Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Osrednjeslovenska regija bo za projekte prejela sredstva v višini 45 milijonov evrov

Minister Zdravko Počivalšek je s predsednikom Razvojnega sveta Osrednjeslovenske regije Metodom Ropretom v sredo, 26. februarja 2020, podpisal Dopolnitev dogovora za razvoj Osrednjeslovenske regije, ki vključuje skupaj 21 projektov. Njihova vrednost znaša 93 milijonov evrov, od tega se bodo v višini več kot 45 milijonov evrov financirali iz sredstev evropske kohezijske politike.

Izmed skupno 21 projektov jih je kar 14 iz prednostne naložbe Spodbujanja multimodalne urbane mobilnosti, trije projekti so iz prednostne naložbe Vlaganja v vodni sektor, trije pa iz prednostne naložbe Spodbujanja podjetništva.

Med projekti iz prednostne naložbe Spodbujanja multimodalne urbane mobilnosti je tudi projekt, katerega nosilec je Občina Grosuplje, in sicer Kolesarske povezave mesta Grosuplje z zalednimi naselji, pri čemer sta v ospredju kolesarska povezava Grosuplje - Veliko Mlačevo in Grosuplje - Cikava, prizadevamo pa si tudi za kolesarsko povezavo Grosuplje - Spodnja Slivnica.

Dogovori za razvoj regij so sicer pomemben korak v smeri razvoja regionalne politike in predstavljajo učinkovit instrument z vidika premagovanja razvojnih ovir in virov financiranja. Njihov namen je dati nov zagon pri izvajanju regionalne politike, predvsem pa zagotoviti financiranje in izvedbo na celotnem območju države.

Minister Zdravko Počivalšek je ob podpisu dejal, da »izbor in izvedba sofinanciranih projektov prinaša številne pozitivne učinke. Med drugim prispeva h gospodarski rasti regije in nastajanju delovnih mest v regiji, zagotavlja razvoj človeškega potenciala, prispeva k ciljem prostorskega razvoja in izboljšanju pogojev mobilnosti. Omogoča tudi medregionalno sodelovanje in ima  pozitiven vpliv tako na okolje kot tudi na izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev v regiji«.

Metod Ropret, predsednik Razvojnega sveta Osrednjeslovenske regije, je povedal: »To je za našo regijo izredno pomemben dokument. Veliko dela je bilo potrebnega, da so bili opravljeni vsi zahtevani postopki, ki so bili januarja letos tudi zaključeni. Postopki sprejema in potrditve projektov so bili obravnavani tudi na organih regije, kar pomeni, da je bil predlog dogovora, ki se danes podpisuje, sprejet tako s strani županov regije kot gospodarstva in nevladnega sektorja«.

Mag. Lilijana Madjar, direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, pa je izrazila zadovoljstvo predvsem nad tem, da so bili vsi projekti v regiji soglasno sprejeti. »Za nami je veliko intenzivnega dela, v vsakem primeru pa smo na dobri poti, da do konca septembra oddamo vloge in projekte zaključimo še v tej perspektivi, tj. do leta 2023«. Izrazila je tudi željo, da bi naslednja perspektiva prinesla določena razvojna sredstva tudi Osrednjeslovenski in drugim regijam v okviru Zahodne kohezijske regije.

 

Oglejte si tudi