Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

KULTURA NAJ GRE VEDNO V CVET

V premislek ob praznovanju Prešernovega dneva v Občini Komenda

 

Slovenski kulturni praznik Prešernov dan smo komendski občani pričakali s temperaturo krepko pod nič stopinj Celzija, vendar ožarjeni od sonca. Takšni smo bili tudi tisti, ki smo se 7. februarja udeležili Prešernove proslave z naslovom Ljubezen naj gre vedno v cvet (pesem Franeta Milčinskega - Ježka) v Kulturnem domu v Komendi. Precej se nas je zbralo. V glavnem zaradi nastopajočih (pevk Mladinskega pevskega zbora OŠ Komenda Moste z zborovodkinjo in pevko prof. Marjeto Čimžar, Vokalne skupine Victus in članov Društva umetnih kulturnikov Kaj ti mar), ki so obetali lepo in kakovostno kulturno prireditev. Res je bila takšna. Nekaj nas je prišlo tudi zaradi občudovanja Prešerna in njegovih večno veljavnih mojstrskih stihov ter zavedanja, da je prav, da kultura v Komendi »cveti«. Ne le ljubezen, kot je zapisal Ježek, marveč kultura v pravem pomenu besede. 

Dobra napoved za dober obisk je bila že predstavitev uspešnice Bronje Žakelj (Delova nagrada Kresnik v letu 2019) Belo se pere na devetdeset 6. februarja v prostorih Glavarjevega špitala, ki jo je pripravil Klub poslovne odličnosti Domžale in okolice. Vsaj številen obisk, ki ga v Komendi tako pogrešamo.

Torej ne bo čisto držalo, kar mi je pred dnevi dejal človek, ki mu je kultura blizu, je bil tudi na Prešernovi proslavi: »V Komendi je kulture hudičevo malo!« Večinoma je res tako. Vsaj glede obiska kulturnih prireditev. Za vsakega obiskovalca se je treba zelo potruditi z obveščanjem na jumbo plakatih, v Aplenci, s povabili v vsak dom, oglasi na TV Komenda itd. Z veliko napora in tudi veliko denarja. Potem obiskovalci pridejo. Vsaj kakšnih 50, kolikor jih je 7. februarja zvečer sedelo v dvorani Kulturnega doma v Komendi z županom Stanislavom Poglajnom in njegovo ženo Mihaelo ter direktorico Uprave Občine Komenda mag. Majdo Ravnikar na čelu. Ne zaman. Doživeli so lep kulturni večer, nastopajoči navdušeno ploskanje že pred nastopi, posebej pa po njih. Manjkala je le zahvala. Naj bo vsaj moja, pisna! Zahvala vsem, ki si prizadevajo za dvig kulture v Komendi, za to veliko žrtvujejo. Ustanova Petra Pavla Glavarja s predsednikom Štefanom Petkovškom, Dramska in recitatorska sekcija DU Komenda z voditeljem Alojzom Zverom, Mešani pevski zbor DU Komenda z voditeljem Mihom Ferjucem, Folklorna skupina DU Komenda z voditeljem Janezom Slapnikom in  mentorico Mojco Meršol ter otroška folklorna skupina Avrikelj. Poleg na začetku omenjenih, seveda.  

Tedaj, če je obisk, če je zanimanje za kulturne prireditve, je čisto drugače, kot pa je bilo 21. januarja v Knjižnici Franceta Balantiča v Kamniku, kjer sta svoji zadnji knjigi o popotovanjih po svetu Poezija cvetja in življenja prvi in drugi del predstavila zakonca dr. Marko in dr. Angelca Žerovnik. Zelo lepo, ubrano, svetovljansko, a kaj, ko je bilo obiskovalcev toliko kot nastopajočih. Predstavnica knjižnice je podpisanemu celo svetovala, naj raje nima predstavitve svojih knjig v Komendi, ker ne bo obiska. Res velja pregovor, da nihče ni prerok v domačem kraju, da še celo v nastopih izjemni pisatelj Ivan Sivec ne napolni povsem dvorano Kulturnega doma v Komendi, da je pred več desetletji akademski pevski zbor iz Kranja zapel pesem kar v avli pred dvorano in se z njo razočaran poslovil od Komende … 

Premišljujem, kaj narediti, pa ne pridem do pravega sklepa. Ker sem po naravi optimist, menim, da je kljub kulturi bolj ali manj naklonjeni Komendi s kulturnimi prireditvami treba nadaljevati. Glede obiskovalcev pa se sprijazniti, da jih je toliko, kolikor jih pride, ravno prav. Čeprav včasih malo, a to so tisti, ki pridejo zaradi nastopajočih, dogodka samega, se zavedajo njegovega pomena, cenijo napore komendskih kulturnikov, pevcev, igralcev, pesnikov in pisateljev, ki stopajo na deske komendskega Talijinega hrama. Zaradi njih je vredno vztrajati s kulturnimi prireditvami in z njimi prebujati in ozaveščati »kulturne zaspance« in omalovaževalce. 

Kulturniki, pogumno naprej! Naj živi in cveti »kulturna« Komenda! Zalivajmo to rožico, da ne bo uvenela. 

 

Besedilo in fotografiji: Jožef Pavlič  

Oglejte si tudi