Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Veselje in skrb šol: 32 prvošolcev in varčevalni ukrepi

Novo šolsko leto prinaša veselje in skrbi. Ravnateljica Osnovne šole Kanal Milka Zimic se boji vse večjega zaostrovanja v državni blagajni, ki posega tudi v šolo. Ravnatelj Osnovne šole Deskle Vojko Simčič pa dodaja, da se bodo varčevalnim ukrepom postavili v bran z dobrimi in korektnimi medsebojnimi odnosi med zaposlenimi in učenci.
Šolo v Kanalu letos obiskuje 261 otrok, v Kalu nad Kanalom je v kombiniranem oddelku 2. in 3. razreda 6 učencev, učilnice deskljanske šole pa so letos sprejele 140 otrok. „Število otrok v šoli se je zmanjšalo. Če pogledamo zadnja tri leta, je vpad drastičen. V šolskem letu 2010/11 smo imeli 286 učencev, letos jih je 25 manj,“ pravi ravnateljica Milica Zimic. Tudi v Desklah se je število otrok zmanjšalo, a ravnatelj Vojko Simčič poudarja, da trend ni zaskrbljujoč, saj podatki za naslednjih nekaj let napovedujejo boljšo sliko. V Desklah imajo trenutno v vrtec vpisanih 80 otrok, do januarja prihodnje leto se jim jih bo pridružilo še šest. Tudi v Kanalu se vrtec iz leta v leto bolj polni. Letos imajo prvič v zgodovini sedem skupin otrok, skupaj z vrtcem v Kalu nad Kanalom pa vrtec obiskuje 127 otrok. Svoje znanje na mlajše generacije letos v Desklah prenaša 18 strokovnih sodelavcev, v Kanalu pa 28 matičnih učiteljev, štirje mobilni specialni pedagogi ter dva učitelja, ki svojo učno obveznost dopolnjujeta tudi na drugih šolah.

Nekaj novosti je že, druge še prihajajo

Novo šolsko leto prinaša tudi mnogo novosti, večinoma ne najbolj prijetnih za šolo, šolarje in njihove starše. „Na ministrstvu so nam zelo skrčili odobrene ure podaljšanega bivanja,“ pravi Zimičeva, starši pa bi potrebovali celo daljše trajanje podaljšanega bivanja. „Pri tem problemu nam je prisluhnila občina ustanoviteljica. Odobrili so nam, da imamo lahko po zaključku podaljšanega bivanja popoldansko varstvo, vendar ne več kot do 16.30. Starši morajo varstvo v naprej najaviti in zanj tudi krijejo del stroškov,“ pojasnjuje. Po novem pouka ne smejo začeti pred 7.30, za dva učitelja, ki sta odšla v pokoj, pa zaradi zmanjšanja števila oddelkov niso dobili nadomestnih zaposlitev. Zato si pomagajo z zaposlitvijo za polovičen čas in s sodelovanjem s sosednjimi šolami.

„Na ministrstva so nam 'priškrtnili' kar nekaj sredstev, predvsem za materialne stroške in za dodatno strokovno izpopolnjevanje. Varčevalni ukrepi so nam naložili tudi ogromno nove »papirologije«, kar s seboj prinese ogromno dela. Naj navedem le primer zapletenega procesa pridobivanja soglasij ob novih zaposlitvah. Ne vem, če je to cilj varčevanja,“ se sprašuje ravnateljica Zimičeva. Dodaja, da so poleti vsi zaposleni na šoli in v vrtcu z zaskrbljenostjo sledili dogajanjem okoli napovedanih novih normativov v šolstvu. „Novi pravilniki niso sprejeti, a obetajo se nam jeseni ali v letu 2013. Šele ti bodo neposredno in močno posegli v delo v šolah in vrtcih. Dosedanji ukrepi so na starše večinoma vplivali le posredno in vseh učinkov niti še ne zaznavajo, denimo pri subvencionirani prehrani in plačilu vrtca,“ pravi. Kljub varčevanju pa jim uspelo šolo čez počitnice tudi malce polepšati, saj letos praznujejo 50-letnico, odkar so prag šolske stavbe prestopili prvi učenci.

