Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

VEČER POEZIJE V KAMNIKU

Lep, umetniško in duhovno ubran dogodek v starodavnem mestu med Starim in Malim gradom

 

Društvo sv. Jakoba Kamnik je ob slovenskem kulturnem prazniku Prešernovem dnevu pripravilo »večer druženja s sodobno kamniško pesniško ustvarjalnostjo«. Kulturna prireditev je bila zaradi drugih prireditev na sam Prešernov dan in namesto na valentinovo, praznik zaljubljenih, v petek, 14. februarja (petek je že utečen dan za kulturne večere omenjenega društva) v soboto, 15. februarja, ob 19. uri v dvorani frančiškanskega samostana v Kamniku. Kljub temu se je zbralo lepo število ljubiteljev poezije iz Kamnika in okolice.

 

Program je s stihom pesnice Darinke Slanovec Vsaka pesem je najgostoljubnejši glas, ki poje v tišini pripravila predsednica Društva sv. Jakob Kamnik dr. Marjeta Humar, ki je tudi predstavila nastopajoče pesnike. Poleg že omenjene Darinke Slanovec so se predstavili sledeči pesniki: Nina Osredkar, Marta Zabret, dr. Jože Urbanija in Jožef Pavlič. Njihove pesmi so recitirali sami ali pa sta jih Marta Zabret in Tone Ftičar, ki je poskrbel tudi za glasbene »vložke« pred predstavitvijo in branjem pesmi vsakega pesnika. 

 

Tone Ftičar je na začetku pesniškega večera ovrednotil pretekla in sedanja kulturna dogajanja v Kamniku, mestu z nekdaj bogato kulturno ustvarjalnostjo in pomembnimi kulturniki in umetniki. Izrazil je željo, da bi kultura vnovič zacvetela v tem starodavnem središču, kot ustvarjenim zanjo. Tokratni pesniški večer in prizadevanja Društva sv. Jakoba Kamnik so dobra napoved in spodbuda za to. Pohvalne besede obiskovalcev o kulturnem večeru so tako njegovim pripravljavcem kot nastopajočim pesnikom vlile novo voljo in novih moči, da bodo še bolj zavzeto pripravljali takšne in podobne dogodke, pesniki in pisatelji s Kamniškega in okolice pa še raje segali po peresu.

 

Društvo sv. Jakoba Kamnik je na koncu vse nastopajoče obdarilo s pesniško zbirko Presečnice in knjigo meditacij Presečnice II Jožefa Pavliča, ki sta lansko leto izšli prav pri tem društvu, kjer jih tudi lahko dobite. Za kamniški občinski praznik je že napovedan izid pesniške zbirke Nine Osredkar, avtor Presečnic pa ima tudi nove literarne načrte.   

 

Celotna prireditev je bila na visoki kulturno-umetniški ravni, vredni Kamnika ter starodavnega sakralnega in kulturnega hrama, kar je tudi sloviti kamniški frančiškanski samostan sv. Jakoba. Odprt na le za bogoslužje, marveč v skladu s svojim izročilom in delovanjem tudi za kulturo in umetnost. 

 

Jožef Pavlič

 

Foto: Miha Mihelčič in Jožef Pavlič    

Oglejte si tudi