Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Nov učni čebelnjak za mlade čebelarje v Ivančni Gorici

Prva osebna zavarovalnica in Čebelarska zveza Slovenije v teh dneh v sklopu družbeno odgovorne akcije PRVAčebela postavljata štiri tipizirane učne čebelnjake, s katerimi želita čebelarstvo še bolj približati mladim in jih ozavestiti o pomenu čebel. Na podlagi razpisa in glasovanja, ki je potekal v zaključku lanskega leta, so v izbor upravičencev prišla Čebelarska društva Vojnik, Lovrenc na Pohorju in Pivka.

Četrti doniran učni čebelnjak z AŽ čebeljimi panji in tremi čebeljimi družinami pa sta Prva osebna zavarovalnica in ČZS namenila Čebelarskemu društvu Stična. Čebelnjak, ki so ga uradno prevzeli v četrtek, 4. 6. 2020, bo namenjen čebelarskemu krožku učencev matične Osnovne šole Stična in Mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev (IMYB). Čebelarsko tekmovanje, ki bi moralo prvotno potekati letošnjega julija v Ivančni Gorici, je zaradi znanih razlogov s pojavom novega koronavirusa prestavljeno v leto 2021.

Na današnjem simboličnem prevzemu učnega čebelnjaka, ki je postavljen v neposredni bližini OŠ Stična so prisostvovali župan Dušan Strnad, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar, direktorica Zavoda Prijetno domače Maja Lampret, predsednik ČD Stična Anton Kastelic, mladi čebelarski krožkarji in ostali čebelarji stiškega društva. Na dogodku je bila prisotna tudi predstavnica Prve osebne zavarovalnice ga. Katerina Steiner.

Navdušenje nad novim učnim čebelnjakom v naši občini sta izrazila tako predsednik stiških čebelarjev kot župan Dušan Strnad. Povedala sta, da so s postavitvijo novega čebelnjaka otrokom zagotovljeni boljši pogoji za delo v čebelarskih krožkih. Prav tako med mladimi širi zavest o varovanju in ohranjanju narave, obenem pa bodo mladi spoznali organiziranost in delovanje v čebelji družini, ki je lahko lep zgled tudi vsem nam. Župan je še dodal, da je ivanška občina zadnja leta še posebej naklonjena čebelam, saj iz naših krajev izvira Kranjska čebela, v Višnji Gori pa nastaja projekt Hiša Kranjske čebele.

Uradna otvoritev novega učnega čebelnjaka in vrta medovitih rastlin bo potekala v jesenskem času, do takrat pa bosta gospodarja čebelnjaka, Anton Kastelic in Željko Perko, vanj naselila še čebelje družine.

Oglejte si tudi