Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Video: PGD Šmarje - Sap ob 140-letnici z novim gasilskim vozilom

V nedeljo, 11. julija 2021, se je pred gasilski dom v Šmarju - Sapu, v duhu praznovanja 140-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Šmarje - Sap, pripeljalo novo gasilsko vozilo AC - 24/60. V prazničnem vzdušju so ga skupaj s predsednico PGD Šmarje - Sap Moniko Kastelic, članicami in člani društva, krajankami in krajani, pričakali tudi župan dr. Peter Verlič, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, boter vozila Jože Kikelj, tehnična komisija Gasilske zveze Grosuplje z Martinom Jakličem na čelu ter članice in člani PGD Grosuplje in PGD Ponova vas.

»Veseli me, da je končno prišel ta dan, ko smo v naše vrste pripeljali novo vozilo, AC - 24/60, ki je velika pridobitev ne samo za kraj, pač pa tudi za občino Grosuplje,« je ponosno dejala predsednica PGD Šmarje - Sap Monika Kastelic. Članice in člani gasilskega društva, krajanke in krajani, donatorji z Jožetom Kikeljnom na čelu so znova stopili skupaj in uspeli zbrati sredstva, za kar se jim je ob tej priložnosti posebej lepo zahvalila. Posebna zahvala ob novi pridobitvi gre tudi operativi z Martinom Hribarjem na čelu in tehnični komisiji z Miho Janežičem na čelu, ter prav tako predsedniku Janezu Pintarju in ostalim svetnikom Krajevne skupnosti Šmarje - Sap, županu dr. Petru Verliču, direktorju občinske uprave mag. Dušanu Hočevarju, poveljniku Gasilske zveze Grosuplje Janezu Pezdircu in predsedniku Gasilske zveze Grosuplje Andreju Bahovcu.

Za novo pridobitev je gasilkam in gasilcem PGD Šmarje - Sap iskreno čestital predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec. »Lepo je vedeti, da Šmarje - Sap najmanj vsakih 10 let dobi eno novo cisterno, in tako se je zgodilo tudi tokrat, ob 140-letnici. To je res velika pridobitev najprej za vaše gasilsko društvo, seveda pa je to tudi velika pridobitev za našo gasilsko zvezo, ki bo s tem vozilom operativno še močnejša in bomo lahko skupaj ukrepali tudi ob največjih požarih in drugih nesrečah, če se bodo zgodile občanom te okolice,« je dejal. To priložnost je izkoristil tudi za zahvalo županu, ki je prisluhnil tej nabavi, da so bila z rebalansom proračuna sredstva za gasilsko službo v naši občini povečana.

»En človek ne pomeni nič, ekipa premika gore. In vi, gasilke in gasilci, ko ste skupaj, ne samo da premaknete gore, vi ustavite požare, vi rešujete nesreče na avtocestah, skratka vi ste naša operativna sila, brez katere bi bili mi bosi in goli,« pa je dejal župan dr. Peter Verlič. Za to seveda potrebujejo tudi opremo. »Jaz vam že zdaj čestitam ob vaši 140. obletnici PGD Šmarje - Sap in držimo pesti, da jo bomo lahko obeležili v živo,« je še dejal.

Vozilo nam je predstavil Miha Janežič, ki je tudi vodil samo nabavo, vozilo smo si nato lahko tudi ogledali. Gre za avtocisterno 24/60, kar pomeni, da ima 6.000 litrov vode. Cisterna je narejena na podvozju MAN TGM 18.320, je najnovejši model avta in kot tak prvi v Sloveniji, na katerem je narejena gasilska cisterna. Seznanil nas je tudi z vsemi drugimi tehničnimi podrobnostmi, povedal pa je še, da je avto sicer serijsko namenjen za prevoz vode na mesto požara in za prevoz pitne vode. Ker pa je v zadnjih časih veliko tehničnih intervencij in neurij, so mu dodali tudi opremo, da lahko avto samostojno posreduje tudi v takšnih primerih. Dodali so mu agregat, potopne črpalke za primer poplav, na strehi so stikalne lestve in v boksih varna tehnika, za primer če je potrebno pokrivati strehe. V zadnjih boksih so gasilske armature in cevi, spredaj pa je tudi vitelj, ki je namenjen odstranjevanju podrtih dreves, izvleki avtov in podobno. Prav tako ima spredaj polivalni sistem, namenjen pranju cest.  

Predsednica PGD Šmarje - Sap Monika Kastelic pa je ob tej priložnosti še povedala, da bodo imeli 20. avgusta slavnostno sejo ob 140-letnici društva, 21. avgusta pa bo potekala osrednja prireditev, praznovanje obletnice s parado in slavnostnim prevzemom vozila, v kolikor bodo razmere s korona virusom dopuščale, bo sledila še veselica.

Oglejte si tudi