Če bodo ukrepi smiselni, ne bodo bistveno vplivali na naše delo

Nekaj investicij so pod streho spravili tudi v Desklah. Uredili so učilnico za gospodinjstvo in dodatno učilnico za razredni pouk, v vrtcu pa posodobili sanitarije. Ravnatelj Vojko Simčič pa o varčevalnih ukrepih nima najslabšega mnenja: „Ti ne bodo bistveno vplivali na naše delo, če se bodo pokazali za smiselne in bodo dolgoročno vodili k izboljšanju pogojev za delo. V kolektivu bomo, ob manjših osebnih prejemkih, skrbeli za racionalno rabo vseh potrebnih surovin in materiala. Sredstva, čeprav okrnjena, bodo morala zadoščati. Prilagajamo tudi program šole v naravi. Za razliko od prejšnjih let, ko smo veliko več pouka izvajali v naravi, bomo to letos nadomestili s podobno kvalitetnim delom na šoli,“ pravi ravnatelj, ki pa vendarle opozori na eno napako: pri plačevanju zaposlenih je resnično napaka v tem, da ni mogoče dodatno nagraditi tistih, ki zares dobro delajo.

POUDARJAMO:

Svetla točka je vrtec

V kanalski osnovni šoli imajo letos pred sabo tudi svetlo točko. „Upamo na uspešnost kandidiranja za evropska sredstva za energijsko sanacijo vrtca. Urediti želimo toplotno in hidro izolacijo, talno ogrevanje, toplotno črpalko. Vrtec bomo tudi povečali, saj ne dosega normativnih zahtev glede prostorov in opreme. Pridobili bomo nekaj prostorov za strokovno delo zaposlenih, za individualno delo z otroki, skupni prostor, razdelilno kuhinjo. S sanacijo bo pa bo odpravljena naša največja težava, to je povezava med kuhinjo in vrtcem,“ pojasnjuje Milka Zimic. Zaveda se, da bo sanacija vrtcu najprej prinesla nekaj zagate, saj bodo morali otroke preseliti drugam, a na koncu si obeta velik prihranek energije, bolj zdravo okolje za otroke in vzgojiteljice ter manj težav pri delu. Predvsem pa bo dozidava mladim družinam zagotovila prostor za njihove malčke v domačem vrtcu. V Kalu pa se že veselijo vode iz vodovoda, saj jim je kapnica v petih letih delovanja vrtca in šole povzročala ne malo težav in veliko dodatnih finančnih stroškov.

POUDARJAMO:

V Desklah veliko časa posvetijo ekologiji

Največja pridobitev Osnovne šole v Desklah je nova, sodobna knjižnica, ki nudi veliko možnosti za ustvarjalno in projektno delo. „Pri pouku in ostalih šolskih dejavnostih se usmerjamo k ekološkim temam, zdravemu načinu življenja in zdravi prehrani. Pri pouku, ob kvalitetnem strokovnem delu, posvečamo veliko skrb varnosti in aktivnemu vključevanju učencev v učni proces. Ponujamo raznovrstne aktivnosti za nadarjene učence ter vso skrb za učence, ki potrebujejo dodatno učno pomoč. Starše pa vidimo kot skupino, ki lahko veliko prispeva k skupnemu pozitivnemu vzdušju in jih vabimo, da aktivno sodelujejo pri iskanju najboljših pristopov, predvsem na področju vzgoje prihajajočih generacij otrok,“ starše k sodelovanju vabi ravnatelj Vojko Simčič.

POUDARJAMO:

Dijaki in študenti iz naše občine se vozijo še za 40 odstotkov ceneje.

Z novo splošno subvencionirano mesečno vozovnico za dijake in študente, so se cene prevozov v šolo močno pocenile, saj glede na razdaljo prevoza, znašajo 20, 30 ali 50 evrov.

Naša občina pa bo tudi te vozovnice še dodatno znižala za 40 odstotkov, tako da bo večina dijakov za mesečno vozovnico odštela 12 evrov.

„Šolarjem so sedaj odvzeli tudi brezplačno malico, tako da razmišljam, da bi jim pomagali celo pri malicah, pri prevozih pa absolutno, saj gre ta denar neposredno tistemu, ki ga najbolj rabi,“ poudarja župan Andrej Maffi.  

Oglejte si tudi