Pira je prastara zvrst pšenice, ki naj bi jo uporabljali že pred 9 tisoč leti. Naši predniki so se zavedali njenih pozitivnih učinkov na telo. Zaradi nizkega hektarskega donosa, so jo ljudje opuščali in začeli posegati po drugih vrstah pšenice. V zadnjih desetletjih so piro ponovno začeli sejati predvsem ekološki pridelovalci hrane. Pira je plevnato žito, to pomeni, da po žetvi ostane zrno v plevi, ki ga ščiti pred onesnaževalci. Pira vsebuje veliko kvalitetnih beljakovin in tudi aminokislin. Uporabljamo jo lahko kot ostala žita – za moko, kašo, kosmiče ...
V Društvu Lep je dan smo v času pred veliko nočjo pripravili delavnico z naslovom Peka kruha in sladkih dobrot iz pirine moke. Delavnico je vodila Lucija Peklaj, ki je delavnico pripravila v želji, da pri udeleženkah zbudi pogum in nove ideje za uporabo pirine moke. Udeleženke so ugotovile, da iz pirine moke lahko naredimo praktično vse. Same smo se preizkusile v peki kruha, pirinih tortic, več vrst piškotov, skutinih palačink ... In vse to iz pirine moke. Zaradi pozitivnih odzivov smo se v Društvu Lep je dan odločile, da tovrstne delavnice še ponovimo. Pomembno nam je, da se družimo in se pri tem tudi kaj novega naučimo.
Lucija Peklaj, Društvo Lep je dan