a tako je bilo nekoč. Pa vendar sem podoživel del teh trenutkov starih ložanskih gasilcev, ko smo leta 2017 začeli z gradnjo prizidka, obnovo dvorane in leta 2020, ko smo dokončali prenovljeno fasado gasilskega doma. Ob zaključku vseh gradbenih del, ko je zasvetil še svetlobni napis »GASILSKI DOM 1921«, sem si rekel, da je bilo vredno vsega odrekanja in prostovoljnega časa. Čeprav smo v današnji naglici časovno omejeni, je vsak lahko pomagal in pripomogel, kolikor je lahko. Vsi ložanski gasilci ste in smo zaslužni, da smo skupaj zložili eno čudovito gasilsko zgodbo in upam, da se bo uspešno nadaljevala v prihodnost.« Gasilce so nagovorili še ostali častni gostje, za glasbeno popestritev pa sta skrbela kvartet in godba.

Ob 100 letnici delovanja podelitev gasilskih odlikovanj najzaslužnejšim gasilcem

Prostovoljno gasilsko društvo Log je za dolgoletno delovanje prejelo Srebrni znak Civilne zaščite in gasilsko odlikovanje za posebne zasluge GZ Slovenije, ki sta ju podelila predstavnik GZ Slovenije, Franjo Bukovec in predsednik GZ Vrhnika, Vinko Keršmanc. Gasilska odlikovanja in gasilska odlikovanja plamenice Gasilske zveze Slovenije pa sta podelila Franjo Bukovec in poveljnik PGD Log Rok Meglen. Gasilsko odlikovanje III. stopnje sta prejela Tatjana Kozjek in Miha Rus. Marija Lenaršič, Marjan Kavčič in Marko Remškar so prejeli gasilsko odlikovanje II. stopnje. Pavel Remškar je prejel gasilko odlikovanje plamenica II. stopnje, Andreju Gubiču pa so podelili gasilsko odlikovanje plamenico I. stopnje. Najstarejšemu članu PGD Log Frančišku Rusu pa so podelili značko za 70 let dela v društvu. PGD Log pa je Občini Log - Dragomer in njenemu poveljstvu ter Gasilski zvezi Slovenija, Gasilski zvezi Vrhnika ter župniku župnije Brezovica podelil zahvale za uspešno sodelovanje z društvom. Po uradnem delu se je proslava nadaljevala z gasilsko veselico, na kateri so zaigrali Strastni muzikanti in Zvita Feltna.

 

V. L.

Foto: Tomaž Vojvoda in Mojca Trček/ FotostudioTim,

Oglejte si tudi