Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Za energetsko sanacijo vrtcev 1,2 milijona evrov

V kanalski občini bosta letos na vrsti pomembni energetski sanaciji vrtca v Kanalu in v Desklah, ki sta skupaj ocenjeni na dobrih 1,2 milijona evrov.

Tekst: Jurij Murovec

 

Kanalska občina je v začetku letošnjega leta s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejela pozitiven sklep na vlogo za projekt “Vrtec v Kanalu – dograditev in energetska sanacija”. Tako si je zagotovila sofinanciranje izvedbe projekta iz namenskih sredstev EU za kohezijsko politiko.


Investicija je z DDV-jem ocenjena na 825.959,43 evrov. Od tega bo občina iz lastnih sredstev zagotovila 345.683,43 evrov, 480.276,00 evrov pa bo nepovratnih sredstev iz programa „Regionalni razvojni programi“ razvojne prioritete „Razvoj regij“ Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007 – 2013.

 

Sanacije kanalskega vrtca obsega: izolacijo ovoja stavbe, ostrešja in tlakov, prenovo strojnih instalaciji z vgradnjo toplotne črpalke, talnega ogrevanja, prezračevanja z sistemom vračanja toplote z možnostjo dogrevanja ali pohlajevanja prostorov, vgradnjo sprejemnikov sončne energije za pripravo tople sanitarne vode in prenovo elektroinstalaciji z vgradnjo varčne razsvetljave.

 

Ob tem bomo obstoječa objekta povezali (dozidali) s skupnim atrijem, kjer se bo uredil večnamenski prostor, dozidali bomo športno igralnico in prostore za dodatne dejavnosti. Na povezovalni poti med šolo in vrtcem bo urejen tudi nadstrešek.

 

Objekt bo obnovljen oziroma dograjen skladno s pravilnikom PURES.

 

Kanalska občina pa računa tudi na pozitiven odgovor za prijavo na javni razpis „Sofinanciranje operacij za energetsko sanacijo osnovnih šol, vrtcev in zdravstvenih domov v lasti lokalnih skupnosti”.

 

Razpis predvideva sofinanciranje ukrepov, ki se izvajajo na ovoju stavbe, strehe in stavbnega pohištva. Ti ukrepi so izolacija fasade in ostrešja, zamenjava stavbnega pohištva, prenova razsvetljave, vgradnja prezračevanja s sistemom vračanja toplote.

 

Ocenjena vrednost investicije z DDV je 374.925,31 evrov. Od tega bo občina zagotovila 210.169,06 evrov, nepovratnih sredstev pa naj bi bilo 164.756,25 evrov.

 

Po ocenah naj bi bil prihranek energije za ogrevanje do 50 odstotkov (do 55,6 Mwh), do 10 odstotkov (do 1,5 MWh) prihranka pa naj bi bilo pri električni energiji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi