Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
ČET.
21°C
12°C
Oceni objavo

Občina Lenart donirala razvlažilnike zraka za sanacijo po poplavah

Ena izmed občin, ki so jo prizadele katastrofalne poplave je tudi Občina Ljubno. Reka Savinja je povzročila obsežno materialno škodo in ogrozila bivalne razmere za prebivalce. Župan mag. Janez Kramberger in podžupan Franci Ornik sta v petek, 11. avgusta, obiskala prizadeto območje in dostavila donacijo Občine Lenart: deseti polprofesionalnih razvlažilcev zraka, ki bodo omogočili prebivalcem, da čim prej in učinkovito odstranijo vlago iz svojih domov.

Vodstvo lenarške občine se je odzvalo na klic pomoči župana občine Ljubno, Franja Naraločnika. Po telefonskem pogovoru se je izkazalo, da so zelo potrebni razvlažilniki zraka, saj je potrebno iz objektov, ki jih je zalila voda, odstraniti vlago. Občina Lenart se je nemudoma odzvala in kupila 10 polprofesionalnih razvlažilcev zraka. Šest dni po uničujoči ujmi je župan mag. Janez Kramberger s podžupanom Francijem Ornikom obiskal štab Civilne zaščite, kjer sta se seznanila s slikovitim prikazom trenutnega stanja v občini. Ob prihodu sta donirane razvlažilce že odpeljala dva občana, ki bosta z njihovo pomočjo začela sanirati svoja domova.

"To, kar sva videla, je katastrofalno razdejanje," je v začetku pogovora povedal župan Janez Kramberger.

Poplave so prizadele infrastrukturo, hiše so poškodovane, nekatere celo neprimerne za bivanje. Ob cestah se kopiči raznolik material, ki ga je uničujoča voda nosila s seboj. Pravo razdejanje je doživelo tudi znamenito Gostišče Prodnik, ki je v nekaj urah izgubilo leta truda in dela. Lastnik Edvard Jurjevec je obupan, a upanje mu vlivajo obrazi ljudi, ki pridejo in mu ponudijo roko pomoči, da mu pomagajo postaviti življenje v normalne tirnice. A pogled na razdajanje trga srce. Najbolj je župana Janeza Krambergerja presunila obsežnost prizadetega območja in ko vidiš, do kam vse je segala voda. Kot so jima povedali domačini, se je v dobri uri reka Savinja dvignila za 5 do 7 metrov. Voda je odnašala vse, kar ji je bilo na poti. Grozljivo je bilo ob cesti videti na primer smreke brez vršičev, a njeno deblo je bilo visoko 15 metrov ... "zamisliš se, kakšna sila narave je morala to biti, da je v tako kratkem času naredila tako razdajanje," pripoveduje lenarški župan.

"A kljub utrujenosti je opaziti optimizem, voljo in pozitivno energijo prebivalcev," je povedal župan Kramberger, ki je bil ganjen nad močjo skupnosti.

Domačini so pripovedovali zgodbe, ki smo jih vajeni gledati iz televizijskih ekranov. "Voda se je ulila iz neba," je županu Krambergerja opisal eden izmed domačinov. Moč narave so občutili na lastni koži in ta jim je dobesedno zamajala tla pod nogami. A domačini tudi menijo, da bi lahko to katastrofo oblažili: Če bi iz struge Savinje uporabljali materiali za gradnjo, kot so to počeli naši predniki, menijo, da bi lahko katastrofo nekoliko omilili. Ljudje vedo, da reka na določena mesta odlaga in tam bi se to moralo odstraniti. Zavedajo se, da ujme ne bi morali preprečiti, bi jo pa lahko zmanjšali, so pripovedovali županu in podžupanu.

Poleg tega so se klicu na pomoč takoj odzvali naši slovenskogoriški gasilci, posamezniki, na teren se odpravljajo tudi naši domači podjetniki s težkimi stroji - tovornjaki in bageri, da bodo pomagali pri odstranjevanju nanosov materiala ter vzpostavitvi dostopov. Skupaj s prostovoljci, civilno zaščito in številnimi posamezniki, ki so priskočili na pomoč tudi s prijavo preko aplikacije, se je vzpostavila dobro organizirana mreža. "Pomoč bo še potrebna, predvsem s stroji za odstranjevanje materiala, a tudi finančna pomoč bo potrebna," je opozoril župan Kramberger.

Oglejte si tudi