Logo MojaObčina.si

Komenda

DANES
28°C
19°C
JUTRI
30°C
18°C

VELIKI NAČRTI KREKOVEGA SREDIŠČA

V januarju prihodnje leto bo Krekovo središče v Komendi odprlo vrata za dnevno delovno, ustvarjalno in prijateljsko druženje ter prijetno počutje prvim desetim upokojenim občanom. Zanje bo skrbela za to usposobljena strokovna ekipa, čakajo jih svetli opremljeni prostori, velik vrt, predvsem pa skrbno pripravljeni programi, kako smiselno, duhovno bogato, pestro in človekoljubno preživljati dneve, ko je marsikateri upokojenec osamljen, ne ve, kaj bi počel, ne vidi več pravega smisla življenja, njegovega cilja. V Krekovem središču v Komendi bo našel vse to in še veliko več. Zato pogumno vanj! Seveda, pripravljeni, da boste tudi sami kaj prispevali, ne le prejemali. 
  

Junija 2019 so slovesno odprli Krekovo središče, dislocirano enoto Inštituta Antona Trstenjaka na Krekovi 10 v Komendi, v katerem že dve leti potekajo programi za kakovostno staranje in solidarno medgeneracijsko sožitje z 80 % sofinanciranjem Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije. V okviru tega projekta bodo januarja 2020 začeli z dnevnim varovanjem starejših ljudi. Pred tem je vodstvo središča na čelu z direktorico Inštituta Antona Trstenjaka mag. Ksenijo Ramovš, projektno voditeljico Viktorijo Drolec in strokovno voditeljico enote v Komendi Bernardo Mali 30. oktobra sprejelo predstavnike DU Komenda (predsednika Saša Lenarčiča, blagajničarko Marijo Pirnat in tiskovnega predstavnika Jožefa Pavliča), jim obrazložilo program in prve dejavnosti ter razkazalo prostore središča.

Goste je najprej pozdravila Viktorija Drolec. Ksenija Ramovš je predstavila temeljno zamisel in poslanstvo Krekovega središča. Socialna pedagoginja  Marta Ramovš je povabila vse navzoče h kratki osebni predstavitvi, nato je vodila pogovor o tem, kako bi DU Komenda lahko pomagalo pri začetnih in nadaljnjih programih središča. Pri teh bo to društvo igralo eno ključnih vlog, saj bodo udeleženci, sodelujoči pri programih in oskrbovanci prihajali iz vrst članov DU Komenda in drugih organizacij.

Najprej bo njegovo vodstvo s pomočjo poverjenikov in poverjenic DU Komenda in drugih zaupljivih ljudi poiskalo deset ljudi, starejših od 65 let (upokojencev), ki bodo pripravljeni sodelovati v enoletnem zastonjskem poskusnem programu prijateljskega druženja in ustvarjalnih dejavnosti Krekovega središča v okviru Inštituta Antona Trstenjaka. S tem namenom bodo imeli predstavniki Inštituta Antona Trstenjaka 7. januarja 2020 posebni sestanek s poverjeniki DU Komenda, na katerem jim bodo podrobneje predstavili delovanje Krekovega središča in se dogovorili za skupni obisk članov DU Komenda ob istočasnem pobiranju letne članarine za leto 2020. Poverjenikom se bodo člani Krekovega središča pridružili že v decembru ob obiskih in čestitkah 80-letnim članom DU Komenda, ki so potencialni kandidati za sprejem v središče. V njem bo pozneje možno tudi stalno bivanje (sedem do osem oseb), saj je na razpolago za to več že opremljenih prostorov (kuhinja, bivalni prostor, sanitarije …).

Vodstvo Krekovega središča je prepričano, da je pri iskanju starejših ljudi, pripravljenih, da bodo dnevno prihajali vanj oz. stalno bivali v njem,  najpomembnejši osebni stik, pogovor, razlaga vsega potrebnega in pomembnega, predvsem pa zagotovilo, da jim bo v središču lepo, prijetno, domače, bo zanje poskrbljeno v vseh pogledih. V njem bodo dobili zdrav topel obrok hrane (lahko si bodo tudi sami kuhali, na razpolago jim bo nova lepo urejena kuhinja), v velikem prostoru bodo lahko telovadili, se razgibavali pod strokovnim vodstvom, celo zaplesali, na velikem vrtu pridelovali zelenjavo in drugo potrebno za kuhinjo ter se sprehajali, v posebnem prostoru lahko sami zase molili, premišljevali, brali, kdaj, če bodo želeli, imeli tudi mašo; skratka kaj duhovnega, krepčilnega za dušo.

Vodstvo Krekovega središča pripravlja tudi izobraževalne programe za pomoč zares pomoči potrebnim v vseh ozirih od tega, kako osebo, ki je na invalidskem vozičku, iz postelje prenesti v voziček oz. z njega v posteljo, imeti fizioterapevtske vaje (obisk) kar doma, pomagati osamljenim ljudem, jih tudi razveseliti in razvedriti. Skratka celovit program pomoči ljudem, ki si ne morejo ali ne znajo sami prav pomagati.

V hiši bodo zaželeni tudi mladi, od otrok dalje, ki bodo obiskovali svojce, želeli dobiti strokoven nasvet, kako ravnati, kadar zaškriplje v odnosih zakoncev z dedki in babicami, med zakoncema samima, pri vzgoji otrok, pri mladih … Strokovno osebje bo poskrbelo za to, da bo druženje in bivanje v Krekovem središču v vseh pogledih kakovostno, dostojanstveno, duhovno bogato. K temu bodo prispevali tudi posamezniki ali skupine, ki bodo prihajali razvedrit in razveselit stanovalce doma. Zato le pogumno vanj: najprej k dnevnemu druženju, nato tudi za stalno. V sodobnih, lepo urejenih, svetlih prostorih, primernih in prirejenih za starejše ljudi.

Jožef Pavlič


Foto: Jožef Pavlič

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi