Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Javni razpis za podajo predloga ureditve novega mestnega parka Litija

V Občini Litija smo uspešno dokončali investicijo v novi vrtec Najdihojca z zunanjo ureditvijo. Pred začetkom izvedbe je tudi projekt rekonstrukcije Ceste Komandanta Staneta, kjer bo nastala sodobna enosmerna cesta z vzdolžnimi parkirišči, kolesarsko stezo ter širokim pločnikom. V prihodnje nameravamo  v Občini Litija nadgraditi še ostale zunanje površine okoli vrtca  ter povezati pešpoti v stanovanjski soseski Rozmanov trg.

Na mestu starega vrtca Najdihojca, ki smo ga podrli, je nastala prosta površina, kjer nameravamo v prihodnje izvesti še projekt: MESTNI PARK LITIJA. Površina je predstavlja kvadratast pravokotnik -  površine 1.190 m2 in je robnih dimenzij  33,35 m x 36,45 m.

Na severni strani prosto površino omejuje koridor, ki je namenjen rekonstruirani Cesti Komandanta Staneta, na vzhodni strani novo parkirišče. Parkirišče bo v delovnem urniku novega vrtca namenjen uporabnikom vrtca, zlasti v popoldanskih urah pa tudi uporabnikom parka, če ti ne bodo prišli do parka s kolesom ali peš.  Stojala za kolesa so že izvedena pred vrtcem in so namenjena tudi uporabnikom parka. Na južni strani omejuje predvideno površino za park zunanja ograja igrišča novega vrtca, kjer je prehod iz vrtčevskega igrišča v območje novega parka. Na zahodni strani je izvedena obstoječa ograja, ki omejuje gospodarski dostop do Osnovne šole Litija z novo površino parka.

Kaj pričakujemo od vas, spoštovane občanke in občani?

Oglejte si do sedaj izvedeno ureditev ob novem Vrtcu Najdihojca in nam posredujte vaš predlog, kako bi park uredili in kakšno vsebino bi lahko vanj umestili.

Zbiramo:

1) IDEJNO OBLIKOVNI PREDLOG

2) VSEBINSKI PREDLOG

Vaš predlog lahko podate v dveh oblikah kot:

1) IDEJNO OBLIKOVNI PREDLOG ureditve zelenic, zasaditve, pešpoti, urbane opreme,  pri čemer naj se upošteva že izvedena obstoječa ureditev v okolici, to je, da se morebitne pešpoti navezujejo na izhode iz parkirišča in iz vrtca. Pri idejnem predlogu je potrebno upoštevati, da bo bodoči park odprtega tipa, namenjen medgeneracijskemu druženju otrok, mladine in odraslih.

Igrala in urbani elementi so lahko tudi povzeti (kot npr. z nekega drugega terena) ter opisani tako, da je moč razbrati osnovni sestav (material), velikost in funkcijo. Kot podlaga za vaš predlog za idejne rešitve je pripravljena situacija v pdf in dwg obliki (v priponki).

2) VSEBINSKI PREDLOG, ki vsebuje vsebinske predloge.  Tako lahko opišete komu /čemu bi lahko bil park posvečen in kakšne bi lahko bile posebne vsebine v zvezi s takim vsebinskim predlogom. To pomeni, da se lahko vsebine povezujejo tudi s kakšnim zgodovinskim dogodkom ali zgodovinsko osebo, kar je že ali bi v naši Občini Litija pustilo pomemben pozitivni  pečat.

Sodelovanje na razpisu je po pravilih za natečaje ANONIMNO (več o načinu oddaje predloga v prilogi Javni razpis spodaj).

Prispele predloge bomo sprejemali od 12. septembra 2022 do 30. novembra 2022. Tri najboljše predloge, od tega dva iz nabora podanih idejnih predlogov in enega iz podanih vsebinskih predlogov bomo na tem razpisu nagradili in sicer vsakega z zneskom 300 EUR (bruto). Na podlagi prejetih rešitev bomo oblikovali celostno rešitev za nadaljnje postopke v zvezi z ureditvijo parka. Realizacija izvedbe novega parka je predvidena takoj po zaključeni obnovi oz. rekonstrukciji ceste oz. ulice CKS.


VABLJENI K SODELOVANJU! Verjamemo, da lahko v naši občini skupaj z vami tvorno oblikujemo nove vsebine, ki bodo služile vsem občankam in občanom.


Vso dokumentavijo glede razpisa najdete na spletni strani Občine Litija.

Oglejte si tudi