Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 20.10.2017

pretežno oblačno
Ponoči bo precej jasno, predvsem ponekod na Primorskem in na severovzhodu države bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, na Primorskem okoli 10 stopinj C.
9°C | 20°C
sobota, 21.10.2017
12°C | 19°C
nedelja, 22.10.2017
14°C | 18°C
ponedeljek, 23.10.2017
6°C | 18°C
Opozorila
Četrtek, 19.10.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
9°C
20°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Društva

150 let gasilstva v Kanalu


LOKALNE SKUPNOSTI, DRUŠTVA

| |
13.09.2013      2:07
A A

150 let gasilstva v Kanalu


Konec avgusta smo kanalski gasilci obeležili častitljivo in okroglo obletnico – 150 let gasilstva v Kanalu in 135 let Prostovoljnega gasilskega društva Kanal. Praznovanje je potekalo več dni.


150 let gasilstva v Kanalu. Foto: Martin Velušček 4
150 let gasilstva v Kanalu. Foto: Martin Velušček 4
Deli:

Tekst: Danijel Markič, PGD Kanal

 

Slavolok in predstavitev zbornika

V četrtek, 29. avgusta 2013 so nam člani Etnološke skupine »Liški pustje« postavili slavolok – »prton« na vhodu v igrišče OŠ Kanal, skozi katerega se je na dan prireditve prišlo na osrednji prireditveni prostor.


Dan pred gasilsko parado in slovesnostjo je potekala predstavitev zbornika »150 let gasilstva v Kanalu in 135 let Gasilskega društva Kanal«, ki ga je ob jubileju izdalo PGD Kanal. V veliki sejni sobi gasilskega doma v kanalu se je na prestavitvi zbralo okrog sto udeležencev.

 

Ob tej priložnosti sta najstarejši kanalski gasilec Ivan Gorjanc in najmlajša kanalska gasilka Leila Škodnik k spominski plošči na stavbi gasilskega doma položila venec v spomin na kanalske gasilce.

 

Sledil je uvodni nagovor predsednika Borisa Čuferja. Urednica zbornika Darja Skrt je nato predstavila ustvarjalce knjige. Zgodovinski del z naslovom "Kanalski gasilci skozi čas 1863-2013" je napisal mladi zgodovinar Robert Devetak iz Ročinja. Drugi del zbornika z naslovom "Statistični pregled dela društva" pa Danijel Markič. Avtorja sta tudi predstavila vsebino svojih del.

 

Oblikovni del je poleg Markiča, ki je poskrbel za videz platnice, predstavila še Alda Zimic Ozebek, ki je sodelovala pri oblikovanju notranjosti knjige. Na platnici sta združena in vtisnjena standardna podoba Kanala in znak Darka Garlattija v preprosti grafiki. Garlattijev znak sta za 150-letnico posodobila in v barvni obliki izdelala Branko Drekonja in Tadej Paravan iz Morskega. Zbornik je oblikovno zasnovan kot zgodovinska knjiga. Vanj so umeščene slike Kanala in številne slike gasilske slike iz različnih obdobij. Po predstavitvi so prisotni prejeli zbornik in stekel je pogovor z ustvarjalci zbornika.

 

Gasilska parada

Praznovanje se je nadaljevalo v soboto, 31. avgusta, ko se ob 9h začela gasilska parada oziroma sprevod ljudi in vozil. Parada je, tako kot že leta 1953, 1963 in 1978, potekala od železniške postaje do igrišča kanalske osnovne šole. Udeležilo se je je petnajst gasilskih organizacij: PGD Kobarid, PGD Bovec, PGD Tolmin, PGD Most na Soči, PGD Avče, PIGD Salonit Anhovo, PGD Nova Gorica, PGD Čepovan, PGD Dobrovo, PGD Nova Gorica, PGD Šempeter pri Gorici, PGD Dornberk, PGD Kostanjevica na Krasu, PGD Vrhpolje in PGD Lavrica, reševalci PE Nova Gorica in policisti PU Nova Gorica.

