Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Jan Križnič je Zotkin talent

Kanalec Jan Križnič, dijak 3. letnika Škofijske gimnazije Vipava, se je letos vpisal med najboljše mlade talente, ki so se s svojim znanjem, sposobnostmi, inovativnostjo in ustvarjalnostjo izkazali na tekmovanjih mladih raziskovalcev. Te vsako leto pripravlja Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije. Na Zotkinih talentih mu je minulo nedeljo minister za šolstvo Jernej Pikalo kot mlademu raziskovalcu podelil zlato priznanje na področju matematike.
Jan Križnič je vsa leta odličnjak, na državnih tekmovanjih pa je prejel veliko zlatih in srebrnih priznanj. Tokratno priznanje si je prislužil skupaj s sošolcem Rokom Miklavčičem, s katerim sta pod mentorstvom profesorja matematike Alojza Grahorja raziskovala pitagorejske trojice. V nalogi z naslovom Množenje in razstavljanje pitagorejskih trojic sta se po robu postavila uglednemu angleškemu doktorju matematike. Na podlagi njegovega objavljenega članka sta preučevala, kako se množica števil spreminja, če vanjo posegamo z različnimi matematičnimi operacijami. „Pri najinem delu smo bili tako uspešni, da smo ugotovili, da se je doktor v svoji knjigi zmotil, kar smo mu tudi sporočili in od njega prejeli pohvale za delo in tudi zahvalo za popravke,“ vesel pove Jan.

 

Raziskovalno delo je bila zanj in za njegovega sošolca zanimiva izkušnja, ki je od njiju terjala veliko prostega časa in potrpljenja. Sprva sta naloge lotila s kemičnim svinčnikom na list papirja, nato pa s profesorjevo pomočjo nadaljevala s pisanjem računalniških programov, ki jim zelo pomagali pri nadaljnjem delu. Ko je preostanek razreda pridno sodeloval pri pouku, sta pregledovala ogromne količine podatkov, ki so jih jima generirali njuni programi. Sošolec Rok pove, da sta v času najintenzivnejšega raziskovanja le redko prišla h kakšni uri, da sta si lahko oddahnila od nepregledne količine številk. Z rezultatom sta zelo zadovoljna, zadovoljni so bili tudi v strokovnih kominijah na regijskem in državnem tekmovanju in na koncu nalogo proglasili za najboljšo srednješolsko nalogo s področja matematike. S tem sta si prislužila udeležbo na enem od poletnih raziskovalnih taborov. A bolj kot tega se zdi, da je Jan vesel izkušenj, ki jih je ob raziskovanju dobil. „Ob tem vidiš, kaj pravzaprav raziskovanje je, kako se ga lotiš, kako pripraviš poročilo,“ pravi Jan.

 

Jan se najbolj znajde v naravoslovnih predmetih, udeležuje se tudi tekmovanj iz drugih naravoslovnih predmetov. Tudi želje glede študija ga zaenkrat vlečejo v to smer, a zadnje, pravi, še ni rekel. Sicer pa to ni njegova edina strast. Rad igra tudi kitaro, nogomet, poje v zborih in se druži s prijatelji.

 

Med Zotkine talente se je letos uvrstil še en Kanalec - devetošolec iz Osnovne šole Kanal Luka Kralj, ki je v letošnjem letu dosegel kar pet zlatih priznanj na državnih tekmovanjih. Kaj več o njem pa v enem izmed naslednjih prispevkov.

 

Oglejte si tudi