Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Obisk učiteljic OŠ Brinje Grosuplje na Finskem

V okviru Erasmus+ KA1 projekta sva učiteljici Majda Križman Žužek in Marjetka Kolbl iz OŠ Brinje Grosuplje odpotovali v Oulu na Finsko. Namen najinega obiska je bilo enotedensko spremljanje pouka na šoli Teuvo Pakkalan, ki ga obiskujejo učenci od 1. do 6. razreda. Pred dvema letoma je tudi naša šola gostila dve učiteljici iz te šole. Poleg omenjene šole sva si ogledali še šolo, ki jo obiskujejo učenci predmetne stopnje in zelo moderno novo šolo, ki je bila od najine oddaljena nekaj kilometrov.

Ugotavljali sva, da je med obema šolskima sistemoma, organizacijo pouka in finščino kar nekaj podobnosti in veliko razlik.

Na razredni stopnji trajajo ure enako dolgo kakor pri nas, na predmetni pa so dolge 75 minut. Pri pouku je bilo skoraj povsod največ 15 učencev, če jih je bilo več, sta bila v razredu dva učitelja. Učenci s posebnimi potrebami so sicer vključeni v redno šolo, a ima vsak svojega spremljevalca in tudi standardi znanja so za njih pri ocenjevanju prilagojeni.

Učenci v manjših skupinah napredujejo glede na svoje zmožnosti. Medtem ko je ena skupina reševala test, je druga utrjevala, tretja pa že obravnavala novo učno snov.

Na šoli so tudi glasbeni oddelki, ki imajo v predmetniku več ur glasbe, kjer se učijo igranja na inštrumente.

Pri pouku najpogosteje uporabljajo učbenike in delovne zvezke ter imajo redno domačo nalogo. Vsa učna gradiva, tudi zvezki, pisala, lepila so brezplačna. Zvezki so vsi enaki, veliki karo, pišejo pa s svinčniki. Učenci in učitelji na gostiteljski šoli so obuti v copate, obiskovalci pa si morajo nadeti zaščito za obuvalo.

Pouk poteka sproščeno. Učitelji se ne obremenjujejo z učenci, ki ne sodelujejo in ne sledijo pouku, če le ne motijo pouka. Učenci so sicer za delo zelo motivirani. Učenci lahko ponavljajo 9. razred, če se zaradi prenizkih ocen ne morejo vpisati na želeno srednjo šolo in poglabljajo znanje v 10. razredu osnovne šole, če še ne želijo na srednjo šolo.

Učenci prihajajo v šolo kljub nizkim temperaturam in snegu peš ali s kolesom.

Oprema šol na finskem presega vse meje. Tudi kosilo osnovnošolcev je brezplačno.

Zelo zanimiv se nama je zdel nov projekt razrednih babic in dedkov, ki ga izvajajo v letošnjem šolskem letu prvič v sodelovanju z društvom upokojencev. Vsak oddelek “posvoji” svojo babico oz. dedka, ki en dan v tednu pomaga učencem pri šolskem delu in učenju. Babice in dedki se najprej udeležijo tečaja, na katerem so poučijo o načinu dela na šoli. Vsi udeleženi so z rezultatom sodelovanja zelo zadovoljni. Pri delu učiteljem pogosto pomagajo študenti razrednega pouka. Za svoje delo, ki je za njih hkrati tudi odličen način pridobivanja izkušenj, dobijo s strani države simbolično plačilo.

Med uro finščine smo skupaj z učiteljem ugotavljali, da imata slovenščina in finščina kar nekaj skupnih lastnosti, ki tujcem otežujejo učenje jezikov. Oba jezika imata veliko sklonov, končnic in seveda dvojino. Finščina se razlikuje od ostalih skandinavskih jezikov, saj sodi v skupino ugrofinskih jezikov in nas spominja na madžarščino.
Po ogledu osnovne šole Hiukkavaaratalo sva ostali brez besed. Zakaj, ugotovite sami in pokukajte na najine prispevke na spletni strani OŠ Brinje Grosuplje v zavihek Erasmus +KA1.
Tudi sami sva učencem in učiteljem predstavili nekaj zanimivosti o Sloveniji, naši šoli in šolskem sistemu.
Naši četrtošolci so za finske vrstnike napisali pisma, v katerih so se jim predstavili in jih prosili, da jih naučijo nekaj finskih besed. Učenci 4. razreda so se razveselili pisem ter se takoj lotili pisanja odgovorov. Sodelovanje se s pisanjem božično – novoletnih želja nadaljuje. Kdo ve, morda se stke kakšno novo prijateljstvo.


OŠ Brinje Grosuplje

Oglejte si tudi