Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
14°C
PET.
23°C
13°C
Oceni objavo

Ekskurzija horjulskih upokojencev na Madžarsko

V  četrtek, 14. septembra 2023, smo se horjulski upokojenci odpeljali z avtobusom do Prekmurja in Porabja na Madžarskem. Jutranji dež nam je ponujal slabo vremensko popotnico, ki pa se na srečo ni zgodila. Predsednik Matko Zdešar nas je že od samega začetka seznanjal z vsemi zgodovinskimi in geografskimi dejstvi, vse do prihoda na Madžarsko, kjer se nam je v Gornjem Seniku pridružila vodička Nikoleta. Pot nas je vodila najprej v Porabje, zaznamovano z »železno zaveso«. Ime je dobila zaradi močno varovane meje med Madžarsko in takratno Jugoslavijo, ki so jo pred mnogimi leti varovali tudi naši predniki. Gornji Senik je v Porabju največji kraj izmed sedmih slovenskih vasi na Madžarskem. Zaznamuje ga cerkev sv. Janeza Krstnika, ki smo si jo tudi ogledali. Z zanimanjem smo poslušali opis življenja v sedanjosti in preteklosti. Sledil je ogled spominske hiše Janoša Kuharja
Nekoliko severneje leži kraj Monošter. Tu smo si ogledali tretjo največjo baročno cerkev na Madžarskem. Temeljni kamen je bil  položen leta 1748, končno baročno podobo pa je dobila leta 1779, torej so jo gradili tri desetletja. Cerkev ima največji zvon v zahodni Madžarski, ki tehta 4 tone. V njej občasno mašujejo tudi slovenski duhovniki. 
Monošter je poznan tudi po samostanu, v katerega so se leta 1183 vselili menihi cistercijanci. Menihi naj bi nudili pomoč lokalnim kmetom in naselili redko poseljeno območje z novimi ljudmi, vendar zgodovina piše, da je prihajalo tudi do zlorab in nepravilnosti. Menihe so leta 1550 zaradi vdora Turkov preselili v utrjen grad, vendar so se želeli čez čas izseliti, kar pa jim niso dovolili. Menihi so se leta 1748 vselili v napol dokončano stavbo, ki pa jo zaradi pomanjkanja denarja niso dokončali in je zato ostala zgrajena samo polovica samostana. 
Bili smo v muzeju Avgusta Pavla v Monoštru, ki med seboj povezuje Slovence in Madžare in vsak četrtek objavi skupni list »Porabje«. 
Sledilo je odlično kosilo v lokalnem gostišču. Obrnili smo se nazaj proti Sloveniji in v kraju Števanovci obiskali že zgoraj omenjeni muzej »Železne zavese«. Na Goričkem smo se ustavili na eko-socialni Kmetiji Korenika in v bližnji oljarni. Kmetija zaposluje okoli 50 težje zaposljivih oseb. Prireja razna predavanja in praktične delavnice za vse starostne skupine ter prodaja svoje izdelke, ki smo jih lahko tudi kupili. Postregli so nam z odličnimi domačimi sladicami in s pijačo. V bližnji oljarni pa smo lahko okusili njihovo pristno domače bučno in sončnično olje, domač kruh in dobro vino. Seveda smo kupili tudi nekaj njihovega olja.
Prevzeti od vseh doživetij in vtisov smo se zadovoljni odpeljali proti domu. Zahvalili smo se predsedniku Matku in njegovi ekipi za več kot odlično organiziran in voden izlet in si obljubili, da bomo, če nam bo le zdravje dopuščalo, s takim prijetnim druženjem še dolgo nadaljevali.

Olga Gabrovšek

Oglejte si tudi