Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Tekmovanje v oranju in blagoslov traktorjev v Škrjančah

V nedeljo, 31. julija 2022, se je podžupanja Martina Hrovat udeležila regijskega tekmovanja v oranju v Škrjančah pri Ivančni Gorici. Dogodku, ki ga že tradicionalno pripravlja Društvo podeželske mladine Kalček, se je letos kot prvič »pridružil« blagoslov traktorjev, manjkala ni niti predstavitev kmetijske mehanizacije SIP.

Po pozdravnega nagovoru predsednice DPM Kalček Nike Struna, je zbrane nagovorila tudi podžupanja Martina Hrovat, ki se je v nagovoru številne zbranim (mladim) kmetovalcem zahvalila za energijo in voljo, ki jo vlagajo v kmetovanje. To je še toliko bolj pomembno v današnjih časih, ob grožnji pomanjkanja hrane, saj ni dovolj samo delati, ampak znati tudi pridelati. Hrovatova je v nadaljevanju povedala, da se je problematike kmetovanja in mladih kmetov v našem lokalnem okolju odgovorno lotila tudi Komisija za mladinska vprašanja Občine Ivančna Gorica in v strategiji do leta 2030 zapisala nekaj zelo smelih načrtov, kot so: organizacija izobraževanj, e-tržnica, povezovanje društev na kmetijskem področju, prepoznavnost in finančna pomoč mladim prevzemnikom kmetij. Ob zaključku se je zahvalila članom društva Kalček za organizacijo dogodka, Kmetijski zadrugi Stična, ki skrbi za kmete in uresničevanje kmetijske politike v občini Ivančna Gorica, najboljšim oračem pa zaželela veliko sreče na državnem tekmovanju.

Oranje za regijskega zmagovalca občin Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje je potekalo v kategoriji plugi krajniki, kjer je slavil Blaž Zupančič, pri obračalnih plugih pa je slavil Jan Kozjek.  Ocenjevalna komisija je ocenjevala natančnost, spretnost in sposobnost orača.

V sklopu prireditve na posestvu kmetije Kavšek, se je prvič odvijal tudi blagoslov traktorjev. Blagoslov je ob pogledu na župnijsko cerkev sv. Jožefa v Ivančni Gorici opravil domači župnik Jurij Zadnik.

Oglejte si tudi