Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Slovesnost ob prevzemu novega gasilskega vozila v Ponovi vasi

V soboto, 2. julija 2022, je v Ponovi vasi potekala Slovesnost ob prevzemu novega gasilskega vozila AC 20/60. Prostovoljno gasilsko društvo Ponova vas se je novega vozila razveselilo že 12. februarja lani, 7. junija lani jih je z obiskom počastil in si ga ogledal tudi tedanji minister za obrambo mag. Matej Tonin, sedaj pa so, po obdobju covida-19, priredili še proslavo, ki se je pričela s svečano parado, ter se poveselili na veliki gasilski veselici, ki ji je sledila.

Slovesnosti ob prevzemu novega gasilskega vozila so se udeležili predstavnik Občine Grosuplje Janez Pintar, predsednik Regije Ljubljana II Uroš Gačnik, namestnik predsednika Gasilske zveze Grosuplje Iztok Vrhovec, poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, predsednica Krajevne skupnosti Št. Jurij Marina Rebolj, župnik Boštjan Modic ter seveda predsednik PGD Ponova vas Jože Kocjan, poveljnik PGD Ponova vas Uroš Mehle, številni gasilke in gasilci, tamkajšnji krajanke in krajani, donatorji.

»Že kar nekaj časa je minilo, od kar smo ga pripeljali, pa zaradi razmer nismo uspeli realizirati prireditve. Danes je napočil dan, ko ga bomo blagoslovili, uradno prevzeli in parkirali v naš gasilski dom,« je o novem vozilu v svojem pozdravnem nagovoru dejal predsednik PGD Ponova vas Jože Kocjan in povedal, zakaj je ta dan, dan za veselje.

Sodobno avtocisterno s 6.000 litri vode, opremljeno po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije, nam je nato tudi podrobneje predstavil. Kot je povedal, ima novo vozilo veliko dodatne opreme za posredovanje na požarnem območju, tako da bodo z njim svojo operativno pripravljenost za posredovanje občutno izboljšali, s tem pa tudi varnost občank in občanov v domačem kraju ter seveda tudi širše. Podrobneje pa nam je predstavil tudi pot, ki jih je do novega gasilskega vozila pripeljala. »12. 2. 2021 bo z velikimi črkami zapisan v zgodovino našega društva,« je še dejal o tem velikem projektu.

25 let je namreč že minilo, od kar so v društvu nabavili vozilo TAM 190 T 15 in v letu kasneje izvedli nadgradnjo v gasilsko vozilo s cisterno 16/50, ki jim je služilo na vseh operativnih nalogah, intervencijah, vajah, varovanjih in ostalih dejavnostih.

Z razvojem novih tehnologij na gasilskem področju pa so se tudi pri Ponovskih gasilcih pojavile zahteve po bolj zmogljivem in zanesljivem vozilu. Odločili so se, da je čas za posodobitev voznega parka, s tem pa za namensko varčevanje sredstev za nakup večjega, bolj zmogljivega vozila.

Desetletje so vse prihranke od veselic, prejetih sredstev od koledarjev in ostalih donacij skrbno varčevali. Ko so v letu 2019 dobili dovoljenje za nabavo avtocisterne pri Gasilski zvezi Grosuplje, so se še bolj intenzivno trudili pridobivati sredstva.

Največji projekt v zgodovini društva pa so nato pričeli uresničevati v letu 2020, z nabavo novega podvozja Scania P360 4 x 4 z močjo 265 kW. V juliju istega leta so podpisali tudi pogodbo s podjetjem Svit Zolar za izdelavo nadgradnje, ki je prisluhnil njihovim željam in uresničil njihove zahteve.

Za podvozje so odšteli velik del privarčevanih sredstev, v višini skoraj 83.000 evrov. Za potrebe nadgradnje vozila in dodatne opreme pa je bilo potrebno zagotoviti še dodatna sredstva, v višini 125.000 evrov. Del sredstev, v višini 32.000 evrov, so prejeli s strani Gasilske zveze Grosuplje oz. Občine Grosuplje, del sredstev, v višini 25.460 evrov, s strani Uprave RS za zaščito in reševanje, preostanek so zbrali s pomočjo krajank in krajanov, podjetij in delovnih organizacij, donatorjev.

Predsednik PGD Ponova vas Jože Kocjan se je zato ob tej priložnosti še enkrat zahvalil Občini Grosuplje in Gasilski zvezi Grosuplje. »Ponovski gasilci smo ponosni, da delujemo v okolju, kjer imamo podporo svojih krajanov, podjetij, podporo in pomoč krajevne skupnosti,« se je zahvalil tudi krajankam in krajanom ter ostalim donatorjem.

Povedal je še, da se bodo trudili, da bo novo vozilo vseskozi pripravljeno na akcijo, seveda z željo, da bi bilo čim manjkrat uporabljeno. »Vsa oprema in tehnika pa ne pomeni nič, če pri tem ni prisotnih ljudi, ki z njo upravljajo. Tega se člani društva še kako zavedamo in nenehno skrbimo za izobraževanje in usposabljanje svojih operativcev, za izvajanje reševanja ob različnih naravnih in drugih nesrečah,« je še dejal.

Zbrane sta nato nagovorila tudi namestnik predsednika Gasilske zveze Grosuplje Iztok Vrhovec in predsednik Regije Ljubljana II Uroš Gačnik. Društvu sta čestitala ob novi pridobitvi, mu izrekla pohvale in lepe želje.

V imenu Občine Grosuplje, župana dr. Petra Verliča je zbrane nagovoril občinski svetnik Janez Pintar. Z nami je delil svoje razmišljanje, da smo novih pridobitev vedno veseli, pa naj bo to doma, v družini, v kraju, krajevni skupnosti, občini, ali pa seveda v društvu. »Veseli so otroci, ko ob koncu šolskega leta dobijo mobitel, računalnik ali kaj podobnega, veseli smo doma, ko v teh vročih dneh montiramo klimo, veseli smo nadvoza, veseli smo železniške postaje in drugih stvari, vi pa se v društvu veselite te nove pridobitve, tega novega tovornjaka,« je še dejal.

A kot je poudaril, vsa ta sredstva, vsa ta oprema, objekti, vsi ti projekti niso dovolj, pomembno je nekaj več. »Vsi ti projekti morajo imeti dušo, morajo imeti srce. In to srce, ta duša je človek. In ta človek ste vi, spoštovani gasilci in gasilke, vi, na katere računajo sokrajani, ko bodo potrebovali pomoč,« je še dejal, z željo, da se bodo z intervencij vedno vračali zdravi domov. »Srečno, gasilke in gasilci

Novo gasilsko vozilo je nato blagoslovil župnik Boštjan Modic, za tem pa je sledil še najslovesnejši del dogodka. Predsednik društva Jože Kocjan in poveljnik društva Uroš Mehle sta ključ novega vozila svečano izročila v roke skrbniku Toniju Jeršinu.

Ob koncu proslave je sledila podelitev odlikovanj najzaslužnejšim članom društva, da je le to danes opremljeno z novim vozilom, in podelitev zahval vsem krajanom, lokalnim podjetnikom, vsem donatorjem, ki so s svojim prispevkom pripomogli k nakupu novega vozila.

Prireditev je povezovala Sara Primec, s petjem in glasbo sta jo popestrili Vokalna skupina Koral in Godba Dobrepolje.

V nadaljevanju večera smo se poveselili ob dobri hrani in pijači, ki so jo pripravili Ponovski gasilke in gasilci, ter poskočni glasbi ansambla Novi spomini.

Oglejte si tudi