Oceni objavo

Deset najpogostejših vprašanj o komunalnem prispevku

Log–Dragomer, 10. september 2023: V občini Log–Dragomer se zaključuje evropsko sofinanciran projekt gradnje kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave. Med poletjem so na novo kanalizacijsko omrežje priključili precejšen del Dragomerja, začenja se priključevanje Loga, na koncu pa bodo na nov sistem priključeni tudi na Lukovici  Še pred priklopom na javno kanalizacijo pa bodo vsi tisti, ki se še niso priklopili, morali zgraditi hišni priključek in plačati komunalni prispevek. Obvestila o informativnem izračunu komunalnega prispevka  oziroma obvestila, da je bil ta že plačan v preteklosti, so na Občini poslali za območje Dragomerja in skoraj celoten Log.. Ker bo večini občanov komunalni prispevek odmerjen prvič, so na Občinski upravi pripravili odgovore na deset najbolj pogostih vprašanj, ki jih zastavljajo občani.

1.      Kdo mora plačati komunalni prispevek?

Komunalni prispevek je prvenstveno urejen v Zakonu o urejanju prostora (ZUreP-3), in sicer kot obvezna dajatev občini (določba 226. člena ZUreP-3) zaradi priključitve oziroma uporabe komunalne opreme. V okviru komunalnega prispevka sta zajeta komunalni prispevek za novo komunalno opremo in komunalni prispevek za obstoječo komunalno opremo. Ob tem je potrebno opozoriti, da s plačilom komunalnega prispevka niso poravnani stroški graditve tistih delov priključkov, ki so v zasebni lasti.

- Za novo komunalno opremo: zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je lastnik zemljišča, ki je na novo opremljeno s komunalno opremo iz programa opremljanja, ali investitor oziroma lastnik objekta, ki se na novo priključuje na komunalno opremo iz programa opremljanja.

- Za obstoječo komunalno opremo: zavezanec za plačilo komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo pa je investitor oziroma lastnik objekta, ki se na novo priključuje na obstoječo komunalno opremo ali  povečuje bruto tlorisno površino objekta ali spreminja njegovo namembnost.

 

2.      Ali se moramo obvezno priključiti na javno kanalizacijo?

Priklop na javno kanalizacijo je obvezen na vseh območjih Občine Log– Dragomer, kjer je zgrajena, se gradi, obnavlja ali preureja javna kanalizacija (določba prvega odstavka 11. člena Odloka o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode na Območju Občine Log– Dragomer). Za priklop na kanalizacijsko omrežje je potrebno plačati komunalni prispevek. Ker je na območju občine Log–Dragomer že zgrajena druga komunalna oprema (vodovod, ceste, javna razsvetljava …) je v večini primerov treba plačati komunalni prispevek zaradi izboljšanja opremljenosti, ki se odmeri po uradni dolžnosti. Do izboljšanja opremljenosti pride, če se zemljišče opremi s takšno vrsto komunalne opreme, na katero se obstoječi objekt do tedaj ni mogel priključiti ali pa mu ni bila omogočena njegova uporaba.


3. Zakaj je treba ponovno plačati komunalni prispevek, saj smo ga plačali že ob gradnji hiše?

Odmera komunalnega prispevka se pripravi zaradi graditve ali izboljšanja opremljenosti. Komunalni prispevek zaradi izboljšanja opremljenosti se odmeri, če se zemljišče opremi z dodatno vrsto komunalne opreme, na katero se obstoječi objekt do tedaj ni mogel priključiti oziroma uporaba katere mu ni bila omogočena (določba 234. člena ZUreP-3).

Ob gradnji hiše ste plačali komunalni prispevek za tisto komunalno opremo, na katero se je bilo v času gradnje mogoče priključiti (vodovod, cesta …). Za komunalno opremo – kanalizacijo pa komunalni prispevek ni bil odmerjen, zato se odmerja sedaj.

Odlok, na podlagi katerega se odmerja komunalni prispevek, je Odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo za območje Občine Log–Dragomer (Ur. List RS št. 173/2020), izdan na podlagi določb 218., 227 in 228. člena ZUreP-2.

 

4.  Zakaj morajo nekateri občani plačati komunalni prispevek, drugi pa ne?

Nekateri občani so komunalni prispevek za kanalizacijo plačali že v preteklosti.

- V primeru, ko je bil objekt že priključen na obstoječo kanalizacijo, izdaja nove odločbe za plačilo komunalnega prispevka ni mogoča, saj v tem primeru ne gre za izboljšave zemljišča. Občina Log–Dragomer je zato pri Komunalnem podjetje Vrhnika pridobila seznam priključenih.

- Občina razpolaga tudi z nekaterimi arhivskimi dokumenti oziroma pogodbami, iz katerih je razvidno, da so nekateri komunalni prispevek za kanalizacijo, ki sicer nato ni bila zgrajena, plačali že v obdobju Občine Vrhnika. Tem občanom komunalnega prispevka ne bo potrebno ponovno plačati, saj so ga že poravnali.

Vsem preostalim lastnikom objektov ter investitorjem pa občina izdaja odmerne odločbe oziroma osnutke.

