Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
25°C
8°C
Oceni objavo

Predstavitev domoznanske knjige o Fužini in Zagradcu

V petek, 2. decembra, na predvečer Tega veselega dneva kulture (dneva Prešernovega rojstva), je bila v dvorani kulturnega doma Zagradec slovesna predstavitev knjige Ivana Janeza Rošlja Fužina in Zagradec skozi čas in spomine, ki jo je izdalo Kulturno društvo Zagradec v letu 2021.

Prireditev, ki so jo organizirali Knjižnica Ivančna Gorica, KD Zagradec in TD Zagradec, so uvedli ubrani glasovi MePZ Zagradec (pod vodstvom Roberta Kohka), ki je zapel Zagraško himno. Knjižničarka, domačinka Anita Globokar, ki je večer povezovala, je naprej predstavila avtorja knjige in njegovo bogato življenjsko pot. Ivan Janez Rošelj je bil zelo aktiven v družbenem in političnem življenju teh krajev: kot predsednik KS Zagradec, predsednik društva upokojencev Ivančna Gorica,  predsednik čebelarskega društva (je tudi dobitnik odlikovanja Antona Janše 1. stopnje) in še marsikaj je prispeval tamkajšnji skupnosti.

Knjiga, ki sta jo predstavila Anita Globokar in predvsem avtor sam (v pogovoru s knjižničarjem Romanom Rozino), je dragoceno domoznansko delo in svojevrstna ter natančna kronika Zagradca in okolice. Tako kronološko podrobno ni  popisan še noben kraj v občini Ivančna Gorica. Delo predstavi te kraje že od pradavnine naprej, vse do 20. in 21. stoletja, ki sta opisani z največ podatki. Kot je povedal g. Rošelj, je zajemal iz župnijske in šolske kronike, naslanjal se je na 3 može, ki so o zagraškem koncu pisali pred njim: na J. V. Valvasorja, Alojzija Zupanca in Milana Valanta. Sicer nam knjiga ponudi veliko informacij o tamkajšnjem razvoju fužinarstva, mlinarstva, šolstva, društvenega življenja (gasilskega, čebelarskega …), kulture ipd. Zanimiva je denimo precej natančna vremenska kronika, ki je v takšni obliki zlepa ne zasledimo v kakšni knjigi.

Dogodek, ki se ga je kot predstavnica Občine Ivančna Gorica udeležila podžupanja Martina Hrovat, so popestrili še Otroški pevski zbor Zagradec, Gledališka skupina Zagradec (odigrala je prizor o šoli nekoč), Glasbena šola Grosuplje (dislocirani oddelek Zagradec, nastopal je Ožbej Kohek) in Janko Rošelj (avtorjev vnuk) s svojo glasbeno točko.

Domoznanski večer, ki se je zaključil s pogostitvijo in družabnim srečanjem, je bil lep primer sodelovanja različnih akterjev in je podkrepil besede Ivana Janeza Rošlja, ki je nekje povedal: “Če smo složni, smo nepremagljivi.”

Roman Rozina, Knjižnica Ivančna Gorica

Oglejte si tudi