Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

78 let delovanja KO Rdeči križ Cirkovce

Poročilo o delu v obdobju 2022/2023
Leto 2022 je bilo posebno, ker je bilo pokoronsko. Ponovno smo se pričeli družiti in se veseliti obiskov v domovih starejših, na praznovanjih in priložnostnih dogodkih. V času epidemije koronavirusne bolezni smo sicer imeli stike z našimi krajani, ampak drugačne, po telefonu, z varnimi obiski, ki pa niso primerljivi s tem, ko lahko obiskanemu ponudimo roko, ga objamemo in si z njim izmenjamo nasmeh.

Naše delo vedno prilagajamo razmeram. Odlično sodelujemo z občino, našo krovno organizacijo OZRK Ptuj, s CSD, domovi starostnikov, OŠ Cirkovce, društvi – PGD, DU, DPŽD KDČ, Karitas, in seveda z donatorji – obrtniki in podjetji iz našega območja. Največji donatorji pa so naši krajani enajstih vasi, ki se na vseh naših akcijah odlično odzovejo, da lahko mi pomagamo in smo uspešni pri našem delu.

Pričeli smo s skupino dvajsetih udeležencev, imenovano »Vrabčki«. Že dvajset let vodja, upokojena višja fizioterapevtka, Marjanca Kajzer, od novembra pa do konca aprila izvaja enkrat tedensko preventivne vaje pri težavah z osteoporozo in inkontinenco. Marca in oktobra 2023 smo imeli delavnico o demenci, ki jo je obiskalo 76 udeležencev. Spomladi in jeseni smo organizirali preventivni pregled krvi – osnovne in biokemične preiskave, ki se ga je udeležilo 93 oseb. Pregled krvi je opravil regularni laboratorij ZD Ptuj. Pri tem smo vsem, ki so to želeli, izmerili tudi krvni pritisk. Jeseni 2023 smo v Cirkovcah ponovno organizirali cepljenje proti gripi, koronavirusu in pnevmokokni pljučnici.

V dveh letih smo se odzvali petkrat z enkratnimi denarnimi pomočmi v primeru smrti, naravne nesreče in socialne stiske. Petkrat smo podelili hrano iz FIHO pomoči in dvakrat Tuš pakete.

Da bi bili prazniki lepši, smo ob rojstnih dnevih napisali vsem, starejšim od 75 let, voščilnico za rojstni dan. Tiste, ki bivajo v domovih starejših, smo večkrat obiskali in jih skromno obdarili. V dveh letih smo z obiskom počastili šestindvajset starejših nad devetdeset let in jih obdarili, nekaterim pa smo na njihovo željo popestrili obisk z ljudskimi muzikantkami Veselimi Polankami, da so vsi skupaj zapeli in zaplesali.

Izvedli smo dva izleta, enega na Veliko planino in enega v Belo krajino.

V obdobju dveh let smo v maju sprejeli učence prvega razreda med mlade člane RK. Odzvali smo se na povabilo OŠ Cirkovce s predavanji PP, septembra 2023 pa smo ponovno pričeli s krožkom RK na osnovni šoli. V oktobru obeh let smo uspešno izvedli »Drobtinico« in napolnili šolski sklad, da so lahko šli vsi otroci v vse predvidene šole v naravi. Tokrat so sodelovale tudi članice DPŽD KDČ, ki se jim iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in jih prosimo tudi za vnaprej. Hvala tudi mentorjem in učencem OŠ Cirkovce.

Obiskali smo tudi pobrateno občino Ugljevik. Obisk smo obogatili z donacijo družine lutk in učnim AED za izobraževanje nudenja PP pri neodzivni osebi, občina pa je podarila uporabni AED. Tridnevni obisk so z bogato razstavo prazničnih peciv, potic in kruhov popestrile članice DPŽD KDČ. S seboj smo imeli tudi slike kidričevskih slikarjev amaterjev. Srečali smo se s tamkajšnjimi krvodajalci, ki so nekoliko drugače organizirani.

