Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Horjul
JUTRI
23°C
12°C
SOB.
22°C
12°C
Oceni objavo

Ali plačujemo realno ceno vode?

O tem bodo na eni od prihodnjih občinskih sej bolj poglobljeno razpravljali občinski svetniki občine Horjul.

Občinski svet občine Horjul je bil na zadnji seji, 25. oktobra, obveščen, da je občina pristopila k dodelavi katastra vodovoda in njegove infrastrukture. Cilj projekta je zbrati relevantne podatke in informacije glede vodovodnega omrežja, jih vrisati v kataster in o tem pripraviti poročilo. Na to temo je občina sklicala sestanek vseh predstavnikov vodovodnih odborov, ki pokrivajo to področje, ter se jim ob tem tudi zahvalila za njihovo predano delo in hitro ukrepanje ob morebitnih okvarah. Po besedah Bogdana Marolta, ki je v občinski upravi zadolžen za komunalo, so se skupaj dogovorili glede načina dela in ekip, ki so novembra na terenu že začele s popisi vseh ventilov vodovodnega sistema, hidrantov, jaškov in zajetij črpališč vodohramov. In v prihodnjih tednih jih boste še srečevali. Pripravljeni dokumenti bodo bolj natančna podlaga ne le za odpravo okvar, temveč tudi za pripravo ocene višine realne cene vode, ki jo mora občina pripraviti vsako leto v skladu z metodologijo, ki jo predpiše država. To pa je podlaga za izračun cene omrežnine in vodarine.
Župan in finančnica sta na seji pojasnila, da so podatki iz katastra javnega vodovoda, ki ga občina trenutno še uporablja, zastareli in nepopolni, prav tako je bilo v zadnjih letih vodovodno omrežje deležno mnogo nadgradenj in izboljšav, o katerih vas občinska uprava obvešča vsako leto januarja v Našem časopisu. Cena vode in zato tudi prihodki na postavki s tega naslova zadnja leta ostajajo enaki.  Občinske svetnike je zanimalo, ali občani s trenutno ceno vode pokrijejo strošek vzdrževanja vodovodnega sistema. Odgovor je bil jasen – občina letno za namen vzdrževanja in oskrbovanja občanov s pitno vodo porabi okoli 55.000 evrov, prihodkov s strani vodarine iz gospodinjstev pa je mnogo nižji in to je okoli 38.000 evrov. Razlika do realne vrednosti se tako subvencionira in gre v breme občinskega proračuna. Vprašanje, ki je s strani svetnikov posledično sledilo, je bilo, ali se bo voda v občini Horjul podražila. S strani občine je bilo pojasnjeno, da bi bilo odločanje na pamet, brez ustreznih podlag neprimerno. Do dodelave katastra vode, ki bo služil za točnejši izračun dejanskega stroška, pa bi bila smiselna minimalna uskladitev. Bodo pa zadnjo besedo o ceni vode dali občinski svetniki, ki se bodo na eni od prihodnjih sej glede na nova dejstva in podatke, podane s strani občinske uprave, morali odločiti, kolikšna bo cena za Horjulce v prihodnje.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi