Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Civilna iniciativa poziva državo k pomoči

Polhov Gradec – V začetku novembra so se v Polhovem Gradcu zbrali tisti, ki so letos že nekajkrat neposredno občutili posledice neurij in obilnega dežja. Zaskrbljeni prebivalci Polhovega Gradca so ustanovili civilno iniciativo, ki je na ministrico za okolje in prostor ter druge odgovorne že naslovila pismo, v mislih pa ima tudi javni shod.

Ogroženi in prizadeti prebivalci Polhovega Gradca in okoliških krajev, ki živijo v neposredni bližini vodotokov oziroma v tem območju stoji njihovo podjetje, so se v začetku novembra odločili, da ne bodo več le čakali in poslušali obljub odgovornih ter s tem morda znova tvegali lastnega premoženja ali celo življenja. Sprašujejo se, kaj sploh lahko naredijo za zaščito lastnega premoženja in življenja, ter na vprašanje iščejo odgovor pri pristojnih organih.

 

Prvi korak – poziv k aktivnostim, naslovljen na odgovorne

Zaskrbljeni prebivalci Polhovega Gradca, kot so se podpisali pod poziv, ki so ga naslovili na ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen ter druge posredno odgovorne v državi, v njem pozivajo k aktivnostim za izboljšanje poplavne varnosti. Sprva povzemajo trenutno stanje po oktobrskem nalivu, ko so poplavne vode segle višje od nivoja brežine in presegle celo uradno strokovno določena merila za gradnjo ter tako v že urejenem urbanem okolju povzročile ogromno škodo. Večji poudarek pa namenjajo ureditvi razmer. »Razmere, kot so sedaj, niso več vzdržne, predvsem pa nas skrbi, ker že več deset let ni videti potrebne zavzetosti za izvedbo akcij za dolgoročnejše rešitve in ureditev stanja na področju vzdrževanja rečnih strug in hudournikov,« so med drugim zapisali. Poleg tega pa so zgroženi nad stanjem v državi – da se zavedaš neurejenosti, si neposredno prizadet, dejansko za svojo zaščito sam odgovoren, vendar ti ni dovoljeno izvajati aktivnosti, saj si zaradi posegov v okolje lahko celo kaznovan. Lastne zaščite ne morejo več razumeti zgolj kot postavljanje vreč pred vrata in dvorišča domov in podjetij ter trepetanje ob vsakokratnem deževju, pač pa odgovorne pozivajo h korenitim in dolgoročnejšim posegom, ki bodo zagotovili večjo poplavno varnost. Sprašujejo se, ali bodo res potrebna človeška življenja, da se bodo pristojni le zganili in ukrepali, ter zaključujejo zelo nazorno: »Če je šel naš davkoplačevalski denar za reševanje bank in podjetij, potem ne samo želimo, ampak zahtevamo, da je naš davkoplačevalski denar namenjen tudi za reševanje bivalnega okolja, varnost življenj in imetja prebivalcev te države.«

 

Naslednji korak – javni shod

Odločeni so, da bodo, v kolikor ne bodo dobili ustreznega odgovora in bo tudi tokrat ostalo le pri besedah in obljubah, uporabili še druga sredstva, kot je organiziranje javnega shoda. Prepričani so, da bi bila udeležba dobra, če le bi se ga udeležili vsi prizadeti in oškodovani, vsi tisti, ki trepetajo in so ogroženi ob vsakokratnem močnejšem deževju. Na shod bi povabili tudi vse odgovorne, s pristojno ministrico na čelu, ter jim predstavili alarmantne razmere, ki vladajo na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec.

 

O morebitnem javnem shodu bo civilna iniciativa obveščala javno, zato boste o točnem datumu in kraju dogodka vsi obveščeni.

 

Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi