Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

KREKOVO SREDIŠČE - NAŠA SKUPNA HIŠA

Šesta redna seja Upravnega odbora Društva upokojencev  Komenda in prva v letu 2020

 

Šesta redna seja Upravnega odbora Društva upokojencev (UO DU) Komenda in prva v letu 2020 je bila 10. februarja ob 17. uri v prostorih Krekovega središča v Krekovi ulici št. 10 v Komendi. V tem prostoru je bila zaradi tega, da bi člani omenjenega odbora, predsedniki sekcij pri DU Komenda, zlasti pa poverjeniki pobliže spoznali samo stavbo Krekovega središča, predvsem pa se »iz prve roke« seznanili z njegovim delom in načrti. Te jim je, kot tudi stavbo, predstavila direktorica Inštituta Antona Trstenjaka mag. Ksenija Ramovš v družbi projektne voditeljice Enote v Komendi Viktorije Drolec in njene strokovne voditeljice Bernarde Mali. 

Povedala je, da je že več oseb prijavljenih za dnevno bivanje in oskrbo v njem in da nekateri vanj tudi že prihajajo. Poverjenikom DU Komenda se je zahvalila, da so delili informativno gradivo o središču. Izrazila je upanje, da bo to »naša skupna hiša«. Zaželela si je, da bi jo občanom Komende čim bolj približali s prispevki, pogovori v Aplenci ter da Krekovo središče in DU Komenda v prihodnje čim bolje sodelujeta. 

Viktorija Drolec je dodala, da naj bi bilo Krekovo središče »čim bolj odprto za skupnost«. Pri tem je mislila na občane Občine Komenda. Te zaenkrat vozijo v stavbo sorodniki, sam prevoz pa bodo še morali urediti v dogovoru z občino, kajti sorodniki vedno ne utegnejo pripeljali starejšega svojca. 

Ksenija Ramovš je poudarila, da bo hiša odprta predvsem tistim, ki »čutijo potrebo po skupnem druženju, ostajajo sami, vdove in vdovci, so še kolikor toliko 'mobilni'.« Vrata bodo odprta tudi invalidom. Celo dementnim osebam, ki še niso tako hudo bolne, da se ne bi zavedale svojega stanja, si mogle pomagati. 

V središče je povabila tudi prostovoljce iz vrst DU Komenda. Ti naj pridejo vanj za kakšno uro, dve, se poskušajo vživeti v obiskovalce (empatija!), izmenjajo izkušnje s strokovnim osebjem, povabijo še druge, pomagajo osebju in obiskovalcem, kadar je veliko dela. Na primer ko dobijo zelenjavo, sadje, to konzervirajo. Obiskovalcem lahko tudi kaj lepega preberejo, zapojejo, naslikajo, skupaj z njimi skuhajo na štedilniku za mali denar in použijejo. 

Občani, ki nimajo sorodnika za kakšen dan ali dva kam dati, ga lahko mirno zaupajo strokovnemu osebju Krekovega središča, bo to dobro poskrbelo zanj. 

Poverjeniki so si nato skupaj z vodstvom Krekovega središča ogledali njegove prostore. 

Ta čas se je v največjem prostoru nadaljevala seja UO DU Komenda. Po sprejetju sklepov 5. redne seje UO DU Komenda 18. 12. 2019  (med drugim da je od 18. 12. 2019 novi vodja šahovske sekcije DU Komenda Alojz Jerovšek) so udeleženci glavno pozornost namenili pripravi na občni zbor društva, ki bo 14. marca v Gasilskem domu v Mostah. 

Ko je bila beseda o denarju, ki ga Občina Komenda namenja DU Komenda in njegovim sekcijam, je podpredsednik Ivan Hlade pohvalil domačo občino, da ceni in podpira DU Komenda, za kar je prav, da ji je društvo hvaležno. 

Društvo je zelo hvaležno tudi vodstvu PGD Moste, da jim bo dalo brezplačno na voljo svoje prostore za občni zbor, na katerem bodo podelili priznanja posebej zaslužnim poverjenikom in športnikom. Ker je društvo tudi zelo kulturno dejavno, bodo občni zbor popestrili in polepšali s petjem pesmi Mešanega pevskega zbora DU Komenda in recitacijami pesmi člana društva Jožefa Pavliča, objavljenimi v njegovih knjigah Presečnice in Presečnice II, ki sta izšli lani. Društvo pa pod vodstvom zelo prizadevnega voditelja Dramske in recitatorske sekcije Alojza Zvera razmišlja tudi o samostojnem recitalu pesmi in proznih del svojih članov, saj je med njimi več zavzetih književnih ustvarjalcev, igralcev in recitatorjev, ki jim radi prisluhnejo domači in tuji ljubitelji kakovostne književnosti.

Pred DU Komenda je več zahtevnih nalog (ureditev zemljišča pri Mlinčkih in pri balinarskem igrišču), pridobitev novih članov folklorne in dramsko-recitatorske sekcije, nastopi njihovih članov doma in drugje, namenitev 0,5 odstotka dohodnine občanov občine Komenda za njegove potrebe …), a dosedanje trdo in prizadevno delo je zagotovilo, da bodo še veliko naredili v prihodnje. Prav je, da jih v tem prizadevanju na vseh ravneh podpiramo občani Občine Komenda, saj so njegovi člani lahko (in tudi so) zgled in vzor mladim, kako je treba delati za razvoj kulture in drugega v domačem kraju. Občni zbor bo zato poleg drugega tudi potrditev tega dela. 

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič  

 

Oglejte si tudi