Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Litija
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Praznovanje krajevnega praznika v KS Sava

KS Sava praznuje 20. septembra krajevni praznik, v spomin na dan, ko je bil zgrajen in dan v uporabo lesen most čez reko Savo v letu 1935. Stari most, ki je tehnični kulturni spomenik, se spopada z zobom časa in čaka na obljubljeno obnovo. S težavami se spopada tudi KS Sava, med njimi so najbolj pereče vodovod Leše, slaba oz. neobstoječa cestna, komunalna, telekomunikacijska infrastruktura. A v dneh okrog krajevnega praznika, ko člani KS s pomočjo članov športnega društva organizirajo prireditve v počastitev praznika, krajevna skupnost zaživi.

KS Sava praznuje 20. septembra krajevni praznik, v spomin na dan, ko je bil zgrajen in dan v uporabo lesen most čez reko Savo v letu 1935. Stari most, ki je tehnični kulturni spomenik, se spopada z zobom časa in čaka na obljubljeno obnovo.
S težavami se spopada tudi KS Sava, med njimi so najbolj pereče vodovod Leše, slaba oz. neobstoječa cestna, komunalna, telekomunikacijska infrastruktura. A v dneh okrog krajevnega praznika, ko člani KS s pomočjo članov športnega društva organizirajo prireditve v počastitev praznika, krajevna skupnost zaživi.
V sredo 20.9. 2017 je v okviru Krajevnega praznika potekalo predavanje Harmonija odnosov in naši možgani, predavala je gospa Vida Lukač. Predstavila je delovanje možganov, pomen zrcalnih nevronov in hormonov ter kemičnih prenašalcev (nevrotransmiterjev) na naše doživljanje, spominjanje, srečo, zaupanje in socialne odnose. Poudarila je, da je naša osebnost odvisna od strukture možganov in mreže povezav, ki so nastale z odnosi. Pomembno je tudi, kakšne pomene dajemo vsemu, kar se nam v življenju zgodi, po tem se ljudje med seboj tudi razlikujemo.

Citirala je tudi Hipokrata, ki je že 5. stoletij pred našim štetjem zapisal: »  Ljudje bi se morali zavedati, da iz možganov in samo iz možganov izvirajo naši užitki, smeh in šale, pa tudi bridkosti, bolečine, bolesti in strahovi. Z njimi, še posebno, razmišljamo, vidimo, slišimo in razločujemo grdo od lepega, slabo od dobrega,  prijetno od neprijetnega.”

Četrtek 21. septembra je bil posvečen netopirjem. Mednarodno noč netopirjev pripravlja Zavod RS za varstvo narave (ZRSVN) in Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev (SDPVN). Namen  dogodkov je širšo javnost seznaniti in izobraževati o netopirjih, njihovih navadah in življenjskem prostoru, vlogi v ekosistemu, razbijanju  predsodkov o netopirjih.  Cerkev Svetega Nikolaja na Savi je pomembno kotišče netopirjev vrste navadni netopir (Myotis myotis). Eden izmed vzrokov za preganjanje netopirjev v cerkvah je tudi prisotnost netopirskega gvana, ki pa se ga da odstraniti in uporabiti kot odlično gnojilo, ki je bilo v prejšnjem stoletju zelo cenjeno. V cerkvi je bilo preštetih okoli 100 netopirjev, zato so prostovoljci v okviru dogodka počistili podstrešje cerkve V vrtcu je potekala likovno ustvarjalna delavnica, kjer so otroci izdelali svojega netopirja iz papirja, »netopirske« magnetke, zgibali origami netopirje in barvali netopirje. V pravljični urici so spoznavali dogodivščine netopirja Mračka. Sledilo je predavanje o netopirjih in  za vse udeležence vodeno poslušanje oglašanja netopirjev z ultrazvočnimi detektorji. Dogodek je bil izredno zanimiv in poučen.

Petek je bil športno obarvan. V organizaciji ŠD Sava je potekal  namizno teniški turnir, ki se ga je udeležilo 12 tekmovalcev. Zmagal je g. Lebeničnik, drugi je bil g. Pegan, tretji Kevin Tomažin.

Sobota je namenjena tradicionalnemu vzponu na Zasavsko goro, ki se ga je udeležilo 14 kolesark in kolesarjev. Tekmovali so v moški in ženski kategoriji. Zmagovalna pokala v obeh kategorijah bosta stala v vitrini družine Prijatelj, saj sta zmagovalca Janja in Sašo Prijatelj. Zmagovalec v moški kategoriji je potreboval za vzpon iz Save na Zasavsko goro 37 minut, v ženski pa 54 minut. Zadnji v kategoriji je prejel nagrado Polžek. Kolesarji so bili pogoščeni z golažem. Pridružili so se jim pohodniki na Zasavsko goro, kajti kdor ne zmore na goro s kolesom, se lahko pridruži peš.