 

Mimohod ešalonov in vozil se je lahko začel, potem ko je poveljnik PGD Kanal Gregor Berlot pridobil odobritev od predsednika Gasilske zveze Slovenije Jošta Jakše. Pozdrav ešalonov je bil v središču Kanala, pred Gostiščem Križnič, kjer so bili zbrani častni gostje. Na častni tribuni so bili: predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač,  častni poveljnik Gasilske zveze Slovenije Matjaž Klarič, poveljnik Severnoprimorske gasilske regije Stanko Močnik, predsednik Gasilske zveze Goriške Simeon Kodelja, poveljnik Gasilske zveze Goriške Jurij Paglovec, predsednik PGD Kanal Boris Čufer, poveljnik PGD Kanal Gregor Berlot, častni poveljnik PGD Kanal Ivan Gorjanc, tajnica PGD Kanal Klara Škodnik, župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi in podžupan Ivan Humar ter župan občine Miren - Kostanjevica Zlatko Martin Marušič. Komentator parade je bil poveljnik JZGRD Nova Gorica Simon Vendramin.

 

Na čelu parade je nosil slovensko zastavo Mauri Željko (PGD Kanal). V kanalski noši sta ga spremljala Jan in Maja Križnič. Za njimi so ob spremljavi godbenikov Pihalnega orkestra Salonit Anhovo korakale članice iz Športnega Twirling kluba Deskle. Sledil je gasilski znak, ki sta ga nosila člana kanalske gasilske mladine Aneja Šuligoj in Gašper Miščič. Za znakom so bili v vozilu poveljnik parade Gregor Berlot, poleg njega pa sta bila oba pomočnika Andrej Ponikvar in Andi Simčič. Sledil je prapor PGD Kanal, ki ga je nosil praporščak Zvonimir Ponikvar. Spremljala sta ga mladi članici Ivana Čufer in Jerneja Zimic. Za društvenim praporjem je sledil mladinski prapor, ki ga je nosil Jan Škodnik, spremljala pa sta ga Žan Ponikvar in Aljaž Komac. Za njimi so korakali ešalon mladine, ki ga je vodil Anton Cotič, ešalon članic z vodjo Ksenijo Gregorčič in ešalon članov, ki ga je vodil Danijel Markič. Na koncu so sledili še člani poklicne enote iz Nove Gorice in Civilne zaščite Kanal.

 

Ešalonom je sledil sprevod vozil: vodilno vozilo motoriziranega dela PV-1 (poveljniško vozilo) iz PGD Kanal, starodobnik FIAT 15-TER iz PGD Kobarid iz leta 1911, starodobnik FIAT 662 iz PGD Nova Gorica, GVM-1 (vozilo za prevoz moštva) iz PIGD Salonit Anhovo, GVM-1 iz PGD Lavrica, GVV-1 (gasilsko vozilo z vodo) iz PGD Vrhpolje, GVGP-1 (gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov) iz PGD Avče, GVGP-2 iz PGD Kanal, GVGP-2 iz PGD Dornberk, GCGP-1 (gasilska cisterna za gašenje gozdnih požarov) iz PGD Kostanjevica na Krasu, GCGP-3 iz PGD Nova Gorica, GVC 16/25 (gasilsko vozilo s cisterno) iz PGD Dobrovo, GVC 24/50 iz PGD Čepovan, AC 16/70 (avtocisterna) iz PGD Most na Soči, AC 30/120 iz PGD Šempeter pri Gorici, OVNS (orodno vozilo za reševanje pri nevarnih snoveh) iz JZGRD Nova Gorica, TRV-2D (večje tehnično reševalno vozilo z dvigalom) iz PGD Tolmin, AL (avtolestve) iz PGD Nova Gorica, reševalno vozilo PGD Bovec, reševalno vozilo ZD Nova Gorica in policijsko vozilo PU Nova Gorica.

 

Po prihodu na šolsko igrišče je sledil prevzem novega gasilskega vozila GCGP-1 (gasilska cisterna za gozdne požare). Župan Maffi je ključe vozila podelil poveljniku PGD Kanal Berlotu,  ta pa jih je predal skrbniku vozila Markiču. Po predaji so si prisotni lahko ogledali vozilo.

 

Novo gasilsko vozilo je prvo povsem novo dobavljeno in izdelano vozilo po vozilu FAP 1314 iz leta 1982. Gasilska cisterna za gozdne požare se uporablja za gašenje in reševanje ob požarih. Vozilo ima vgrajeno gasilsko nizkotlačno in visokotlačno črpalko znamke Iveco Magirus MPH 230, opremljena z gasilsko opremo in trdno vgrajenim rezervoarjem s 5000 litri vode in z vgrajenim metalcem vode. Posadka vozila je 1 + 6 (zmanjšani oddelek). Vozilo je znamke MAN z oznako TGM 18.340 4x4. Vozilo ima tovarniško podaljšano kabino opremljeno s štirimi kompleti dihalnih aparatov z ostalo opremo. V nadgradnji vozila najdemo veliko opreme, tudi takšne, ki je še nismo imeli. Vrednost vozila je okrog 240.000 evrov, večino je prispevala občina Kanal ob Soči. Več podatkov in slik o vozilu najdete na spletni strani PGD Kanal – www.pgd-kanal.si.

