Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

»TA DELAVSKI, TA KULTURNI DOM, TA DOM …«

»Končno ga imamo! Stoletne sanje so uresničene! In kako je lep!« je bilo zapisano in izrečeno ob slavnostni otvoritvi 20. septembra 1959, ko je Delavski dom Anhovo predal svojemu namenu Ivan Regent, kulturnik, politik in predvsem velik domoljub, ki si je prizadeval utrditi kulturo in rabo slovenskega jezika ob italijanski meji.
Delovni kolektiv podjetja »15. september« Tovarna cementa in salonita v Anhovem je prispeval vsa materialna sredstva, potrebna za izgradnjo tega doma. Nadvse veliko veselje je bilo v tistem času v Desklah, predvsem pa je bilo čutiti ponos ob tako veliki pridobitvi, ki je sicer bila tudi lep arhitekturni in urbani dosežek. 

 

Tovarna je dom dala v upravljanje takratnemu Delavsko-prosvetnemu društvu »SVOBODA« Deskle, ki je na redni skupščini 9. januarja 1960 sprejel resolucijo, ki je vsebovala tudi ugotovitve, da je društvo prejelo v upravljanje zelo pomemben objekt. V njej je bil izražen ponos, da imamo v Soški dolini najlepši dom kulture, in ponovno je bila dana obljuba, da bo zanj društvo skrbelo in ga čuvalo kot svoj lastni dom. 

 

Cementarna Anhovo je za dom finančno, materialno in nasploh v celoti skrbela vse do leta 1997, ko je prešel pod lastništvo Občine Kanal ob Soči, ki ga je s sklepom občinskega sveta proglasila za javno infrastrukturo na področju kulture in ga začela postopno obnavljati.

 

Življenje in dogajanje v tem domu od odprtja nista nikoli obstala ali zamrla. Prag našega kulturnega doma je prestopilo nešteto parov nog. In skoraj vsi, ampak res skoraj vsi, so se sem radi vračali in se še vračajo. Ta dvorana in oder sta gostila številne skupine – gledališke, glasbene, folklorne –, prijazno sta sprejemala razne predavatelje, literarne ustvarjalce, umetnike vseh vrst. In ne nazadnje – vrata doma so vedno na stežaj odprta najmlajšim – tako otrokom iz obeh vrtcev kot šol v občini.

Kulturni dom je dom – domovanje – Kulturnega društva Svoboda Deskle. Obljubo, ki jo je društvo dalo pred 60 leti, vestno, z veseljem in s ponosom drži in izpolnjuje še danes.

V petek, 22. novembra, zvečer nas je »slavljenec« povabil v svojo dvorano na praznovanje 60-letnice. Sprehodili smo se skozi zgodovino kulturnega doma. Program, v katerem so se prepletali beseda, ples in pesem, sta sooblikovala Pihalni orkester Salonit Anhovo (dirigent Peter Pavli) in Mladinski pevski zbor Osnovne šole Deskle (zbor vodi Mojca Maver Podberšič). Za klavirsko spremljavo je poskrbela Alenka Hvalica, program pa so popestrili solisti: Aljaž Maffi, Asja Čebron, Lara Vončina in Mojca Stanič. V kulturnem domu domujejo tudi Mešani pevski zbor Jože Srebrnič Deskle (zborovodkinja Adele Jerončič), Plesna skupina Tince (koreografinja Kristina Fabijan) in Likovna skupina Svetloba Deskle (mentor Stipe Hečimović). Tudi ti so s svojim nastopom čestitali 60-letniku. Program sta povezovala Karin Rutar in Jakob Murovec.

 

V neprecenljivo tehnično pomoč so nam bili Matija Šomen, Luka Goljevšček in Patrik Lukšič.

Seveda pa verjetno tega čudovitega in brezhibno izpeljanega večera ne bi bilo, če nam na pomoč ne bi priskočila tudi dva sončka iz Osnovne šole Deskle – Mojca Petelin in Mojca Maver Podberšič. Prav zanju je v dvorani zvenela odlična Bučarjeva pesem: To smo tisti ljudje, ki pojemo in plešemo. O ja, to smo tisti ljudje, ki smo s soncem obsijani in gledamo naprej! 

 

Sedanji predsednika kulturnega društva, gospod Klemen Stanič, je domu in prazniku namenil krajši govor. Čestitke slavljencu pa so na odru izrazili županja Občine Kanal ob Soči, gospa Tina Gerbec, ravnateljica Osnovne šole Deskle, gospa Ana Košuta Skok, in predstavnik Prosvetnega društva Soča Kanal, gospod Zmago Lovišček.

 

Po končani prireditvi so si obiskovalci v stekleni dvorani lahko ogledali razstavo starih in zanimivih plakatov, dokumentov, fotografij in predmetov, ki jih v svojem arhivu skrbno čuva Kulturni dom Deskle.

 

Več fotografskih utrinkov prireditve lahko spremljate na našem Facebook profilu Kulturni Dom Deskle. 

 

Zahvaljujemo se vsem donatorjem in pokroviteljem, 

ki so omogočili praznovanje 60-letnice kulturnega doma. Prireditev so podprli: 

Skupina Salonit Anhovo, d.d., Občina Kanal ob Soči, Krajevna skupnost Anhovo-Deskle, Avtoprevozništvo Stanislav Grebenjak, s.p. Deskle, Belena, d.o.o. Pečno, Eternit, d.o.o. Anhovo, Vinska klet »GORIŠKA BRDA«, Soške elektrarne Nova Gorica, Gabrijelčič vzreja in predelava mesa Ložice, Gostilna pri mostu Plave, Okrepčevalnica z letnim vrtom »Tanja« Deskle,

Pekarna Brumat PE Deskle, Kavarna in slaščičarna AURA Deskle.

 

 

                                 Kulturno društvo »SVOBODA« Deskle

 

 

Oglejte si tudi