Rezultati v ženski kategoriji: 1. Janja Prijatelj,  2. Natja Tori 3. Anja Karlin in Jelena Klopčič

Rezultati v moški kategoriji: 1. Sašo Prijatelj  2. Martin Škrabanja  3. Matija Tori

V nedeljo se je že zgodaj na asfaltnem igrišču slišal otroški živ žav in konjski rezget. V okviru delavnic za otroke, ki jih organizirale Mateja Malis vodili  Barbara Škrabanja, Alenka Karlin in Evgen Malis, sta že ob 9.30 prijahala člana Konjeniškega društva Litija Sandi Gombač in Damjan Samec s konjema Tik tak suprise in Rokita. G. Gombač je navdušene otroke poučil o ravnanju s konjem, najpogumnejši so ga lahko celo zajahali. Otroci so se pomerili v tipičnim kavbojskih disciplinah: metanju lasa in podkvic.

Ko sta se konjenika poslovila, so potekale delavnice v izdelovanju origamijev  v obliki metuljčkov, kužkov itd, izdelovali so slike s pobarvanimi ulitki iz DAS mase v kombinaciji z naravnimi materiali in se seznanili z sand artom- izdelovanjem okraskov s pomočjo več obarvanega peska. Izdelke so razstavili na razstavi. Med delom so otroci skočili do prijazne Barbare Osolnik, ki je otroke poslikala z raznimi poslikavami po telesu.

Praznovanje se tradicionalno zaključi s proslavo, ki so se je poleg krajanov  in članov sveta KS Sava udeležili tudi gostje iz občinske uprave g. župan Franci Rokavec in podžupana ga. Lijana Lovše in g. Boris Dobleka , ki so se kot vsako leto prijazno odzvali vabilu.

Govornika podpredsednik KS g. Anton Lokar in župan g. Franci Rokavec sta navzočim, ki so se v velikem številu zbrali na asfaltnem igrišču pri zadružnem domu , namenila pozdrav in nekaj besed o dogodkih, ki so zaznamovali prejšnje leto in o načrtih za naprej. V kulturnem programu so kot vsako leto sodelovali otroci iz vrtca Kekec in podružnične šole Sava, ki so navdušili navzoče s prisrčnostjo in glasbo ter Pia Kos ob spremljavi Evgena Malis na kitari.

Že nekaj let KS Sava podeljuje priznanje zaslužnim krajankam in krajanom, ki kakorkoli doprinesejo ali zaznamujejo utrip življenja v našem kraju. V letošnjem letu se je Svet KS Sava odločil, da podeli priznanje Podružnični osnovni šoli Sava, ki, izobražuje in vzgaja naše otroke in bo v prihodnjih mesecih praznovala častitljiv jubilej - 160 let svojega uspešnega delovanja. Vsak posameznik si ob pomoči izobrazbe tlakuje pot svojega življenja. Učenci pod strokovnim vodstvom učiteljic sodelujejo na vseh  prireditvah v okviru krajevne skupnosti, krajevne organizacije rdečega križa in v številnih projektih, ki se izvajajo tudi v okviru društev v krajevni skupnosti. Podružnična šola pod vodstvom učiteljic  s svojim razgibanim delovanjem pomembno prispeva k razvoju kraja, druženju krajanov vseh generacij in k dvigu kakovosti življenja vseh naših krajanov.

Svet KS Sava je podelil priznanje tudi vrtcu Kekec, ki je  prav tako nepogrešljiv del krajevne skupnosti, ki že več desetletij pri najmlajših ustvarja pogoje za razvoj ustvarjalnosti, spretnosti, medgeneracijskega sodelovanja in druge lastnosti, ki bodo otrokom dobra popotnica za nadaljnje življenje. Pod vodstvom vzgojiteljic naši najmlajši krajani prav tako kot učenci sodelujejo na vseh prireditvah.

Priznanji , ki ju je podelil podpredsednik KS, sta prevzeli vodja enote  vrtca Kekec, ga. Maridi Handanagič in ga. Mojca Hauptman, vodja Podružnične šole Sava. Dogovorili smo se že sodelovanje pri naslednjem pomembnem obeležju-160 let šole na Savi.

Naša budna očesa so opazovala urejenost domov z okolico, ocvetličenost in na splošno celostno podobo domov naših krajanov, na podlagi katerih smo z lahkoto prišli do zaključkov, kljub neurjem in toči, ki nas je presenetila v avgustu  in dodobra spremenila izgled naših balkonov in vrtov.
Ne glede na to, da je zmagovalec iz vsakega zaselka  naše KS samo eden, si pohvalo za svoj trud zaslužite prav vsi krajani in krajanke, letos pa sta bili nagrajeni za naselje Sava gospa Alenka Zagorc in gospa Martina Mehle - v Ponovičah.

Po končanem uradnem delu smo se krajani družili v prijetnem klepetu ter okušali dobrote, ki so jih pripravile članice KORK Sava.

Hvala za trud vsem sodelujočim in vsem obiskovalcem za prijetno druženje.

Oglejte si tudi