Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Blagoslov novega glavnega oltarja v cerkvi sv. Jožefa v Ivančni Gorici

V nedeljo, 19. marca 2023, se je župan Dušan Strnad s soprogo, v župnijski cerkvi sv. Jožefa v Ivančni Gorici, udeležil slovesnega blagoslova novega glavnega oltarja. Blagoslov je, ob somaševanju domačih duhovnikov Jurija Zadnika in Primoža Megliča ter stiškega opata Maksimilijana Fileja, opravil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Prav na god sv. Jožefa je osrednji in najbolj prepoznan del notranjosti ivanške cerkve – oltar, po 32 letih dočakal svojo končno podobo. S tem pa je cerkveno svetišče na hribčku Ivančne Gorice zasijalo v vsej svoji lepoti. Umetniško delo novega glavnega oltarja je bilo zaupano vse bolj cenjenemu kiparju in rezbarju, g. Jožetu Trontlju, ki je v cerkvi že izdelal daritveni oltar, ambon in krstilnik. Nov oltar tako predstavlja kip sv. Jožefa, ki ga spremljata angela z vklesano molitvijo, ki jo je napisal papež Frančišek ob 150. letnici razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne cerkve. Kip sv. Jožefa je narejen iz zajetnega orehovega debla, pripeljanega iz Gradišča nad Šentvidom in Stično, ozadje novega oltarja, prav tako iz orehovega lesa, pa so dobili v Petrušnji vasi.

Župnik Zadnik se je ob zaključku zahvalil vsem dobrotnikom novega oltarja, še posebej pa je izpostavil največjega donatorja g. Marjana Kelvišarja, direktorja uspešnega podjetja IMP Armtaure d.o.o. iz Ivančne Gorice. »Zanimivo bo spremljati poslovanje v prihodnje vašega podjetja, kajti sv. Jožef je mogočen priprošnjik tudi danes in pomaga. Če potrebno tudi s čudeži«, je dejal Zadnik. Zahvalo je namenil tudi županu Dušanu Strnadu za dosedanje lepo sodelovanje, vsem domačim mojstrom, ki so sodelovali pri izdelavi in montaži oltarja ter vsem faranom za pomoč pri pripravi in izvedbi slavja.

Oglejte si tudi