Občinska uprava mora pri izdaji odmernih odločb slediti določbam ZUreP-3 ter na podlagi dokumentov, s katerimi razpolaga, izdaja osnutke odmernih odločb. Šele po prejemu dokumentacije s strani občana oziroma v primeru, da v določenem roku občan podatkov ne posreduje, občinska uprava izda dejansko odmerno odločbo.

 

5. Komunalni prispevek za kanalizacijo smo plačali že v preteklosti, sedaj pa nam je občina ponovno poslala osnutek odmerne odločbe za plačilo komunalnega prispevka. Ali se lahko pritožimo?

Občina Log–Dragomer občane poziva naj predložijo ustrezno dokumentacijo, če menijo, da je višina komunalnega prispevka napačna. Vsem, ki bodo Občinski upravi predložili pogodbe ali druge dokumente, s katerimi bodo dokazali, da je bil prispevek za kanalizacijo že plačan v preteklosti, komunalnega prispevka ne bo potrebno znova plačati.

 

Na občini ob tem opozarjajo, da jim občani občasno predložijo dokumentacijo o plačilu komunalnega prispevka, ki pa ni bil plačan za kanalizacijo, na katero objekt tudi ni priključen. V tem primeru se izda odmerna odločba za plačilo komunalnega prispevka za kanalizacijo.

 

6.  Namesto tistih, ki jim komunalnega prispevka ni potrebno plačati, ga moram zato sedaj jaz plačati več?

Ne drži. Posameznikovo plačilo komunalnega prispevka ne vpliva na višino prispevka, ki ga morate plačati vi. Zaradi nekoga, ki je komunalni prispevek že plačal v preteklosti in mu ga zdaj ne bo treba plačati ponovno, vaš račun za komunalni prispevek zato ne bo višji. Na višino komunalnega prispevka namreč vpliva velikost objekta, v katerem posameznik živi. Sredstva za komunalni prispevek za kanalizacijo, ki so jih občani že plačali v preteklosti, vplivajo le na priliv v proračun občine Log– Dragomer, ki bo zaradi tega nekoliko nižji.


 7.  Ali se plačilo komunalnega prispevka za kanalizacijo razlikuje v primeru novogradnje v primerjavi s tistim pri priključevanju že zgrajenih objektov?

V primeru novogradnje se plača komunalni prispevek takoj, praviloma pred izdajo gradbenega dovoljenja. V primeru priključevanja obstoječega objekta na novo infrastrukturo (v tem primeru kanalizacijo) je možno tudi obročno odplačevanje komunalnega prispevka, vendar tako, da je celotni komunalni prispevek plačan najkasneje v dveh letih od pravnomočnosti odločbe, s katero je komunalni prispevek odmerjen. Druga razlika pri odmeri je ta, da se za novogradnjo vzamejo podatki iz dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, pri priključevanju obstoječe stavbe na javno infrastrukturo pa praviloma podatki iz uradnih evidenc. Tretja večja razlika pa je ta, da se pri novogradnji največkrat izda odločbo o odmeri na podlagi vloge stranke, pri priključevanju obstoječe stavbe na javno infrastrukturo pa po uradni dolžnosti.


 8. Kako pridobljena EU sredstva vplivajo na višino komunalnega prispevka?

Skupni stroški predstavljajo vrednost vseh investicij v javno kanalizacijsko omrežje, obračunski stroški pa predstavljajo delež skupnih stroškov, zmanjšanih za druge vire (sredstva EU, države in drugih sredstev). Na višino komunalnega prispevka vplivajo obračunski stroški in ne skupni stroški. Zaradi pridobitve nepovratnih sredstev iz kohezijskega sklada in državnega proračuna se višina komunalnega prispevka znižuje.

 

9.  Ker ste pridobili evropska sredstva za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave, bi moral biti komunalni prispevek bistveno nižji. Zakaj je prispevek vseeno tako visok?

Pri izračunu višine komunalnega prispevka za kanalizacijo se upošteva vrednost infrastrukture. V vrednosti infrastrukture občina ne sme upoštevati vrednosti pridobljenih EU sredstev, saj tako predpisuje tudi državna uredba - Uredba o programu opremljanja stavbnih zemljišč in odloku o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo ter o izračunu in odmeri komunalnega prispevka, 11. člen.

 

Konkreten primer: Za objekt, ki ima neto tlorisno površino 150 m2 in pripadajoče zemljišče v izmeri 800 m2, bi v primeru, če občina ne bi pridobila evropskih sredstev, komunalni prispevek za kanalizacijo znašal 15.835 EUR.

Ker je občina pridobila 9 mio EUR evropskih sredstev, se je osnova za izračun vrednosti infrastrukture znižala za ta znesek, zato mora lastnik prej omenjenega objekta plačati bistveno nižji komunalni prispevek, in sicer 2.240 EUR.


 10.  Ker nimam dostopa do interneta, me zanima ali se lahko oglasim na občini, da mi informativno izračunate predvideno višino komunalnega prispevka?

Da,  na občini se lahko oglasite v času uradnih ur. Prošnjo za izračun lahko posredujete tudi preko elektronske pošte na naslov obcina@log-dragomer.si, pri čemer ne pozabite navesti naslova objekta. Pri odmeri komunalnega prispevka se podatki o velikosti in namembnosti objekta pridobijo iz uradnih evidenc.

 

V. L.

Oglejte si tudi