Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Organiziran tretji dogodek namenjen kakovostnejšemu življenju starejših v Srcu Slovenije

Razvojni center Srca Slovenije je organiziral tretji dogodek v okviru projekta EU_SHAFE, ki naslavlja pametna, zdrava in starosti prijazna okolja. Cilj srečanj je bil, spodbuditi k razvoju novih storitev in aktivnosti, ki bodo omogočale kakovostnejše življenje starejših. Tokrat so bile predstavljene dobre prakse iz petih evropskih držav s področja socialne vključenosti. Spletno srečanje s 15 udeleženci se je odvijalo 9. decembra 2020.

Starejši potrebujejo stik z ljudmi, zunanjim okoljem, oporo, prostor za izvajanje različnih aktivnosti, ki jih osrečujejo in druženje. Zato so bile predstavljene dobre prakse, ki se osredotočajo predvsem na izboljšanje psihičnega počutja starejših, preprečevanje osamljenosti, izboljšanje prostorskih dostopnosti v lokalnem okolju ter pomoč na domu. Največ zanimanja s strani udeležencev je bilo za dobri praksi iz Danske in Irske. Na Danskem je Občina Aarhus ustanovila že 37 lokalnih dnevnih centrov, financiranih iz javnih sredstev, kjer se izvajajo različne aktivnosti, kot so vadba v skupini, petje in glasba, računalniški tečaji, ustvarjalne delavnice, predavanja, študijski krožki, igre in izleti. Tu lahko pridobijo informacije o storitvah za starejše ter poiščejo pomoč. Irska dobra praksa oblikuje in nudi pomoč glede na potrebe posameznika, pomoč izvajajo tudi prostovoljci. Storitve so zelo podobne storitvam in aktivnostim Zavoda Oreli iz Kamnika, predvsem v delu izvajanja manjših popravil in opravil na vrtu, izobraževanja o uporabi računalnika, različnih svetovanj in učenja jezikov. Izvajajo tudi t.i. jutranji klic, ko prostovoljec vsak dan zjutraj pokliče starejšo osebo.

Več o dobrih praksah si lahko ogledate TUKAJ.

Po vsaki predstavitvi je sledila diskusija o primernosti dobre prakse za lokalno okolje ter katere podobne aktivnosti ali storitve se v Sloveniji že izvajajo. Roman Rener iz Zavoda Oreli je predstavil projekt »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi«, ki ga financira Ministrstvo RS za infrastrukturo. Spletna stran vsebuje podatke o dostopnosti prostora za 21 občin, cilj pa je izboljšati mobilnost slepih in slabovidnih, gibalno oviranih, starejših in šolajočih otrok. Podatki so na voljo za vse brezplačno, v kolikor pa se želi še katera občina vključiti v projekt, se lahko javi. Trenutno sta na voljo tiskana in spletna karta za gibanje po mestu, naslednje leto pa bo izdelana tudi aplikacija. 

Nada Pintar iz Društva upokojencev Šmartno pri Litiji je predstavila aktivnosti, ki jih izvajajo z 19 prostovoljci. Najbolj jim je všeč praksa, ki vključuje jutranji klic, saj njihovi prostovoljci v okviru projekta »Starejši za starejše« v času Covid-19 vzdržujejo stik s starejšimi preko telefona. V letu 2020 so za 8 oseb uredili tudi storitev 
e-Oskrba Telekoma Slovenije, ki jo financira Občina Šmartno pri Litiji. E-Oskrba, ki jo bodo v naslednjem letu uredili še za 4 starejše osebe, omogoča 24-urno povezavo s centrom za pomoč na daljavo in takojšnje proženje klica na pomoč s pritiskom na gumb. Izpostavila je, da imajo v občini težave z dostopnostjo invalidnih oseb do nekaterih storitev, npr. knjižnice. Prostovoljci izvajajo tudi prevoze starejših oseb, saj je Sopotnik precej zaseden in velikokrat nedosegljiv. Poudarila je tudi, da je potrebno izboljšati oskrbo starejših ljudi, ki se vrnejo iz bolnišnic.

Občino Lukovica je najbolj zanimala dobra praksa iz Danske, saj si želijo ustanovitvi dnevni center tudi v svoji občini.

Udeleženci dogodka so izpostavili, da si želijo ogledati predstavljeni dobri praksi iz Irske in Danske, saj najbolje ustrezata lokalnemu okolju in odgovarjata na trenutne potrebe starejših v Srcu Slovenije. Srčno upamo, da bo kljub trenutnim neugodnim razmeram zaradi Covid-19, v drugi polovici leta 2021 že možen ogled dobre prakse na lokaciji.

Vabljeni tudi na naslednja dva dogodka v letu 2021, na katerih bodo predstavljene dobre prakse s področja informiranja in komunikacije ter zdravja in storitev.

Oglejte si tudi