Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

JUTRI
12°C
-2°C
NED.
8°C
7°C

Tradicionalno peš romanje k Pavlu na Vrhniko

Organizator: ŽU Brezovica in ODPMD Brezovica
Vstopnina: Prostovoljni prispevki


Od leta 2008 dalje se vsako zadnjo nedeljo v januarju, ob 12. uri zberemo prijatelji Jakobove poti iz Ljubljane in okolice na Brezovici, v župnijski cerkvi svetega Antona Puščavnika, kjer je vsako leto kaj novega. Predlansko leto so bile nove orgle, lani nov ambon in nova oltarna miza z relikvijami blaženega Alojzija Grozdeta, letos pa prenovljena notranjost , streha in pročelje farne cerkve. Tako je postala ta cerkev tudi romarsko svetišče. Z domačim župnikom Jožefom Pojetom zmolimo Angel gospodov, prejmemo romarski blagoslov, potem pa se odpravimo peš k svetem Pavlu na Vrhniko. Hodili bomo tri ure, večinoma po trasi nekdanje vrhniške železniške proge in se pogovarjali med seboj. 

Pred cerkvijo na Vrhniki nas pričakajo domačini z vročim čajem, kuhanim vinom ter domačinke s sendviči in pecivom. Peš romarkam in romarjem iz Borovnice, Brezovice, Iga, Logatca, Ljubljane, Preserij,Tomišlja, Zaplane, Žirov in iz drugih župnij se pridružijo še mnogi, ki se pripeljejo na Vrhniko s svojimi vozili tako, da po končanem srečanju še nikoli ni ostal nihče brez prevoza nazaj. Nekateri pa poromajo peš tudi proti domu. Podobno, kot se v kraju med seboj mnogi ne bi poznali, če se ne bi srečevali ob nedeljah, se tudi zaradi tovrstnih romanj, med seboj bolj poznamo tudi v sosednjnih krajih Ljubljanskega barja s hribovitim zaledjem. Taka srečanja pa so še bolj dragocena tudi zato, ker so tako že stoletja romali in občudovali lepote sosednjih župnij, tudi že naši predniki.

Lansko leto je Slovesno mašo daroval ribniški dekan mag. Anton Berčan ob somaševanju duhovnika Mohorja Rihtariča in kaplana Borisa Rozmana iz domače župnije. Maša se začne ob 16. uri. Med mašo se bomo Bogu in dobrim ljudem zahvalili za lepo duhovno doživetje. Ob izhodu pa bomo spet prejeli spominske podobice. In se spet srečali, če ne prej pa na veselo romarsko snidenje, ki bo na Vrhniki tudi zadnjo nedeljo v januarju 2021!

 

 

Zapisal Drago Stanovnik

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi