Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

Stopi korak naprej in se vključi v program socialne aktivacije

Socialna aktivacija je pilotni projekt Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je v letu 2017 nastal kot odziv na posledice gospodarske krize, s katero se je dvignilo število dolgotrajno brezposelnih oseb. Kljub izboljšanju gospodarske slike se danes še vedno srečujemo z ranljivimi skupinami in posamezniki, ki so težje zaposljivi, izgubljajo svoja delovna znanja in kompetence ter imajo številne socialne in zdravstvene težave. Ti posamezniki pa se med drugim soočajo s socialno revščino in izključenostjo.

Projekt Socialna aktivacija, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada, vzpostavlja model 16 regijskih mobilnih enot po celotni Sloveniji, v okviru katerih deluje 48 koordinatorjev socialne aktivacije, ki zagotavljajo podporo pri obravnavi posameznika, vključenega v sistem socialne aktivacije. Dodatno se na podlagi javnih razpisov financirajo tudi projekti socialne aktivacije, kjer izbrani izvajalci z vsebino nudijo ciljni skupini podporo in opolnomočenje za približevanje trgu dela. V programe socialne aktivacije se vključujejo dolgotrajni prejemniki denarne socialne pomoči, začasno nezaposljive osebe, druge neaktivne osebe, ki ne prejemajo denarne socialne pomoči ter ženske iz drugih kulturnih okolij z jezikovnimi ovirami. Projekt pomembno prispeva k izboljšanju socialne problematike v naši regiji. Skozi vključenost v program socialne aktivacije se aktivno rešuje socialna problematika udeležencev, krepijo se obstoječe ter pridobivajo nove socialne in funkcionalne kompetence za učinkovito spopadanje z ovirami, ki posameznikom preprečujejo vstop na trg dela. Dviguje se motivacija za razreševanje lastne situacije, prav tako pa se povečujejo zaposlitvene možnosti posameznikov. 

 

Cilj je doseči reaktivacijo in integracijo posameznikov v družbene sisteme ter jih ponovno vključiti na trg dela. Kot kažejo mnogi dosedanji primeri dobre prakse, je to mogoče doseči s celovitim pristopom, ki ga je potrebno umestiti v kontekst delovanja že obstoječih socialnih služb. Osebe, vključene v programe izvajalcev, pridobijo konkretne praktične izkušnje za trg dela, ki jih lahko osvojijo tekom usposabljanja pri delodajalcih v samem delovnem procesu in pod vodstvom mentorja. Na ta način potencialni delodajalci spoznajo, da imajo brezposelne osebe, prijavljene v evidence Zavoda za zaposlovanje, ogromno znanj, a morda le premalo izkušenj ali možnosti, da jih pokažejo. Delodajalec z vključitvijo v projekt socialne aktivacije pridobi možnost, da svoj potencialni bodoči kader nauči potrebnih znanj in si s tem zagotovi delavca, ki ga potrebuje.

 

Vključevanje v projekt Socialne aktivacije poteka preko enotne vstopne točke na Centru za socialno delo Spodnje Podravje, enotah Ptuj in Ormož ter na Uradu za delo Ptuj in Uradu za delo Ormož. Obe organizaciji sodelujeta s koordinatorji socialne aktivacije. V podravski regiji bo programe socialne aktivacije v obdobju od leta 2019 do leta 2022 izvajal Center ponovne uporabe, d. o. o., SO.P., Ormož, v partnerstvu z Ljudsko univerzo Ptuj. Na vsaki izmed dveh lokacij (Ptuj in Ormož) bo izvedenih pet šestmesečnih programov. Projekt je oblikovan tako, da omogoča in spodbuja aktivno vlogo raznih organizacij iz lokalnega okolja tako pri izvajanju aktivnosti kot tudi pri samem zaposlovanju, kar predstavlja dobre temelje za boljšo prihodnost posameznikov.

 

V kolikor vas sodelovanje v projektu zanima, se lahko obrne na kontakte MDDSZ.

REGIONALNA MOBILNA ENOTA PTUJ

Trstenjakova 5a, 2250 Ptuj

Tamara Pilinger Korošec, tamara.pilinger-korosec@gov.si, 030 715 677

Neli Tekavec, neli.tekavec@gov.si, 030 715 678

 

Tamara Pilinger Korošec, koordinatorka socialne aktivacije

Oglejte si tudi