Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

Pionirji in veteranke PGD Jablane na državnem gasilskem tekmovanju 2018 v Gornji Radgoni

Gasilska zveza Slovenije je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Gornja Radgona organizirala državno gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta, in sicer v soboto, 22. septembra 2018, mladinsko državno tekmovanje in v nedeljo, 23. septembra 2018, člansko državno tekmovanje.

Tekmovanja sta se udeležili ekipi pionirjev in veterank Prostovoljnega gasilskega društva Jablane.

Z uvrstitvijo na to tekmovanje smo že v času šolskih počitnic pričeli z vajami. Vaje so potekale v skladu z dogovori od trikrat do petkrat na teden, tudi med vikendi. Med vajami smo se trudili za izboljšanje časa, odpraviti storjene napake. Zadnji teden pred tekmovanjem nismo mogli vaditi, saj je več kot polovica ekipe bila v šoli v naravi. Kljub enotedenski pavzi, slabemu sobotnemu vremenu (dež) in zgodnji uri našega nastopa na tekmovanju (8.20) smo se med 54 nastopajočimi ekipami uvrstili na odlično 25. mesto.

Ob čakanju na rezultate smo si na sejmišču ogledali veliko zanimivih stvari, saj je takrat potekal sejem Sobra, na katerem je sodelovala Slovenska vojska, Civilna zaščita, policija in gasilci. Vojaki so nam razkazali vojaška vozila in opremo, prikazali so nam potek urjenja, na koncu pa je sledil prikaz vojaškega napada, kjer se je poleg topov vključilo tudi vojaško letalo. Nazadnje smo se preizkusili tudi v streljanju s puško. Na samem prizorišču smo si ogledali reševanje ponesrečenca, ukleščenega v avtomobilu, tako smo zapolnili čas do razglasitve rezultatov. Po končani razglasitvi smo se z nasmehom na obrazu odpravili domov, kjer smo v nedeljo držali pesti za naše veteranke.

V nedeljo so se tekmovanja udeležile starejše gasilke, ki pa so imele več sreče z vremenom, saj je bila nedelja lepa in sončna. Starejše gasilke so pričele s tekmovanjem ob 9.08. V kategoriji starejših gasilk je tekmovalo 41 ekip. Tekmovanje naših starejših gasilk sta si ogledala tudi predsednik in poveljnik Gasilske zveze Kidričevo.

Ker je bila razglasitev rezultatov tekmovanja šele ob 17. uri popoldne, so si tudi starejše gasilke ogledale sejem Sobra, po malici pa so se odpeljale na krajši izlet na stolp Vinarium v Lendavo. Ob 17. uri so se vse enote, ki so tekmovale, zbrale po regijah, saj je sledila razglasitev rezultatov. Starejše gasilke PGD Jablane so se uvrstile na odlično 8. mesto.

Državno tekmovanje je tako za pionirje kot tudi za starejše gasilke ena velika izkušnja, saj si s tem pridobiš veliko več znanja, ki ti veliko pripomore na prihodnjih tekmovanjih.

Da sta se naši dve ekipi edini iz GZ Kidričevo uvrstili na državno tekmovanje, gre velika zahvala njihovim mentorjem pionirjev Kseniji Povh, Nadi Golob in Aljošu Galunu ter mentorju veterank Francu Frangežu.

Ksenija Povh

Mojca Frangež

Oglejte si tudi