 

Priznanja in zahvale 

V športni dvorani Kanal je potekala osrednja slovesnost z bogatim kulturnim programom. Program je vodila Klelija Dolenc s pomočjo mlade gasilke Tee Simonič. Nastopile so članice Športnega kluba Twist iz Nove Gorice, učenke OŠ Kanal, zaigrala nam je domačinka, mlada harmonikašica Pia Likar, spis o kanalskih gasilcih je prebrala Aneja Komac, pesem "Gori, gori" našega člana Sama Šuligoja je prebrala Tea Simonič, zapel nam je mešani pevski zbor »Jože Srebrnič« iz Deskel in na koncu nam je zaigral še Pihalni orkester Salonit Anhovo.

 

Prvo besedo med govorniki je imel župan Maffi. Poudaril je, da vozilo ni namenjeno gasilcem, ampak zaščiti vseh naših občanov. Zbrane sta nagovorila tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša in slavnosti govornik, minister za obrambo Roman Jakič.

 

Sledila je podelitev priznanj. Predsedstvo PGD Kanal se je odločilo, da ob svojem praznovanju 150-letnice delovanja, podeli priznanja v zahvalo ustanovam, društvom in posameznikom, ki so tako ali drugače prispevali k razvoju in napredku gasilstva v Kanalu.

 

Najprej pa so priznanja prejela gasilska društva in njihove zveze, s katerimi kanalsko društvo sodeluje že več let tako na operativnem, kakor organizacijskem področju. Plaketo so prejeli: PGD Avče, PIGD Salonit Anhovo, PGD Dobrovo, PGD Čepovan, PGD Dornberk, PGD Kostanjevica na Krasu, PGD Šempeter, PGD Nova Gorica, PGD Kobarid, JZGRD Nova Gorica, GZ Goriške in GZ Slovenije.

 

V dolini so tudi posamezniki, ki so s svojimi dejanji znatno pripomogli, da se tudi v težkih časih za PGD Kanal čas ni ustavil in so poskrbeli, da je kanalsko gasilstvo šlo v korak s časom. Priznanja so prejeli: Branko Dolenc, David Valentinčič, Jožef Funda, Klemen Stanič, Marko Bucik, Marta Brelih in Vojeslav Turel.

 

Plaketo so prejela društva in ustanove s katerimi PGD Kanal že vrsto let zgledno sodeluje in so si v pomoč ob prijetnih in neprijetnih dogodkih, ki zaznamujejo našo dolino: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kanal, Osnovna šola Deskle, Osnovna šola Kanal,  PD »Valentin Stanič« Kanal, Krajevna skupnost Kanal, Ministrstvo za obrambo RS in Občina Kanal ob Soči.

 

S priznanji smo se zahvalili tudi podjetjem in zasebnikom, ki ob investicijah in nabavah že vrsto let trdno stojijo ob boku našim gasilcem, pa naj si bo s finančnimi podporami, kakor tudi s strokovnimi nasveti. Priznanja so prejeli: AHA Plastik d.o.o., Elektro Primorska d.d., Eurokabel d.o.o., Gamat d.o.o., Industrial Commerce Dekani d.o.o., Ključavničarstvo Oblak Marjan s.p., Salonit Anhovo d.d. in Soške Elektrarne Nova Gorica d.o.o..

 

Prostovoljno gasilsko društvo Kanal  je podelilo petim članom društva priznanje v zahvalo za njihov dragoceni prosti čas, ki so ga poleg svojih rednih operativnih nalog posvetili društvu, prevzeli odgovorna mesta in dela ter jih vestno opravljali mnoga leta. Priznanja so prejeli:  Bruno Pavšič, Edvard Valentinčič, Ivan Gorjanc, Stanislav Markič in Zvonimir Ponikvar.

 

Zvečer je sledila pogostitev krajanov in zabava z domačim ansamblom 7 Šrit do jutranjih ur.

