Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kanal ob Soči
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Skoraj polovica gospodinjstev še vedno brez vodomera

Kanalska občinska uprava je na seji občinskega sveta v začetku marca predstavila strategijo oskrbe s pitno vodo. Kakor je pokazala analiza, v občini ni dovolj izdatnega vodnega vira, iz katerega bi lahko oskrbovali vse prebivalce. Težave zaradi razdrobljenega omrežja že rešujejo tudi z združevanjem vodovodov, več pa bo potrebno narediti pri varčevanju s to pomembno dobrino.

Pomemben del strategije oskrbe s pitno vodo je analiza trenutnega stanja. Ta je pokazala, da kanalska občina, ki je tudi geografsko razvejana, ne premore vodnega vira, ki bi z izdatnostjo zagotavljal zadostne količine vode za oskrbo vsega prebivalstva. Namesto tega, je v občini kar sedemindvajset vodovodnih sistemov, ki se napajajo iz 39 vodnih virov, treh vrtin, reke Soče in iz vodovoda novogoriške občine.

Veliko število vodovnih sistemov je seveda bolj zahtevno za zagotavljane kakovostne pitne vode in zadostnih količin. Velike so tudi izgube v cevovodih, nam je povedal vodja režijskega obrata kanalske občine Vinko Medvešček: »Veliko več napora je potrebno vložiti tudi v pripravo pitne vode, ki je skladna z zakonodajo. Če bi bila ta priprava poenotena v eni vodarni, bi to zelo poenostavilo in olajšalo delo upravljavcu.«

 

Težave z razdrobljenim vodovodnim omrežjem nameravajo reševati z združevanjem posameznih vodovodnih sistemov. »Iz analize stanja izhaja, da je tam, kjer je to mogoče, posamezne vodovode smiselno združevati. V občini Kanal to tudi že počnemo. Na vodovod Kanal smo povezali že vodovod Bodrež in vodovod Morsko, kmalu bo nanj navezan tudi vodovod Gorenja vas,« je pojasnil Medvešček. Tako bodo okrog 40 odstotkov prebivalstva občine oskrbovali iz enega vodovodnega sistema. Strategija oskrbe s pitno vodo predvideva skupno vodarno tudi za južni del občine, ki bi prav tako oskrbovala okrog 40 odstotkov prebivalstva. Nanjo bi navezali vse manjše obstoječe vodovode na območju Krajevne skupnosti Anhovo – Deskle.

 

Posebej občutljivi so vodni viri v višjih predelih občine, saj jih večina v sušnih obdobjih ne zagotavlja dovolj pitne vode. Prebivalce Kanalskega Kolovrata oskrbujejo vodovodi Lig, Kambreško, Srednje in Melinki. Vendar v času suše pitno vodo na to območje običajno dovažajo. Na Banjški planoti je zgrajen vodovodni sistem Kanalski Vrh. Tudi tu ob suši ni dovolj vode. V gradnji je vodovodni sistem Kal nad Kanalom-Levpa, je povedal Medvešček: »Vodo smo pripeljali do Kala nad Kanalom, kjer ni težav z izdatnostnjo vira. Trenutno je v fazi projektiranja gradnja omrežja proti Levpi. Prav Levpa in Seniški Breg sta območji, kjer je pokritost vodne oskrbe iz javne službe zelo omejena. Obstoječi vodovod Levpa oskrbuje 70 ljudi. Je tudi zelo občutljiv vir, saj je v suši vodo prav tako potrebno dovažati.«

 

V strategiji so prevideni tudi ukrepi za zmanjšanje izgub pitne vode. Te so  precejšnje, ocenjuje Medvešček, vendar ne presegajo povprečnih vrednosti iz drugih primerljivih lokalnih skupnosti. Sicer pa v kanalski občina vsako leto obnovijo del vodovoda ali celo posamezen vodovod v celoti, tako da dotrajano infrastrukturo redno zamenjujejo. Kljub temu, ne uspejo zamejiti vseh izgub. »Deloma so za to krive izgube v vodovodnih sistemih, deloma pa prekomernaporaba pitne vode preko priključkov, ki niso opremljeni z vodomeri,« poudarja Medvešček.

 

Vodomerov nima še skoraj polovica odjemalcev. Zakonodaja določa, da jih bodo vsi morali vgraditi do leta 2017. V prehodnem obdobju bo vodarino še vedno mogoče plačevati v obliki pavšala, vendar naj bi se za tiste, ki vodomerov ne bodo pravočasno vgradili, močno povečal. Posamezno gospodinjstvo naj bi, ne glede na število članov, tako plačevalo 1,2 kubična metra vode na dan. »Tako da bodo ljudje sami zainteresirani, da se jim vgradi vodomer,« dodaja Medvešček.

 

Občina Kanal vgrajuje števce vzporedno s prenovo vodovodov ali z gradnjo novih, vsak odjemalec pa si lahko odjemno mesto že sedaj sam opremi z vodomerom, tako da se voda obračunava po dejanski porabi.

Kanalski občinski svetniki so v začetku marca potrdili višje cene vodarine. Namesto dobrih trideset centov na kubični meter naj bi gospodinjstva od maja plačevala 46 centov, pavšal pa se bo s sedanjih 4,10 evra na osebo, zvišal na 6,83 evra.

 

Kljub temu, bo vodarina v kanalski občini še vedno med najcenejšimi. V Novi Gorici denimo za porabljen kubični meter pitne vode odštejejo več kot dva evra, nekaj več kot evro pa v Ajdovščini in Tolminu.

Oglejte si tudi