Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
13°C
10°C
DRUŠTVO UPOKOJENCEV KOMENDA
Družba in javne storitve, Društvo

DRUŠTVO UPOKOJENCEV KOMENDA

Predstavitev

ZGODOVINA DRUŠTVA UPOKOJENCEV KOMENDA

Vsako društvo, ki je v svojem delovanju prekoračilo že več kot  6 desetletij, ima vsaj 3 stopnje razvoja. Prvi začetki združevanja upokojencev v Komendi segajo v leto 1947, ko so se pričeli neformalno sestajati in se skušali še kot člani DU Kamnik pogovoriti o svojih problemih in jih  reševati v okviru zakonitih možnosti. Zakonodaja v letu 1955 je omogočila, da so se samostojna društva upokojencev pričela ustanavljati tudi izven sedežev občin. Že delujoča podružnica DU Kamnik se je na občnem zboru 5.6.1955 oblikovala v samostojno Društvo, kar je omogočalo samostojno delo in organizacijo dejavnosti, ki so bile takrat nujnost. Prvi predsednik Društva je postal Franc Sodnik s Klanca. Glavne naloge so bile skrb za preskrbo premoga, obisk in pomoč starejšim upokojencem. Na pobudo Društva je bila organizirana tudi zdravniška služba v Komendi. Tudi administrativna pomoč pri birokratskih postopkih je bila redno na razpolago. V 60 letih je bilo organizirano tudi nekaj izletov, neformalno so se začeli zbirati športniki različnih panog, povečana je bila skrb za organizirano letovanje članov pa tudi  sodelovanje s sosednjimi DU in različnimi društvi v Komendi se je začelo krepiti. Pomembna je bila pridobitev prostorov za delovanje Društva na Glavarjevi ulici 104, kjer so člani s prostovoljnim delom pomagali pri posodobitvi.  Ob 20-letnici je Društvo razvilo društveni prapor.

 Drugo obdobje rasti in razvoja DU se je začelo v zadnjem desetletju 20. stoletja, ko se je po osamosvojitvi pričelo pospešeno upokojevanje delavcev zaradi zmanjševanja delovnih mest in novih družbeno ekonomskih razmerij. Od prvotnih 43 članov v letu 1955 je do danes naraslo število članov DU na 800.

 Tretje obdobje se je začelo ko je Komenda postala samostojna Občina. Pravi razmah pa je Društvo doživelo, ko je vodenje leta 2001 prevzel Janez Kimovec. Oživil je zamirajoče dejavnosti nekaterih športnih sekcij, izpeljal ustanovitev kulturnih sekcij in popeljal Društvo do zavidanja vrednih uspehov. 

DEJAVNOSTI  DU DANES


Danes deluje pri DU Komenda 13 sekcij. 
Na področju športa: balinanje, izletništvo, kolesarjenje, pikado, plavanje, pohodništvo, prstomet, smučanje, šah, šola zdravega življenja.
Na področju kulture: dramska skupina, folklorna skupina, mešani pevski zbor. 

 Ostale dejavnosti 
Odmevne so  prireditve, ki jih je organiziralo Društvo na medobčinski ravni, na ravni Gorenjske regije in celo v državnem merilu. Generacija v tretjem življenjskem obdobju živi kvalitetno in vsestransko aktivno. Spomnimo se samo prireditve »Skupaj se imamo fletno«, ki je nekak prerez vsestranskega delovanja posameznih Društev, saj šteje med največje skupne prireditve treh občin. Že 12- krat je napolnila dvorane sodelujočih društev v Cerkljah, Vodicah, Bukovici – Šinkovem Turnu in v Komendi. 
Nepozabna so družabna srečanja pri Mlinčkih, kjer se vsako pomlad in jesen zberejo pohodniki in kolesarji, ob vsakem vremenu. Pomladanski in kostanjev piknik sta postala prepoznavni znak dobrega sodelovanja z vsemi sosednjimi društvi. Velikokrat se pridružijo tudi člani DU iz širše okolice. 

Delo bomo nadaljevali tako, kot smo si ga zastavili – množično, kvalitetno in v dobro vseh ljudi dobre volje.

                                                                                                                          


                                                                                                                      Marija Pirnat

Zadnje vsebine