 

Pri organizaciji prireditve so nam pomagali: Ansambel 7 Šrit, Društvo ljubiteljev terenskih vozil 4x4 Kanal ob Soči, Društvo upokojencev Kanal, Etnološko društvo »Liški pustje«, Klub kanalske mladine, Krajevna skupnost Kanal, Mešani pevski zbor »Jože Srebrnič« Deskle, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kanal, Osnovna šola Kanal, Pihalni orkester Salonit Anhovo, Planinsko društvo »Valentin Stanič« Kanal, Športno društvo Morsko, Športni klub Twist Nova Gorica, Športni Twirling klub Deskle, Turistično društvo Kanal ob Soči, učenci OŠ Kanal in Klelija Dolenc.

 

Zahvala gre tudi sponzorjem, ki so omogočili praznovanje: Esal d.o.o., Krajevna skupnost Kanal, Občina Kanal ob Soči, Goriški muzej, Salonit Anhovo d.d., Ključavničarstvo Oblak, SENG d.o.o., Slaščičarna Rafaelo, Zidarstvo Simčič, Kip-Kop Nikola Vidič s.p., Aha Plastik d.o.o., Mehanika Andrej Ponikvar s.p., Zidarstvo Klepič s.p., Avto šola Ferdo, Okrepčevalnica Pirih, Gostišče Križnič, Vinska klet Goriška Brda z.o.o., Cestno podjetje Nova Gorica, Futura Kanal d.o.o., Harij Transport in mehanizacija d.o.o., Kmetijska trgovina - Miro Vončina s. p., Posredništvo Embalkomerc - Bruno Munih s. p., Okoljsko, kulturno, športno društvo O.Z.O.N., Krajevna skupnost Levpa, Krajevna skupnost Lig, Krajevna skupnost Kambreško, Krajevna skupnost Anhovo – Deskle, Montažna in servisna mizarska dela, Simeon Kodelja s. p., Gamat, trgovsko podjetje d. o. o., Svobodnjak, gostinske storitve d. o. o., V&V sečnja, spravilo in manipulacija z žaganim lesom, Vladimir Kolmančič s. p., Gostilna pri Grozdu, Dušan Jermol s. p., Fama d.o.o. podjetje za trženje Vipava, Market Kanal, Mercator d. d., Zastopanje in posredovanje, Harij Gabrijelčič s. p.

 

Zahvala tudi fotografoma Mitji Madonu in Martinu Veluščku za slike. Iskrena zahvala vsem, ki so kakorkoli pomagali ob našem visokem jubileju.

 

Iskrena zahvala vsem, ki so kakorkoli pomagali   ob našem visokem jubileju.

 

V službi ljudstva, na pomoč!

 
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Kanal ob Soči!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Lokalni časopis Most
Številka: 53
Izšla: 25.09.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
19.10.2017
Danes ni dogodkov.
21.10.201 | Ostalo
Moški balinarski turnir
21.10.201 | Ostalo
Ženski balinarki turnir
21.10.201 | Ostalo
Tržni dan
21.10.201 | Ostalo
Turnir v balinanju za ženske
21.10.201 | Ostalo
Turnir v balinanju za ženske
21.10.201 | Turizem
TRADICIONALNI POHOD NA VODICE
21.10.2017 | Ostalo
Prihod muzejskega vlaka v Kanal
21.10.2017 | Ostalo
Pohod na Vodice
21.10.2017 | Ostalo
KKM present: Savanah, Jegulja, Black Reaper
22.10.201 | Ostalo
Moški balinarski turnir
22.10.201 | Ostalo
Turnir v balinanju za moške
22.10.201 | Ostalo
Turnir v balinanju za moške
22.10.201 | Ostalo
Ženski balinarski turnir
22.10.2017 | Ostalo
16. Spominski pohod na Globočak
22.10.2017 | Ostalo
Zimski abonma - 1. predstava
24.10.201 | Ostalo
Izdelava ikeban
25.10.2017 | Ostalo
Kogojevi dnevi 2017
27.10.2017 | Ostalo
Kostanjev piknik
27.10.2017 | Ostalo
Otvoritev razstave ročnih del
28.10.201 | Ostalo
Tržni dan
20.10.2017 | Ostalo
Kogojevi dnevi 2017 - koncert za mlade
21.10.201 | Ostalo
Moški balinarski turnir
21.10.201 | Ostalo
Ženski balinarki turnir
21.10.201 | Ostalo
Tržni dan
21.10.201 | Ostalo
Turnir v balinanju za ženske
Pokaži več
Skrij
Pokaži več
Skrij

Bodite prvi pri oddaji mnenja.