Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Poslali svetlobo v svet

S prazničnim prižigom lučk so polhograjski osnovnošolci skupaj z ravnateljico in županom v petek, 29. novembra, svetlobo poslali na več kontinentov in v več držav sveta. Čarobnost v polhograjski graščini in parku se je nadaljevala še ves vikend, saj so bile v okviru tradicionalnega Miklavževega sejma tam številne delavnice, igre in seveda stojnice domačih in tujih razstavljavcev.
Polhograjska graščina je v sodelovanju z Osnovno šolo Polhov Gradec, Muzejem pošte in telekomunikacij ter Knjižnico Polhov Gradec tudi letos pripravila čaroben vstop v praznični mesec december. Tematika letošnje poslikave lampijonov, ki so jih tudi to pot poslikali otroci in so sprva krasili knjižnico polhograjske osnovne šole, sedaj pa grajski park, je okoljevarstvo. Osnovna šola Polhov Gradec je namreč ena najbolj aktivnih šol ENO. Gre za globalne okoljevarstvene šole, ki se med seboj povezujejo po spletu. Število sodelujočih šol je letos, ob praznovanju 20-letnice, preseglo 15000, združujejo pa 157 držav vsega sveta. V sklopu najrazličnejših projektov sledijo skupnemu sporočilu: "Vsi skupaj zmoremo vse in vse to darujemo Zemlji." V tej luči se je odvijal tudi program ob prižigu lučk. 

Zbrane je v imenu organizatorjev sprva prijazno pozdravila Nina Slana, nato pa besedo predala otrokom in Darinki Orel, ki opravlja dolžnost nacionalne ENO-koordinatorke za vso Slovenijo. Z nagovorom: "Spoštovani otroci Zemlje," je pozdravila zbrano množico ter poudarila, da smo lahko letos posebej ponosni, saj bo s prižigom lučk svetloba šla od nas v svet. Sledilo je prebiranje sporočil in pisem, ki so jih otroci od prvega do devetega razreda pisali Zemlji. V njih so izražali hvaležnost in veselje za vse, kar jim daje, ter skrb zaradi početja človeka in upanje, da bo zdržala do konca človeštva. Drugošolci so ji v znak spoštovanja zaplesali in zapeli nekaj pesmi ter ob pomoči razredničark predstavili enega od projektov – posvajanje dreves, s katerim želijo iz Afrike posvojiti 800 dreves v zameno za darove. Tudi ob tej priložnosti so obiskovalcem v zameno za dar poklanjali gumbe za srečo, in sicer s sporočilom: "Hvala, ker Zemlji vračate drevesa, nam otrokom pa bodočnost." Nadvse poučnemu programu, ki so ga bogatile izbrane recitacije, je sledil le še nagovor župana Franca Setnikarja. Ta ni mogel mimo zahvale in pohvale učencem ter učiteljem za skrb in trud, ki ga namenjajo okolju, v katerem živimo, misel pa je zaključil s prazničnim voščilom in povabilom na skupen prižig lučk. Župan, ravnateljica Ilinka Kucler ter številni otroci so iztegnili roke ter pritisnili na stikalo in skupaj svetlobo ponesli v svet. 

S prižigom lučk se je začela čarobnost praznikov v polhograjski graščini in se nadaljevala še ves vikend. V grajskih prostorih je v soboto in nedeljo namreč potekal tradicionalni Miklavžev sejem, ki je tudi letos postregel z bogatim prazničnim programom posebej za otroke. Ti so v soboto lahko izbirali med delavnicami, kjer so izdelovali okraske za novoletno smrečico, zasnežene smrečice, praznične venčke, božična držala za pisala, v nedeljo pa med izdelovanjem eko smrečic, božičnih origamijev ter med nekoliko drugačnim in zato še bolj zanimivim izdelovanjem elektronskih smrečic. Tako v soboto kot nedeljo je bila na programu tudi predstava za otroke, in sicer je prvi dan potekala Čarobna zabava, drugi dan pa je otroke obiskal Dobrinček. Stojnice grajskih prostorov so bile oba dneva založene z najrazličnejšimi prazničnimi okraski in pripravki ter številnimi darili, ki so lahko mesto našla v Miklavževi malhi ali na Božičkovih saneh. Iz spodnjih prostorov je dišalo po domačih mesninah, sirih, zeliščih in sladkih prigrizkih, za katere so poskrbeli domači ponudniki. Spremljevalni program je postregel tudi z vožnjo s kočijo v grajskem parku ter toplo pijačo in sladkim okrepčilom, ki so se ga posebej ob večerih radi poslužili tako otroci kot odrasli ter tako stopili in užili delček prazničnega decembra.

 

Besedilo in fotografije: Nadja Prosen Verbič 

Oglejte si tudi