Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Električni kombi tudi za občino Kobarid

19. marca 2024 je občina Kobarid, poleg občin Tolmin, Bovec, Kranjska Gora in Bohinj, na dogodku v Tolminu prevzela ključe električnega kombija. Ključe je iz rok direktorja Triglavskega narodnega parka Tita Potočnika, prevzel župan Marko Matajurc. E-kombije so prevzele lokalne skupnosti Triglavskega narodnega parka.

Občina Kobarid je na Razpisu o javnem zbiranju ponudb za oddajo vozil v brezplačno uporabo, ki ga je v decembru 2023 objavil Triglavski narodni park (TNP), uspešno kandidirala in tako v brezplačno uporabo pridobila osebno (električno) vozilo znamke Toyota, tip Toyota Proace Verso EV Shutttle kombi, letnik 2023. E-vozilo, ki poleg voznika omogoča prevoz do največ 8 oseb, bo občina lahko uporabljala za obdobje petih (5) let , tj. do 27. 2. 2029.

Občina bo izven poletne turistične sezone e-vozilo prednostno uporabljala za prevoze osnovnošolcev in dijakov na treninge in druge prostočasne dejavnosti (glasbena šola, balet, ples, verouk, ipd.) ter za prevoze občanov do javnih storitev in dogodkov. V poletni turistični sezoni bo vozilo namenjeno prevozom Hop on Hop off pretežno na liniji Kobarid–planina Kuhinja (vstopna točka v Triglavski narodni park). V kolikor bo vozilo omogočalo, je možna vključitev e-vozila tudi na drugih linijah (Kobarid–Podbela–Robidišče-Breginj–Kobarid; Kobarid–Jevšček–Kolovrat–Kobarid; Kobarid-Drežniške Ravne-Kobarid). V letošnji poletni sezoni se načrtuje tudi uvedba dodatne linije, ki bi povezovala center Kobarida s kopališčem ob Nadiži pri vasi Robič (Kobarid–Parkirišče Robič Nadiža).

Uporabniki bodo lahko prevoz po ugodni ceni rezervirali preko aplikacije ToyotaGo, kjer bodo označili dan in uro prihoda na želeno lokacijo in odhoda z želene lokacije. Občina bo otrokom in mladini do 18 let ter občanom nad 65 let s stalnim bivališčem v občini Kobarid omogočila brezplačne prevoze.

Župan Marko Matajurc je ob prevzemu e-vozila povedal: »Vesel sem, da je tudi Občina Kobarid poleg ostalih štirih občin na območju TNP prejela sodobno rešitev, s katero bo poskušala na trajnosten način rešiti problematiko mobilnosti na manj poseljenih področjih znotraj občine in jih povezati s centrom Kobarida ter tudi s središčema obeh sosednjih občin. Najprej bomo vzpostavili popoldanske prevoze otrok in mladine na treninge in druge interesne dejavnosti, tudi izven naše občine, kar bo razbremenilo nekatere starše, posledično pa tudi zmanjšalo številne osebne prevoze do teh dejavnosti. V bodoče, če bo izkazan interes občanov, pa nameravamo vzpostaviti tudi prevoze na klic. Vozilo bomo vsekakor vključili tudi v poletne Hop on Hop off linije, ki bodo na voljo obiskovalcem za prevoze do turističnih točk v občini in do Triglavskega narodnega parka. Za otroke in mladino do 18 let in starejše nad 65 let s stalnim bivanjem v občini bodo prevozi brezplačni.«

Oglejte si tudi