Uradno (FIHO) smo v letu 2022 opravili 2048 ur, v letu 2023 pa 2005 prostovoljnih ur, neuradno pa še veliko več.

Najpomembnejše delo naše organizacije je krvodajalstvo. Tu smo najboljši in zato ponosni ter hvaležni krvodajalcem. Predsednik komisije za krvodajalstvo, Martin Golenko, in mladi član Andraž Potočnik sta podelila priznanja, steklenke in priložnostna darila zaslužnim krvodajalcem:

154 odvzemov – Martin Golenko

140 odvzemov – Darijan Predikaka

130 odvzemov – Peter Petek

100 odvzemov – Vinko Baklan, Drago Dobnik, Ivan Teskač in Jure Novak

90 odvzemov – Danilo Beranič

80 odvzemov – Mirko Dolenc

70 odvzemov – Vlado Motaln in Damijan Golenko

60 odvzemov – Mitja Safošnik

50 odvzemov – Zvonko Gregorc, Tadej Strmšek in Sebastjan Žnidar

40 odvzemov – Aleš Baklan, Matej Goljat, Marija Golenko in Nejc Valentan

30 odvzemov – Anton Cafuta, Klavdija Čelan, Sašo Gajser, Nino Moškon, Lidija Potočnik in Branko Trčko

20 odvzemov – Gregor Drevenšek, Irena Javernik, Peter Kancler, Uroš Klajnšek, Igor Lah, Simon Peter Medved, Darja Potočnik, Tadej Svenšek in Saša Vrečar

10 odvzemov – Mateja Dovnik, Špela Dobnik, Grega Obreht, Simonca Požar Mihelač, Marjan Bezjak in Robert Širovnik

Hvala, ker rešujete življenja!

Na koncu tega poročila bi se rada zahvalila mojim sodelavcem KO RK. Skupaj se odločamo kaj in kako bomo naredili. Pri tem jim ni žal ne časa in ne stroškov, niso pomembni psihični in fizični napori in tudi to ne, da je zaradi našega dela prikrajšano privatno življenje. To so srčni ljudje, na katere se že dolga leta popolnoma zanesem. Pravočasno zaznajo stisko v svojem okolju, opravijo zadane naloge, tako da ljudje čutijo našo prisotnost in vedo, na koga se lahko obrnejo, če potrebujejo pomoč. 

Zahvalo za dolgoletno humanitarno delo so prejeli:

Marina Hergan, Sp. Gaj

Natalija Pirc, Stražgonjca

Majda Robar, Šikole

Milka Brumec, Šikole

Terezija  Munda, Pongrce

Vikica Horvat, Pongrce

Zdenka Hergan, Zg. Jablane 

Terezija Frangež, Zg. Jablane

Anton Cesar, Zg. Jablane

Mateja Dolenc, Zg. Jablane

Marinka Golenko, Sp. Jablane

Martin Golenko, Sp. Jablane

Štefko Trčko, Sp. Jablane

Juvita Pahič, Sp. Jablane

Karla Krajnc, Cirkovce

Jožica Jerenec, Cirkovce

Marija Dietinger, Cirkovce

Franc Trčko, Cirkovce

Vikica Hergan, Cirkovce

Nežika Drevenšek, Cirkovce

Anica Kmetec, Cirkovce

Leopold Zabukovšek, Dragonja vas

Hermina Zajc, Mihovce

Stanko Zajc, Mihovce

Ivica Korez, Starošince

Dragica Valentan, Starošince

Dragica Novak – zdravstveno preventivno delo

Damjan Lešnik – zdravstveno preventivno delo

 

Zahvalo za za dolgoletno sodelovanje pa so prejeli:

Marjanca Kajzer 

Ljudske muzikantke Vesele Polanke

Oglejte si tudi