Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Gasilci – prvi posredovalci

Kadar pride do nesreče, je pričakovano, da se bomo gasilci pojavili na kraju v nekaj minutah in rešili situacijo. A za nas gasilce pomeni to nekaj povsem drugega. Ko prejmemo na telefon obvestilo o nesreči, pustimo vse opravke in se brez pomisleka zaženemo proti gasilskemu domu z enim samim ciljem – pomagati tistemu, ki potrebuje našo pomoč.
Do gasilskega doma ali na kraj intervencije pridemo z neoznačenim osebnim vozilom. Udeleženci v prometu neglede na to, da vklopimo vse štiri smerokaze, ne veste, da gre za gasilca na nujni vožnji in občasno prihaja do nevarnih situacij ali do zgražanja ljudi, češ: glej ga divjaka. Za nas gasilce je vsaka intervencija izjemno zahtevna in stresna, sploh kadar smo aktivirani kot prvi posredovalci.

KDO JE PRVI POSREDOVALEC? Je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe, ima pa opravljene tečaje za prvega posredovalca in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja.

Vam povemo – to je tisti občutek, ki nas prevzame in nam pove, da smo naredili nekaj dobrega. Seveda gre vedno za dobro uigrano ekipo, ki dela maksimalno v korist obolelega. Brez tistih, ki smo bili tam, pomoč verjetno ne bi bila tako uspešna.

Ko se na pozivniku izpiše AED PPO, vemo, da je vsaka minuta pomembna. V primeru srčnega zastoja šteje vsaka sekunda. Možgani so izjemno občutljivi na pomanjkanje kisika, nepopravljiva škoda lahko nastane že po nekaj minutah, smrt pa lahko nastopi v 8–10 minutah, če oseba ne dobi ustrezne pomoči.

Naše hitenje na cesti in prošnja, da nam pustite prednost neglede na to ali smo v osebnem vozilu ali gasilskem, sta vedno namenjena nekomu, ki nas potrebuje in nikoli iz dolgčasa ali zato, ker bi izrabljali naše poslanstvo.

PGD Talum Kidričevo

Oglejte si tudi