Oceni objavo

Nadaljuje se gradnja kanalizacije

Log - Dragomer, 16. maj 2022 – Izvedba evropsko sofinanciranega projekta izgradnje kanalizacije in čistilne naprave sledi zastavljenemu planu. Položenih je že več kot dvajset kilometrov kanalizacijskih cevi, v zaključni fazi je tudi čistilna naprava. Omrežje naj bi sicer že začeli graditi tudi na Lukovici, a so gradnjo nekoliko zamaknili zaradi sklepanja dogovora o sočasni gradnji plinovodnega omrežja.

Ob regionalni cesti Ljubljana – Vrhnika se v območju kolesarske steze nadaljuje gradnja kanalizacije, vodovoda in druge infrastrukture »V maju 2022 je Hidrotehnik nadaljeval z deli na primarnem kanalu vakuumske kanalizacije ob sočasnem polaganju vodovoda, plina in telekomunikacijsko omrežja T2. Dela so potekala na trasi  regionalne ceste v območju kolesarske steze in pločnika od naselja Rosovče do območja naselja Mole,« so nam pojasnili na Občinski upravi. Delavci Hidrotehnika so kanalizacijo polagali tudi na Vrhovčevi cesti, kjer naj bi se dela zaključila maja, do takrat naj bi bili položena vsa vakuumska kanalizacija z odcepi in vakuumskimi jaški hišnih priključkov.

KGG pa je aprila kanalizacijo gradil na Barjanski cesti, ki so jo delavci Trgograda maja preplastili še z asfaltom. Dela naj bi se končala maja, ko naj bila zgrajena tudi povezava trase na regionalni cesti s črpališčem Č10 ob podboju tlačnega voda pod avtocesto.

 

V Dragomerju gradnja gravitacijske kanalizacije

Delavci Komunalnih  gradenj so ta mesec zaključili z gradnjo gravitacijske kanalizacije med Potjo za stan in Potjo ob Snežaku, aprila pa so kanalizacijo gradili na Dragomerški cesti od hišne številke 46 do 76. Maja naj bi traso preplastili še z asfaltom.

Konec maja naj bi se začela gradnja kanalizacije na Lukovici, in sicer na ulici Pot na Tičnico od hišne številke 10 do ulice Dolina 1 ter na Vrhniški cesti, in sicer od hišne številke 6A do 8. Kanalizacijsko omrežje naj bi sicer že začeli graditi, a so gradnjo zamaknili. »Na obeh območjih se bo izvajal plinovod, za katerega je Energetika Ljubljana nedavno pridobila izvajalca del s predvidenim pričetkom del v juniju. Zaradi ozkih in slepih ulic ter posledično s tem povezane težje izvedbe, se izvajalca kanalizacije KGG in V# dogovarjata na kakšen način bi istočasno izvajala gradnjo,« so nam pojasnili na Občinski upravi. Povprašali smo jih tudi, ali se je zaradi rasti cen surovin ter ostalih podražitev, projekt podražil. »Občina je zaenkrat prejela en zahtevek, ki se nanaša na zviševanje cen. Vsak tak zahtevek pomeni zviševanje vrednosti projekta. Ali bo to strošek občine je odvisno od tega, ali bo s tem zahtevkom presegla kvoto odobrenih sredstev za sofinanciranje. Pregled nad tem je zagotovljen z upoštevanjem določil FIDIC, ki natančno definira postopke v zvezi z zahtevki. Obvladovanje tovrstnega tveganja lahko občina vrši preko izbranega nadzora nad izvajalci del in sprotnim spremljanjem navodil na državni ravni, kako naj občine enovito pristopimo k temu.«

 

Na čistilni napravi še naprej obrtniška dela in urejanje okolice

»V aprilu 2022 so se nadaljevala obrtniška dela in instalacijska dela, in sicer je izvajalec zaključil vgradnjo kopalniške keramike in radiatorjev na lokaciji poslovno tehnološkega dela čistilne naprave. Izvajali pa so tudi dela na elektro in strojnih instalacijah z montažo polic in kabliranjem v upravnem in tehnološkem delu čistilne naprave na elektro omarah Dobavljen je dizelski agregat ter kabli ran NN dovod od TP do upravne stavbe in vakuumske postaje,« so nam še povedali naši sogovorniki. Izvedeli smo še, da naj bi v maju v tehnološkem delu čistilne naprave izvedli strojna dela, kot so dvigalo mešala zalogovnika blata, stopnice na SBR bazenu, montaža puhal, izvedba opreme v prostoru pralnika peska in v prostoru dehidracije blata. Zaključuje se tudi urejanje okolice. Delavci Trgograda so aprila zaključili z izvedbo trase meteorne vode, vodovoda in sanitarnih voda  Začeli so tudi že s polaganjem pranih plošč, planiranjem in nasipavanjem teren ter pripravo za asfaltiranje, prav tako je položen že grobi asfalt, na območju čistilne naprave pa so že začeli še s postavljanjem ograj. Z zunanjimi deli naj bi zaključili meseca maja

 

V. L.

Foto. Občinska uprava

Oglejte si tudi