Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Ledeni oklep na Srednjem, kritične razmere na vzhodu Banjške planote

Žled je danes popoldan vklenil vzhodni del Banjške planote. Kakor poročajo iz novogoriškega Štaba civilne zaščite, je stanje posebej kritično v okolici Lokovca. Na območju kanalske občine so razmere še vedno obvladljive, Poveljnik štaba CZ Dušan Petrevčič nam je povedal, da je vse odvisno od tega, ali se bo žled razširil tudi na območje Kala nad Kanalom.
Kakor smo že poročali, so pripadniki kanalske CZ, cestnega podjetja in gasilskih društev v zadnjih dneh največ težav zaradi žleda in žledolomov zaznali in odpravljali v okolici Kala nad Kanalom. Na tem območju, pa tudi na drugih višjih območjih kanalske občine ni večjih težav z električno energijo. 

 

Čeprav v manjšem obsegu, je žled v zadnjih dneh zajel območje Kanalskega Kolovrata, od koder nam je Dora Ravnik poslala tudi fotografije. Kakor nam je okrog 18h30 (nedelja, 2. februar) povedala, je žled prisoten predvsem v Srednjem. Tam še vedno pada leden dež, razmere pa se poslabšujejo. Zaradi žleda se lomijo drevesa, da je "kar groza poslušati pokanje ob lomljenju vej in debel", poroča Ravnikova. Sicer pa na tem območju še ni večjih težav s prometnimi povezavami, saj so delavci cestnega podjetja cesto očistili, prav tako še vedno imajo tudi električno energijo. Nimajo pa signala za mobilne telefone. 

 

Kritično pa je stanje na območju Zgornjega, Srednjega in Spodnjega Lokovca v novogoriški občini. Ceste niso prevozne zaradi polomljenih dreves, območje je tudi brez električne energije. Novogoriški štab civilne zaščite prebivalce Lokovca zato poziva, naj ostanejo doma in naj varčujejo z baterijami mobilnih telefonov.   Pripadniki CZ in prostovoljnih gasilskih društev so sicer ves dan (nedelja, 2. februar) dostavljali  agregate ter pomagali ostarelim in bolnim.

 

Jutri zjutraj (ponedeljek, 3. februar) se bodo enote civilne zaščite skupaj z gasilci poskušale prebiti do vseh prebivalcev Lokovca in jim dostaviti agregate ter nuditi drugo potrebno pomoč. Z delom so pred kratkim prekinili, saj bi bilo nadaljevanje dela na terenu zaradi teme in vremenskih razmer prenevarno. Lokovec je odet v žled, prekinjene so žice električne napeljave, polomilo je celo betonske drogove.


Od jutri, 3. februarja,  dalje bosta do izboljšanja razmer zaprta tudi osnovna šola in vrtec v Čepovanu. 

 

Iz Štaba CZ Severne Primorske so ob 18h (nedelja, 2. febuar) sporočili, da se  razmere v večjem delu severne Primorske slabšajo. Predvsem na cerkljanskem, kjer je večina vasi in zaselkov dobesedno odrezanih od občinskega središča. Ni električne energije, vse več težav pa je tudi s komunikacijskimi linijami. Po zadnjih podatkih občinskega poveljnika CZ  Stanka Močnika, bosta jutri zaprti podružnični osnovni šoli v Novakih in v Šebreljah, med tem ko bo centralna OŠ v Cerknem odprta, a se pouk ne bo izvajal. Prav tako bo odprt vrtec.


Močno sneži tudi na idrijskem, poročajo iz štaba CZ za Severno Primorsko, kar položaj se poslabšuje. Nekaj manjših agregatov so prostovoljni gasilci uspeli prepeljati na Vojsko, kjer so brez električne energije že od petka. Še enega večjega pa komunalnemu podjetju, zaradi številnih podrtih dreves na cesti, še ni uspelo.


V občini Ajdovščina je nekaj težav, predvsem z električno energijo na Gori: v krajih Podkraj, Hrušica, Gozd in Kovk. A so domačinom, po besedah občinskega poveljnika CZ  Igorja Benka, priskočili na pomoč s prenosnimi generatorji električne energije.

 

Po zadnjih podatkih Elektra Primorske je na celotnem področju, ki ga pokrivajo, trenutno brez napajanja 190 trafo postaj s  6.000 odjemalci. 

 

Posebno opozorilo:  Porabnike vode v Godoviču in Črnem Vrhu odgovorni naprošajo za razumno in čim manjšo porabo, saj v črpališču še vedno ni električne energije in se lahko zgodi, da bo vode enostavno zmanjkalo.  

 

Ljudi pa pozivajo, naj do izboljšanja razmer ostajajo doma, saj je na strmih cestah in pobočjih nevarnost zdrsov in nesreč izjemno velika.

 

Prav tako se pripravljajo na preselitev gostov iz objektov v Črnem vrhu (v bližini smučarskega centra), saj so tudi tam ostali brez elektrike.

 

Zato civilna zaščita svetuje prebivalcem na najbolj izpostavljenih območjih, da se od doma odpravijo le v zares  nujnih primerih.

 

Republiška uprava za zaščito in reševanje poroča, da sta snegolom in žledolom med današnjimi dogodki  s področja zaščite in reševanja  najbolj pogosta, motnje z oskrbo električne energije pa poleg prevoznosti cest  najbolj pereč problem, predvsem na Notranjskem in v jugozahodnem delu Slovenije. 

 

Kakor so zapisali v sporočilu za javnost, je uprava RS za zaščito in reševanje iz državnih rezerv takoj  izdala 68 manjših generatorjev električne energije  (7,5 KW), s katerimi prostovoljni gasilci pomagajo individualnim gospodinjstvom. Prav tako je zagotovila 4 zmogljive generatorje (17 KW), ki zagotavljajo energijo za črpališča pitne vode. Tudi Slovenska vojska je že včeraj priklopila 5 lastnih zmogljivejših generatorjev (125 KW),  ki prek transformatorjev oskrbujejo manjša naselja.

 

Uprava za zaščito in reševanje je danes (nedelja, 2.februar)  zaradi  težav z energetsko oskrbo zaprosila  za pomoč v obliki generatorjev električne energije sosednje države in prek mehanizma CZ Evropske unije tudi države članice. Nemška agencija THW se  je odzvala takoj in že poslala 3 zmogljive generatorje; tudi sosednja Avstrija je že ponudila 27 zmogljivih generatorjev (100 KW); tudi sosednja  Hrvaška je ponudila pomoč v obliki generatorjev manjše moči, sosednji Italija in Madžarska pa se sami ubadata s podobnimi težavami.

 

 

 

Oglejte si tudi