Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

V Društvu Lep je dan je zadišalo po pirinih dobrotah ...

Pira je prastara zvrst pšenice, ki naj bi jo uporabljali že pred 9 tisoč leti. Naši predniki so se zavedali njenih pozitivnih učinkov na telo. Zaradi nizkega hektarskega donosa, so jo ljudje opuščali in začeli posegati po drugih vrstah pšenice. V zadnjih desetletjih so piro ponovno začeli sejati predvsem ekološki pridelovalci hrane. Pira je plevnato žito, to pomeni, da po žetvi ostane zrno v plevi, ki ga ščiti pred onesnaževalci. Pira vsebuje veliko kvalitetnih beljakovin in tudi aminokislin. Uporabljamo jo lahko kot ostala žita – za moko, kašo, kosmiče ...

V Društvu Lep je dan smo v času pred veliko nočjo pripravili delavnico z naslovom Peka kruha in sladkih dobrot iz pirine moke. Delavnico je vodila Lucija Peklaj, ki je delavnico pripravila v želji, da pri udeleženkah zbudi pogum in nove ideje za uporabo pirine moke. Udeleženke so ugotovile, da iz pirine moke lahko naredimo praktično vse. Same smo se preizkusile v peki kruha, pirinih tortic, več vrst piškotov, skutinih palačink ... In vse to iz pirine moke. Zaradi pozitivnih odzivov smo se v Društvu Lep je dan odločile, da tovrstne delavnice še ponovimo. Pomembno nam je, da se družimo in se pri tem tudi kaj novega naučimo.

 

Lucija Peklaj, Društvo Lep je dan

 

Oglejte si tudi