Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Vzporedni mehanizem globoke države

Predstavitev knjige dr. Rada Pezdirja v Šmarci
Društvo sv. Jakoba Kamnik, Društvo Demos na Kamniškem in Socialna akademija so 12. januarja zvečer v dvorani Doma krajanov v Šmarci organizirali predstavitev knjige dr. Rada Pezdirja Vzporedni mehanizem globoke države. Z njim se je, kot tudi z avtorjem številnih knjig s perečo vsebino mag. Igorjem Omerzo, pogovarjal časnikar in urednik pri tedniku Demokracija Metod Berlec.

V predstavitev je uvedla predsednica Društva sv. Jakob Kamnik in podpredsednica Društva Demos na Kamniškem dr. Marjeta Humar. Povedala je, da je prav, da prisluhnemo tudi takšnim avtorjem, kot je Rado Pezdir, in da beremo njegova dela, pa tudi knjige Igorja Omerze, kajti iz njih spoznavamo, kaj vse se je dogajalo po drugi svetovni vojni v Jugoslaviji, pa tudi po ustanovitvi samostojne slovenske države. Od ljudi s Kamniškega, ki so pri tem igrali pomembno vlogo, je omenila narodnega heroja Eda Brajnika. Govornikoma se je nazadnje zahvalila za prihod v Šmarco, poglobljeno razčlenitev dogajanja pri nas od prevlade komunizma do leta 2020, kar zaobsega Pezdirjeva knjiga.

Med številnimi udeleženci srečanja z uglednima gostoma je bil tudi kamniški župan Matej Slapar in predsednik Demosa na Kamniškem Jože Berlec.

Po predstavitvi knjige in širše, povojnega dogajanja na tleh nekdanje Jugoslavije in v tridesetih letih slovenske državne samostojnosti so navzoči predavateljema in avtorjema knjig pereče družbeno-politične, gospodarske, bančniške in druge vsebine postavili vrsto vprašanj. Med njimi tudi glede usode znane kamniške smodnišnice (prej "barutane") in lastništva ter namembnosti parcel na njenih tleh.

Navzoči (organizator je poskrbel za varnostne ukrepe pred okužbo s covidom-19 in že tudi virusom omikron) so se razhajali močno vznemirjeni in zaskrbljeni nad prihodnostjo Slovenije in svojo lastno, kajti slišali so veliko takšnega, kar niso vedeli, so le slutili, kje kaj prebrali o tem, slišali. Vsi pa z željo po mirnem življenju v pravični, varni in do državljanov čuteči državi. Takšni, kot je Slovenijo in Slovence v srednjem veku opisal popotnik. Idealno deželo, vzorne in poštene ljudi. Kje pa smo danes? se je spraševal prenekateri v dvorani. In kaj naredimo za boljšo, lepšo, varno in neoporečno domovino? Tudi to sta gosta vprašala udeležence predstavitve Pezdirjeve knjige. Eden izmed njih je s svojo pripombo postavil piko na i: Vsi pojdimo na bližajoče se volitve, volimo pravo stranko in prave ljudi! Potem lahko upamo, da bo enkrat bolje pri nas. Prav pa je, da tudi vidimo in cenimo, kar je že danes dobro. Tega je veliko, je veliko dobrih, prizadevnih in poštenih ljudi. Pravih Slovencev. Ti nam dajejo upanje za naprej. Podprimo in podpirajmo jih!

Oglejte si tudi