Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Kakovost kopalnih voda dobra, a previdnost velja

Sredi junija se začenja kopalna sezona. Po meritvah je kakovost naših kopalnih voda dobra, saj so vse kopalne vode v Sloveniji v zadnjih dveh sezonah ustrezale zahtevam evropske kopalne direktive in tako izpolnjevale minimalne pogoje.
Tekst: Nataša Bucik Ozebek

Sredi junija se na rekah, jezerih in morju začenja kopalna sezona. Meritve kažejo, da je kakovost naših kopalnih voda dobra in primerljiva s kakovostjo v ostalih Evropskih državah. V zadnjih dveh kopalnih sezonah so namreč vse kopalne vode v Sloveniji ustrezale obvezujočim zahtevam kopalne direktive in tako izpolnjevale minimalne zahteve. Vedno več naših kopalnih voda pa iz leta v leto izpolnjuje tudi strožje, zaenkrat zgolj priporočene zahteve kakovosti. Njihova ustreznost se spremlja vsake  štirinajst dni med kopalno sezono v sklopu državnega monitoringa kakovosti kopalnih voda. Nosilec monitoringa je Agenciji RS za okolje, izvajalci pa območni zavodi za zdravstveno varstvo.

Eno od merilnih mest na Soči je tudi v avtokampu Korada v Kanalu. Zadnjih pet kopalnih sezon so vsi vzeti vzorci skladni s priporočili Inštituta za varovanje zdravja RS, je pa pričakovano Soča v Kanalu močneje fekalno onesnažena kot višje v Posočju, a so parametri onesnaženosti še vedno znotraj meje dopustnega.

Zdravnica Nataša Šimac iz Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica kljub dobrim rezultatom analiz opozarja, da se vedno kopamo na lastno odgovornost. „Kopanje v rekah, jezerih in morju priporočamo le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode in ne na nenadzorovanih divjih kopališčih,“ pravi in dodaja, da je tveganje za mikrobiološko fekalno onesnaženje v naših krajih veliko, zato se moramo po kopanju čim prej splakniti s čisto vodo. Prav tako te vode ne smemo uporabljati za pripravo hrane in pijače na piknikih ob vodi.

Spomni tudi, da je reka Soča lahko tudi na kopalnih območjih mestoma deroča in polna brzic, zato ne gre podcenjevati njene moči. Posebej pa opozori na vpliv hidroelektrarn: „Na kopalnih območjih na Soči v Solkanu in Kanalu se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn lahko pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke, zato naj bodo tukaj kopalci še posebej pozorni.“ In še staro pravilo: ne skačimo v vodo, če nismo prepričani o njeni globini.

Oglejte si tudi