Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Že več kot dve desetletji gledališkega abonmaja v Desklah

Poletne temperature so za nami in že od leta 1996 je prve dni septembra čas, ko v Kulturnem društvu »SVOBODA« Deskle začnemo vpis v gledališki abonma.

V Digitalni reviji o kulturi mladih so o gledališču pred kratkim zapisali: »Občinstvo in izvajalci dihajo isti kisik. Ko gledate predstavo, ste priča enkratni izkušnji v vesolju. Ta trenutek se ne bo nikoli več ponovil. Med občinstvom in izvajalci se izmenjuje dejanska energija – energija, ki je otipljiva. In ko sodelujemo v tej edinstveni umetnosti, ki izmenjuje energijo, lahko pozabimo na svoje vsakodnevne težave za celi dve uri. Mi se lahko smejemo in jokamo nad bedastočami in nesrečami drugih. In ko zapustimo gledališče, dobi naše lastno življenje drugačno vrednost …«

Seveda pa gledališča brez gledalcev ni, glavno vlogo pri našem abonmaju imajo abonenti z nakupom abonmaja in prihajanjem na gledališke predstave. Uro do dve se prepustijo novim dogodivščinam in pozabijo na skrbi vsakdanjega življenja. Gledališki abonma v kulturnem domu v Desklah vam ponuja priložnost, da se od srca nasmejete in pozabite na skrbi in težave. Ta priložnost se ponovi kar šestkrat.

 

Prva bo na sporedu v petek, 25. oktobra 2019, ob 20. uri, ko bo Produkcijska hiša Prospot, d.o.o., Radovljica, predstavila kompletno zmešano glasbeno komedijo Nune v akciji!  Domiselna zgodba o petih redovnicah, ki se znajdejo v denarnih težavah in so prisiljene pripraviti dobrodelni show, v katerem pa hoče biti vsaka od njih prva zvezda. Režija Jaša Jamnik, igrajo, pojejo in plešejo: Gojmir Lešnjak - Gojc, Simona Vodopivec - Franko, Alenka Godec, Marjan Bunič in Lea Bartha Pesek, glasbeni vodja in instrumentalist Miran Juvan.

 

Novembra bo Slovensko ljudsko gledališče Celje gostovalo s komično dramo Ljubi moj. Režija Andrej Jus, igralke Živa Selan/Liza Marija Grašič, Barbara Medvešček, Anica Kumer. Trije povezani in prepleteni monologi, ki jih pripovedujejo tri članice iste družine – babica Roza, hči Lidija in vnukinja Neli – se zlijejo v živahno, duhovito in ganljivo osebnoizpovedno zgodbo o ljubezni, izgubi, osamljenosti in odtujenosti v sodobnem svetu.

 

Decembra bo Mestno gledališče ljubljansko na oder postavilo komedijo Odhodi vlakov. Režija Primož Ekart, igralca Mojca Funkl in Primož Pirnat. Zakonca Jo in Stephen sta na večerjo povabila dva para. Prihaja dolgoletna prijateljica, ki se je pred kratkim razšla z možem in bo s seboj pripeljala novega partnerja. Stvar se zaplete, ker je pozabljivi in raztreseni Stephen po pomoti povabil tudi njenega nekdanjega moža ...

 

Januarja 2019 bo Mestno gledališče Ptuj odigralo komedijo Amaterji. Režija Matjaž Latin, igrajo Vesna Pernarčič, Vojko Belšak, Nenad Nešo Tokalić, Vid Klemenc. Amater je sinonim za človeka, ki se ljubiteljsko ukvarja z dejavnostjo, za katero ni plačan. Naši »amaterji« pa se ravno nasprotno lotijo filmskega podviga, zato da bi zaslužili.

 

Februarja bo SiTi Teater BTC Ljubljana gostoval z glasbeno komedijo Predstava za vsako priložnost. Režija Jure Karas, igrata Lado Bizovičar in Gašper Konec/Jure Godler.

Nekdo v občinstvu ima rojstni dan. Ker se Lado ne more upreti priložnosti, da bi proslavil tako pomemben dogodek, in ker zelo rad govori, nam bo v svoji novi predstavi povedal vse, kar ve, pa tudi vse, česar ne ve, o veselju, sreči, ljubljanskih ženinih, modernih otroških imenih, fankliščinah, seksu po tridesetem in nasilnih cvetličarjih. Ob živi glasbeni spremljavi bo poskušal odgovoriti na težka vprašanja, kot so Kaj je najslabše darilo na svetu?, Kaj imajo čaplje z vzgojo otrok? ter Koliko kitic ima pesem Kolk'r kapljic?. Kot se za rojstni dan spodobi, bo tudi kakšno zapel.  

 

In za konec v marcu Buh pomagej, vsemogoč(n)a komedija v režiji Danijela Malalana, igrajo Franko Korošec, Žan Papič in Boris Devetak. V enem in edinem vaškem bifeju Eden se iz dneva v dan odvijajo enake zgodbe. Izkušeni gostinec Marko dobro pozna navade svojih gostov, zato ob nedeljah bife odpre nekoliko prej. Na kavico in jutranja modrovanja takrat namreč prihaja Tuljo, lastnik pogrebnega zavoda Eden manj.

Cena abonmaja (šest predstav) je 65,00 EUR za odrasle in 35,00 EUR za učence, dijake in študente. Podrobnejši opis predstav lahko preberete na naši spletni strani www.kd-deskle. Do prve predstave, ki bo 25. oktobra, vpisujemo tudi v knjižnici v Desklah ob torkih in četrtkih med 16. in 18. uro, telefonska številka: 39 53 211. Nakup abonmaja bo možen (če bodo seveda prosti sedeži) tudi na dan prve predstave pri blagajni kulturnega doma v Desklah, telefonska številka: 39 53 210. Lahko nam pišete tudi na e-naslov kd.svoboda@siol.net.

Seveda nam je v neprecenljivo finančno oporo Občina Kanal ob Soči, za kar smo ji zelo hvaležni.

Tudi letos bomo naredili vse, da upravičimo zaupanje stalnih abonentov in tistih, ki bodo z nami prvič. In še namig: gledališki abonma je lahko tudi lepo darilo.

 

Veseli bomo, če se vidimo tudi v novi abonmajski gledališki sezoni 2019/2020.

 

 

Organizatorji iz Kulturnega društva »SVOBODA« Deskle

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi