Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
14°C
10°C
Oceni objavo

Pomlad prinaša številne spremembe za Snagine uporabnike

Na Snagi bomo predvidoma 1. aprila izvedli še drugi veliki korak pri spreminjanju sistema zbiranja in odvoza odpadkov. Spremenili in uskladili bomo obračun, in sicer skladno z nacionalno zakonodajo (Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja in njena dopolnitev ‒ na kratko Uredba o cenah) in občinskimi odloki, ki urejajo ravnanje s komunalnimi odpadki.

Novi način obračuna storitev spreminja ceni zbiranja in odlaganja komunalnih odpadkov ter uvaja ceni zbiranja bioloških odpadkov in obdelave odpadkov.

V luči izpolnjevanja zahteve, da je treba do leta 2020 reciklirati vsaj polovico zbranih odpadkov, smo uporabnikom zagotovili 55 tisoč dodatnih zabojnikov za zbiranje embalaže in papirja ter med drugim razširili sistem podzemnih zbiralnic in priskrbeli opremo za obdelavo odpadkov.

Te aktivnosti so skupaj z doslednim ločevanjem Snaginih uporabnikov pripeljale do izvrstnih rezultatov: količina zbrane embalaže se je v letu 2012 zvišala za 56 odstotkov (v primerjavi z letom 2011); v oktobru, novembru in decembru 2012 pa za povprečno 90 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem v prejšnjem letu. Tudi odloženih odpadkov je vsako leto manj: leta 2011 so jih na odlagališču Barje odložili 110 tisoč ton, lani 88.450 ton, v letu 2013 pa naj bi odložili 75 tisoč ton odpadkov.

V Snagi nam je z varčevalnimi ukrepi operativne stroške sicer uspelo obdržati na ravni iz leta 2010, vendar vložki v infrastrukturo in nadgradnjo sistema za ravnanje z odpadki ostajajo delno ali v celoti nepokriti.

Spremenil se bo tudi urnik odvoza: preostanek odpadkov in embalažo bomo na območju pretežno individualnih hiš (v glavnem gre za naselja zunaj avtocestnega obroča v MOL) in v primestnih občinah (torej tudi v Horjulu) po novem odvažali na tri tedne. Na območju pretežno blokovne gradnje (večina teh območij je znotraj avtocestnega obroča v MOL) bomo odpadke odvažali tedensko. 


Spremenjena pogostnost odvoza odpadkov bo pri mnogih uporabnikih povzročila drugačne potrebe glede prostornine zabojnikov. Ker se želimo oziroma se v duhu gospodarnosti moramo izogniti prenagljenim zamenjavam zabojnikov in ker se realne potrebe po zabojnikih zaradi redkejših odvozov ter navad pri ločevanju odpadkov pokažejo po približno dveh mesecih od uvedbe novega sistema, smo začasno ustavili zamenjave večjih zabojnikov za manjše. Prosimo vas, da nam morebitne tovrstne zamenjave sporočite po 1. juniju 2013; vmes prejetih zahtevkov žal ne bomo mogli upoštevati.

Pred zamenjavo zabojnika bo Snaga preverila še dvoje, in sicer z odlokom določeno minimalno litražo na osebo (30 litrov na prebivalca mesečno za zabojnik za preostanek odpadkov) ter stanje na terenu (morebitno ponavljajočo se prenapolnjenost zabojnika in/ali vrečke z odpadki poleg zabojnika).

Začasna ustavitev menjav pa ne velja v primeru potrebe po večjem zabojniku – tovrstno menjavo lahko naročite kadarkoli.

Snaga

Oglejte si tudi