Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Tolmin, Bovec in Kobarid dobili ulične zbiralnike za stare aparate.

Na štiri ekološke otoke v občinah Tolmin, Bovec in Kobarid so v sredo, 13. marca 2019 v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj postavili nove ulične zbiralnike za oddajo nedelujočih e-naprav in odpadnih baterij.
Nosilci projekta, družba ZEOS, d.o.o., so akcijo izvedli skupaj z lokalnim partnerjem Komunala Tolmin d.o.o.. Širom Slovenije je sicer postavljenih že 666 tovrstnih sivo-zelenih zbiralnikov za male stare aparate in baterije v 170 slovenskih občinah.
V družbi ZEOS, d.o.o. so začeli odpadno električno in elektronsko opremo prevzemati pred trinajstimi leti. Ozaveščenost javnosti je v primerjavi z Evropo nadpovprečna, saj so v Sloveniji v lanskem letu zbrali že 51% odstotkov odslužene električne in elektronske opreme v primerjavi s tisto, ki je bila kot nova dana na trg. Te odstotke želijo še povečati, zato so v letu 2016 pričeli s postavitvijo uličnih zbiralnikov po Sloveniji, ki bodo občankam in občanom oddajo starih aparatov še približali.

Life projekt nagovarja vsa slovenska gospodinjstva k skrbnemu ravnanju s starimi aparati in baterijami, in sicer preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja tovrstnih odpadkov, ki nastaja širom Slovenije. Sporočilo organizatorjev projekta je, da spadajo ti odpadki v posebno skupino in ne sodijo med mešane komunalne odpadke. Vsebujejo surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati, ki se lahko uporabijo za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri, prav tako pa ti odpadki vsebujejo tudi težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne.

Družba ZEOS, d.o.o. je skupaj z lokalnim partnerjem Komunala Tolmin d.o.o. na dogodku v Tolminu predstavila štiri zeleno-sive ulične zbiralnike, ki so jih še isti dan postavili v občine Tolmin (v Most na Soči - pred avtobusno postajo, najbližja hišna številka Most na Soči 15a in v Tolmin - najbližja hiša Ulica padlih borcev 5a), Bovec (na ekološkem otoku pri trgovini Mercator v središču Bovca, Mala vas 6a) in Kobarid (nasproti Stresove ulice 18d).
Na predaji uličnih zbiralnikov so bili prisotni predstavniki lokalnega partnerja ter župani zgoraj naštetih občin, ki so skupaj z direktorjem družbe ZEOS, d.o.o. podpisali listino o predaji uličnih zbiralnikov ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pospremili nove zbiralnike na pot.

Župan občine Kobarid Marko Matajurc je ob tem povedal: »Elektronike je vedno več in če ni v bližini primernega mesta za odlaganje takih odpadkov se marsikdaj žal znajdejo med napačno odloženimi odpadki. Zato smo veseli nove pridobitve.«

Zbiralnike je do danes širom Slovenije prejelo že 170 občin in jih je sedaj skupaj 666. V zbiralnike lahko oddate male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha ...), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke ...) in drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, svetilke ...). V ulične zbiralnike ne sodijo TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo. Le-te se lahko odda v trgovinah z električno in elektronsko opremo (zeleni koti), v okviru lokalnega mobilnega zbiranja ali na zbirne centre. Prav tako v ulične zbiralnike ne sodijo kakršnikoli drugi odpadki. Lokacije uličnih zbiralnikov najdete na spletnem zemljevidu na www.stariaparati.si.

Oglejte si tudi