Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Delavnica “Starejši na območju upravne enote Nova Gorica”

Prva delavnica za izmenjavo znanj v okviru NET-AGE projekta, v katerem sodeluje tudi kanalska občina, je potekala v oktobru na temo “ Starejši na območju UE Nova Gorica”.
Tekst: Klara Golja

 

Prva delavnica za izmenjavo znanj je potekala v oktobru na temo “Starejši na območju UE Nova Gorica”.

Sodelovali so predstavniki javnega in prostovoljskega sektorja, ki delujejo na območju UE Nova Gorica; to so Občina Kanal, Center za socialno delo Nova Gorica,  Center za pomoč na domu- KLAS, Patronažna služba, Dom upokojencev Nova Gorica, Društvo zveze borcev Deskle, Društva GO Spominčica, KS Avče, KS Lig, Društvo upokojencev Kanal, Društvo upokojencev Anhovo- Deskle, Dom upokojencev Tolmin.

 

Cilji delavnice so bili predstaviti demografsko sliko in njen razvoj med leti 1948-2012, ugotoviti kvaliteto življenja starejših, prostovoljstvo starejših ter socialno in zdravstveno oskrbo.

 

Na osnovi statističnih podatkov se kaže problem v odseljevanju žensk in v veliko (registriranih) enostarševskih družin. Ugotovljeno je bilo, da nekateri moški, ki živijo na tem področju ne prijavijo stalnega prebivališča. Dejstvo pa je tudi, da se je odselilo veliko mladih.

 

Potekala je razprava o upravičenosti do varstvenega dodatka in uvedbi davka na nepremičnine. Občina Kanal se je do sedaj odrekla davku na nepremičnine na geografsko ogroženem območju. Direktor Doma upokojencev Nova Gorica je povedal, da veliko svojcev vzame starejše iz domov zaradi zmanjšanega varstvenega dodatka, izgube služb in s tem postane pokojnina edini vir dohodka za družino. Leta 2008 je bilo 480 vlog v čakalni vrsti za domove, danes je v domu celo nekaj prostih postelj. Poleg tega, država zaostruje standarde v domovih, je pa toga s kadrom in ceno doma. Društvo GO Spominčica, ki je društvo, ki se ukvarja z problemom demence opozarja na probleme z demenco. Po neuradnih podatkih je v Sloveniji 31000  ljudi z demenco. Največji problem demence je, da ni ustreznega programa za reševanje te problematike.

 

Vodja KLAS-a - Centra za pomoč na domu - se zahvali za novi vozili, kateri jim je poklonila Občina Kanal. Občina subvencionira ceno oskrbe na domu najmanj v višini 50 odstotkov. Nižanje standarda uporabnikov in občine pomeni posledično tudi upad uporabnikov pomoči na domu. Po drugi strani so dela oskrbe na domu vedno zahtevnejša.  Krajša se ležalni čas v bolnišnici in s tem povečuje zahtevnejša oskrba na domu.

 

Ugotovljeno je bilo, da patronažna služba opravlja premalo preventivnih ukrepov, ne po svoji krivdi, pojavlja se problem pogojev financiranja, ki jih določa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki določa da se preventivne obiske starejših 65+ izvaja samo, če so socialno ogroženi, osameli ali da potrebujejo zdravstveno oskrbo. 

 

Beseda je tekla o tem, da je prostovoljstvo malo cenjeno, javne službe jih ne jemljejo kot pomoč, ampak kot konkurenco. Vendar se stanje izboljšuje. Cilj je povezava in koordinacija aktivnosti med javnim sektorjem in prostovoljci.

