Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

Našim težkim bolnikom bo dan lažji in lepši

Krajevna organizacija Rdečega križa Cirkovce je pod okriljem Območnega združenja RK Ptuj izvedla 30-urni tečaj nege bolnika na domu.
Že več let je v nas tlela želja po tovrstni izobrazbi naših občanov. Končno smo dobili usposobljeno predavateljico, opremili kabinet za nego in obvestili prebivalce. Pričele so prihajati številne prijave, tako da smo že na začetku naredili dve skupini. Tečaj je bil brezplačen, interes zanj pa velik, zato ga bomo naslednje leto ponovili.

 

Prva predavanja so se pričela ob koncu meseca februarja, končala pa tik pred razglasitvijo epidemije koronavirusa. Tako sta nam ostala še zaključek in podelitev potrdil o opravljenem tečaju. Pomembno je pridobljeno znanje, ostalo bomo vse nadoknadili.

 

Predavateljica, upokojena diplomirana medicinska sestra patronaže, Dragica Novak, je podajala teoretično in praktično znanje, pridobljeno z dolgoletnim delom na terenu in priročnikom RK SLO. Kabinet smo opremili z električno negovalno posteljo in vsemi najnovejšimi materiali za nego na domu. Udeleženci so bili zelo motivirani, tako so bile ure redno s podaljški. Tečaj smo obogatili tudi z znanjem na področju upravičenosti soc. dodatkov, različnih pomoči, vlog za plačila, dodatke itd. To je predstavila upokojena medicinska sestra, socialna delavka, Malčka Kokol, ki je tudi prostovoljka v programu Starejši za starejše. Povzetek predavanja je zapisala in razdelila udeležencem, da si bodo lahko s tem kasneje pomagali pri urejanju potrebne pomoči. Ob zaključnem srečanju bomo tečajnike seznanili še z ukrepanjem pri neodzivni osebi in uporabo AED. To bo predstavil diplomirani zdravstvenik, Damjan Lešnik.

 

Ob zaključku praktičnega prikaza postopkov pri negi bolnika na domu so udeleženci izpolnili anonimno anketo, rezultate pa bomo uporabili pri organizaciji naslednjih tečajev. Hvala vsem udeležencem za sodelovanje. Za zabeleženje dogodka sta poskrbela Štefko Trčko s kamero in Stanko Zajc s fotoaparatom. Krajevna organizacija RK Cirkovce se vsem skupaj iskreno zahvaljuje za pomoč pri izvedbi tega res potrebnega projekta in prosi še za nadaljnje sodelovanje. 

Oglejte si tudi