Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
1°C
-3°C
JUTRI
3°C
-1°C
Deli
2873

Žažarčane seznanili s kanalizacijo

Žažar, 13. december – V prostoru gasilskega doma v Žažarju je potekala javna predstavitev projekta za izgradnjo čistilne naprave in kanalizacije v Žažarju, na kateri so predstavniki občine Horjul in projektantskega podjetja zbranim predstavili idejni načrt.

Polno sejno sobo zainteresirane javnosti je uvodoma pozdravil župan Janko Prebil. Povedal je, da je projekt izgradnje čistilne naprave in kanalizacije v Žažarju, v sklopu katerega se bodo izvedla še druga vzdrževalna dela, ki vključujejo javno razsvetljavo, obnovo vodovodnega sistema s hidranti, kabelsko kanalizacijo za telekomunikacijske vode, odvajanje meteornih vod in drugo, trenutno v fazi, ko so še možni popravki in drobne spremembe, zato je pozval k aktivni udeležbi. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja na upravni enoti, ki tej fazi sledi, namreč to ne bo več mogoče. Župan je navedel tudi stroške in poudaril, da občina ne zaračunava priključitev na kanalizacijo, niti ne del do prvega jaška, tako so stroški vsakega posameznika zgolj dela od tega jaška do individualne hiše in priključek, za katerega je količina materiala za izvedbo odvisna od dolžine priključka, za dokumentacijo za priključitev pa je treba odšteti okrog 160 evrov.

Nadalje je idejni projekt predstavil predstavnik izbranega projektantskega podjetja KONO-B iz Ljubljane. Povedal je, da so bili narejeni geodetski posnetki trase, izvedenih je bilo nekaj sondažnih izkopov tal, opisal je, kje naj bi potekal javni kanal za komunalno vodo, ki bo po novem ločen od kanala za meteorne vode, ter omenil, da se bodo načrti za posamezne priključke na stanovanjski ali drug objekt obravnavali in izdelovali individualno. Dejal je, da so se trudili kanal umestiti pod javne površine, kjer se je le dalo. Del trase fekalne in meteorne kanalizacije bo potekal po zasebnih parcelah, za kar so že pridobljena ustna soglasja. Potrebno pa bo pridobiti ob teh posameznikov še služnostna dovoljenja.

Zadnji del javne razprave je bil namenjen vprašanjem publike. Nanašala so se predvsem na predviden potek vodov do individualnih hiš, priklope in stroške le-teh, izvedbo skupnih črpališč in način financiranja tega ter podobno. Vprašanje, ki pa se je ponovilo nekajkrat, se je glasilo: "Ali so se na javno kanalizacijo priključili tudi vsi tisti, ki imajo svojo lastno malo komunalno čistilno napravo in so zanjo zaradi drugačne občinske politike celo prejeli sofinanciranje z njene strani?" To vprašanje smo poslali na Javno podjetje Vodovod-kanalizacija. Odgovorili so tako: "Pogoje in obveznosti za priključitev objektov na javno kanalizacijo opredeljuje tako uredba o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode, v 22. in 43. členu (U. l. RS, št. 98/2015), kakor tudi odlok Občine Horjul o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode (U. l. RS, št. 15/2009). V skladu z omenjenimi predpisi je priklop na zgrajeno javno kanalizacijo potrebno izvesti ne glede na to, ali je uporabnik že vgradil svojo MKČN." Odgovor je torej jasen, kako pa se bosta v tem primeru sporazumela občina in posameznik, bo prav gotovo stvar nadaljnjih razprav. Dolgoročno je priključitev edina prava rešitev za vaščane Žažarja.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!