 

Delovne skupine so ugotavljale kako ohraniti prebivalstvo na bolj oddaljenih krajih in predlagale, da bi bilo potrebno z ugodnimi krediti pomagati tistim, ki so pripravljeni obnoviti hiše, tam živeti in jih oprostiti plačila davka, predvsem pa olajšati in skrajšati  čas pridobitve potrebnih dovoljenj in dokumentacije. To isto velja pri odpiranju novih podjetij. Okrepiti bi bilo potrebno človeške vrednote z manj individualizma, vspodbujati prostovoljsko pomoč. To je prvenstveno delo staršev, veliko pa lahko pripomore šola s primernimi vzgojnimi programi. Spremeniti bi bilo potrebno politiko izobraževanja in štipendiranja – šola proizvaja nezaposljive kadre, uvesti samooskrbo s hrano, zdravstvena oskrba naj se približa prebivalcem- npr. zdravnik naj bi bil enkrat na mesec dostopen ljudem, sistemsko urediti zavarovanje za izvajalce pomoči.

Župan je povedal, da je veliko starih hiš potrebno obnoviti. Samooskrba s hrano je dober predlog vendar težko izvedljiv-javno naročilo. Občina je priskrbela tržnico, ljudje pa morajo sami oceniti kaj je zdravo in boljše. Kar se tiče zaposljivosti kadrov, občina predstavlja deficitarne poklice in to plačuje tudi obrtni zbornici. Strinja se, da je potrebno zdravnika približati prebivalcem, da pa občina ne more spremeniti zakonodaje. Oskrbo starejših, občina zelo podpira in se je trudi tudi izboljševati.

 

 

Trening in interno srečanje v Novem Sadu, Srbija

3. interno srečanje partnerjev NET- Age projekta in 1. Trening na temo “Evropska politika - skrb za starejše” je potekalo od 19. – 22. November, 2013 v Novem Sadu, Srbija

 

Tretje srečanje partnerjev projekta NET- Age (“S spodbujanjem mreženja ustreznih javnih in prostovoljskih interesnih skupin omogočamo večjo inovativnost pri nudenju socialne in zdravstvene oskrbe starejših”) je potekalo v Novem Sadu, Srbija. Namen srečanja je bilo usklajevanje skupnega akcijskega načrta in pregled napredka v projektu.

 

Pred srečanjem je potekal prvi trening, ki je bil organiziran za projektno osebje v okviru delovnega sklopa “ Čezmejno mreženje in skupni razvoj inovativnih načinov v skrbi za starejše”.  To je ključna metodološka  vloga, saj je njen cilj postavitev temeljev za teoretični in praktični del z vidika skrbi za starejše. Usposabljanje o temah katere se tičejo starejših, je bila priložnost za izmenjavo znanj med zaposlenimi na projektu. Poudarek na prvem usposabljanju je bil na Evropski politiki – skrb za starejše.

 

Srečanje partnerjev programa je potekalo 21. in 22. novembra. Poudarek je bil na programu mobilnosti in pripravi tem za nadaljnje treninge. Po razpravi so partnerji v projektu predstavili rezultate prvih lokalnih delavnic. V sklopu drugega dne je potekal splošen pregled o stanju projektnih aktivnosti, pregledu stroškovne realizacije projekta, analizo situacije in morebitne posledice, ki izhajajo iz tega. Naslednje srečanje projektnih partnerjev bo v Črni gori, marca 2014.

 

Cilj projekta NET – Age je povečati razvojne možnosti jadranske regije in uveljavitev inovativnih načinov socialne in zdravstvene oskrbe, ki bi omogočala aktivno staranje in samostojno življenje starejših! Project se financira v okviru čezmejnega sodelovanja programa IPA- Adriatic 2007-2013, s proračunskimi sredstvi 1.880.467,49 evrov. Projekt NET- Age je 32 mesečni projekt z začetkom oktobra 2012 in bo trajal do maja 2015. V projektu sodeluje 13 organizacij in regij držav na območju Jadrana: Italija, Albanija, Hrvaška, Črna gora, Srbija in Slovenija.

 

Za dodatne informacije o projektu Net-age in načrtovanih aktivnostih lahko obiščete spletno stran www.net-age.eu ali se obrnete na vodjo projekta v okviru Občine Kanal ob Soči: Klara Golja, tel.: 05 398 12 18, tic.kanal@siol.net.

 

 

Oglejte si tudi