Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

29.Univerzijada Tajpej Tajvan

Med 19. in 30 avgustom je potekala 29. Poletna univerzijada v Tajpeju glavnemu mestu otoka Tajvan.

Univerzijade so mednarodni večpanožni in kulturni dogodki, ki pod okriljem Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) potekajo vsake dve leti. Beseda Univerzijada je sestavljena iz besed Univerza in Olimpijada. Tekmovanje je namenjeno le študentom, v svetovnem merilu pa ima zelo pomembno vlogo, saj ga po številu sodelujočih držav in velikosti med športi prekašajo zgolj olimpijske igre.

Univerzijada ima bogato zgodovino, saj so jo premierno izvedli leta 1959 v italijanskem Torinu. Šlo je za prvo Poletno univerzijado, na kateri je sodelovalo 985 študentov in študentk iz 45 držav. Leto kasneje je v francoskem Chamonixu sledila še prva Zimska univerzijada s 1270 udeleženci iz 32 držav.

Glavni namen univerzijad je, da skozi šport promovirajo tako univerzitetne oz. akademske vrednosti kot tudi kulturne, družbene in strokovne raznolikosti, obenem pa svet osveščajo o nujnosti sobivanja univerzitetnega in športnega sveta.

Nosilec organizacijskih pravic tega dogodka je FISU, ki povezuje 160 nacionalnih univerzitetnih športnih organizacij. Od leta 1997 je njena članica tudi Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA).

Nabor obveznih športnih panog v okviru univerzijad je predpisan s strani FISU, izbrani organizator pa se odloči za razširitev števila športnih panog, v okviru katerih naj bi študentje nastopali. Prireditelji Poletnih univerzijad imajo na voljo 14 obveznih športov in 3 izbirne športe, prireditelji Zimskih univerzijad pa med 8 obveznimi in 3 izbirnimi športi.

Na 29. Poletni univerzijadi so  izpeljali tekme v 22 različnih športih, kar je pet manj od rekordne znamke, ki so jo postavili v Kazanu leta 2013. Za Univerzijado v Tajpeju so izbrali atletiko, badminton, bejzbol, biljard, ki bo prvič na Univerzijadi, dvigovanje uteži, golf, hitrostno rolanje, judo, košarko, lokostrelstvo, namizni tenis, nogomet, odbojko, plavanje, ritmično gimnastiko, sabljanje, skoke v vodo, športno gimnastiko, tekvondo, tenis, vaterpolo in wušu.

Športniki in športnice so v času Univerzijade bivali v posebni atletski vasi, ki je bila  uradno odprta med 12. avgustom in 2. septembrom. V tej vasi je bilo odlično poskrbljeno za udeležence, saj so imeli med drugim na voljo prostore za ogrevanje, restavracijo, fitnes, prostore za druženje in celo versko središče, gostitelji pa so poskrbeli tudi za kulturne aktivnosti, s katerimi bodo športnike seznanili o Tajvanu.

Judo klub Duplek in Primorsko univerzo – Fakulteta za vede o zdravju AK je predstavljala Tjaša Brumen , ki si je nastop zagotovila z državnim univerzitetnim naslovom. Kot vodja in spremljevalka  slovenskih judoistov je bila izbrana naša glavna trenerka Kristina Vršič.

Žreb je Tjaši v prvem kolu namenil predstavnico Mongolije GANBOLD Gantsetseg. Žal je v prvem kolu proti Mongolki  storila napako in zaradi prepovedanega položaja glave med izvajanjem tehnike bila diskvalificirana. Vendar nič zato. Tjaši je bilo to do sedaj največje tekmovanje, ki se ga je udeležila zato ji čestitamo za udeležbo in borbenost, ki ga je vsekakor pokazala. Kot judo klub Duplek pa smo zagotovo lahko ponosni, da je zastopala tako svojo univerzo kot seveda nas klub!

Še enkrat se z velikim spoštovanjem zahvaljujemo sponzorjem , ki so Tjaši priskočili na pomoč KAGER HIŠAGOSTIŠČE PRI Tonetu , DOMINKO d.o.o , TALUM d.d.  ter Fakulteta za vede o zdravlju AK .

Oglejte si tudi